Türkiye, bir İslam ülkesi, nüfusunun yüzde 99'u Müslüman, halk yıllardır dindar olduğu gerekçesiyle kendisini muhafazakar olarak tanımlayan siyasileri tekrar tekrar iktidara getiriyor.
Peki, bu tabloya rağmen ülkemizdeki ahlaki yozlaşmanın sebepleri nelerdir? Gerçekten dinin yaşandığı bir ülkede böyle bir yozlaşma olabilir mi?
Ya da şöyle soralım, böyle bir ahlaki yozlaşmanın yaşandığı bir ülkede din gerçekten yaşanıyor mudur?
2015'ten sonra bu ahlaki yozlaşmanın tırmanarak arttığını söyleyebiliriz. Zaten gazetelerin 3'üncü sayfaları, ana haber bültenlerindeki iç karartıcı haberler yaşanan vahameti gözler önüne seriyor. İşlenen suçların sayısı da, niteliği de hızla tırmanıyor.
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Ebedi Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, Meltem TV'de katıldığı bir programda, konuyla alakalı bakın neler söylemişti:
"İslami konularda ciddi araştırmaları olan bir kişiyim. Kuran-ı Kerim'de 'sakal bırakın, cübbe-şalvar giyin, sarık takın' diye bir ayet var mı? Peki, bir hadis-i şerif var mı? O zaman nereden çıktı bu din tarifi?
Kendilerine göre bir din uydurmuşlar, bunun adına İslam demişler, böyle ise adın Müslümandır, değilsen 'Müslüman değilsin'...
Allah'ın dini Ku'ran'da geçendir. Allah'ı tanımak istiyorsak Kur'an'a bakacağız.
Rabbimizin bize emrettiği şu amelleri bütün Müslümanların yapması gerekir: 'Sabredin, kanaat edin, tefekkür edin, izan ve iman sahibi olun, Allah'tan korkun, Allah'ı sevin, Allah'ı çok zikredin…'
Size bu adamlar böyle bir dinden bahsediyor mu?"
Evet, bugün yaşadığımız en büyük problem, dini anlatanların da, dindar olduklarını söyleyenlerin de din algısının yanlışlığı… Yaşadığımızı iddia ettiğimiz din ile Hz. Peygamber'e inen din arasında dağlar kadar fark var.
Din kanattır, tefekkürdür, sabırdır, şükürdür, edeptir, iyilikte bulunmaktır, cömertliktir, sözünde durmaktır, yalan söylememektir, doğruluktur, dürüstlüktür, kısaca Allah'ın, Resul'ünün ve de Ehl-i Beyt'in güzel ahlakı ile ahlaklanmaktır.
Prof. Dr. Baş'ın vurguladığı gibi, din Kur'an'ın anlattığı, canlı Kur'an Ehl-i Beyt'in yaşadığıdır.
Kur'an ayetleriyle örnekler verelim:
* Din hayâsızlıktan uzak durmaktır: "Muhakkak ki namaz hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar." (Ankebut, 45)
* Din güzel ahlak sahibi olmaktır: "Sen elbette büyük ahlâk sahibisin." (Kalem, 4)
* Din affetmektir: "Allah'tan korkan kimseler, öfkelerini yutarlar ve insanları affederler." (Âl-i İmrân, 134)
* Din helal lokma yemektir: "Ey iman edenler! Size kısmet ettiğimiz rızıkların hoş ve temiz olanlarından yiyin ve Allah'a şükredin, eğer yalnız O'na kulluk ediyorsanız." (Bakara, 172)
* Din günahlardan sakınmaktır: "Büyük günahlardan ve hayâsızlıktan sakınır, öfkelendikleri zaman da kusurları bağışlar ve işlerini aralarında istişare ederler." (Şuara, 37,38)
* Din haramlardan sakınmaktır: "De ki: Gelin, Rabbinizin size neleri haram kıldığını okuyayım: O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne babaya iyilik edin. Fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin; biz, sizin de onların da rızkını veririz. Kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın. Haklı bir sebep olmadıkça Allah'ın yasakladığı cana kıymayın. İşte bunları Allah size emretti; umulur ki düşünüp anlarsınız." (Enam Suresi, 151)
* Din yetimin malına el sürmemektir: "Rüşdüne erişinceye kadar yetimin malına, onun iyiliğine olmadıkça el sürmeyin." (Enam Suresi, 152)
* Din ticareti doğru yapmaktır: "Ölçü ve tartıyı adaletle yapın." (Enam Suresi, 152)
* Din güzel söz söylemektir: "Görmedin mi Allah güzel bir sözü nasıl misal getirdi? (Güzel bir söz), kökü sağlam, dalları göğe yükselen bir ağaç gibidir." (İbrahim, 24)
* Din adalettir: "Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder." (Nahl, 90)
* Din anaya babaya iyilik yapmaktır, komşularla iyi geçinmektir, kibirlenmemektir: "Allah'a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez." (Nisa, 36)
* Din dosdoğru olmaktır: "Şüphesiz 'Rabbimiz Allah'tır' deyip, sonra dosdoğru olanlar var ya, onların üzerine akın akın melekler iner ve derler ki: 'Korkmayın, üzülmeyin, size (dünyada iken) vadedilmekte olan cennetle sevinin!' (Fussilet, 30)
* Din sabırdır: "Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele." (Bakara, 155)
* Din tevazudur: "Rahmân'ın kulları, yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürüyen kimselerdir." (Furkan, 63)
* Din namustur: "Mü'min erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Bu davranış onlar için daha nezihtir. Şüphe yok ki, Allah onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır. Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar…" (Nur, 30-31)
* Din zinaya yaklaşmamaktır: "Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, son derece çirkin bir iştir ve çok kötü bir yoldur." (İsra, 32)
* Din cömertliktir: "Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver, fakat saçıp savurma." (İsra, 26-27)
* Din sözünde durmaktır: "Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük gazap gerektiren bir iştir." (Saff, 2)
* Din emaneti ehline vermektir: "Şüphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor." (Nisa, 58)
* Din cana kıymamaktır: "Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası, içinde ebedi kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, lânet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır." (Nisa, 93)
- Din Allah’ın Kur’an’da anlattığı, Ehl-i Beyt’in yaşadığıdır / 27.03.2025
- Hakaret ve küfür, siyasetin dili olamaz / 26.03.2025
- İmamoğlu’nun tutuklanması ve demokrasi sınavı / 25.03.2025
- ‘Onlar Kur'an'ın müşahhas halidir’ / 22.03.2025
- Direnç kalktıkça, İsrail pervasızlaştı / 21.03.2025
- İsrail Gazze’de ateşkese kapıları kapattı / 20.03.2025
- Yargı, muhalefeti cezalandırma aracı mı? / 18.03.2025
- Trump planı mı, Mısır planı mı? / 15.03.2025
- Salih Müslim: YPG silah bırakmayacak / 13.03.2025