logo
20 MART 2025

İsrail Gazze’de ateşkese kapıları kapattı

20.03.2025 00:00:00

İsrail'in Gazze katliamı bir anda yeniden başladı.

Üstelik Gazze için ateşkes görüşmelerinin yoğunlaştığı, ABD'li yetkililerin alternatif planlar sunduğu, Trump planı ya da ona alternatif olarak Mısır'ın sunduğu Arap planının tartışıldığı bir atmosferde.

İsrail ne ateşkes dinliyor, ne de plan; vurdukça vuruyor.

İsrail'in ateşkesi tek taraflı olarak bozduğu, saldırılarını şiddetli bir şekilde yeniden başlattığı pazartesiyi salıya bağlayan gece çok büyük bir katliam yaşandı.

Saldırılar başladıktan sonraki ilk 48 saatte hayatını kaybeden Filistinli sivillerin sayısı ne yazık ki 1000'e yaklaştı. Ve bu ölenlerin önemli bir bölümü de yine kadınlardan ve çocuklardan oluşuyor.

Böylece pazartesi öğle saatlerinde 48 bin 577 olan Gazze'deki ölü sayısı, 49 bin 547'ye ulaştı ve artmaya da devam ediyor.

İsrail ordusu saldırılarını yapmadan hemen önce, saldırı yapacağı mahalleleri gösteren haritalar yayımlıyor ve buraların acilen boşaltılmasını istiyor.

Sonra da savaş uçaklarıyla, helikopterlerle, top atışlarıyla buraları hedef alıyor, insanları hiç ayrım yapmadan katlediyor. Esasen İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de tam bir soykırım suçu işliyor.

Ama maalesef adaletin kalmadığı dünyada bu soykırım suçunu durdurabilecek şimdilik bir irade bulunmuyor. Şimdilik diyorum, çünkü zulümle asla payidar olunmaz, elbet birileri çıkar İsrail'in ve arkasındaki desteklerin hesabını fazlasıyla sorar.

İsrail, her saldırısında "Hamas"ı gerekçe gösteriyor ama Hamas'la hiçbir alakası olmayan çadırlardaki, harabe gibi evlerde kalanları ve yine sivillerin sığındığı yıkık dökük olan okulları hedef alıyor.

Peki, İsrail neden bir anda ateşkes görüşmelerinden çark etti? 

Çünkü ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasında İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde işgal ettiği bazı topraklardan Philedelphia Koridoru da dahil geri çekilmesi ve Filistinlilerin Gazze'nin İsrail'in kontrölünde olan kuzey bölgeleri dahil evlerine geri dönmesi var. İsrail işgal ettiği bu topraklardan çıkmayı asla istemiyor.

Elbette İsrail'in en büyük destekçisi olan Trump'lı ABD de bunu istemiyor. Zaten bu isteksizliği Filistinlilerin zorunlu göçe mecbur bırakılacağı Trump'ın Gazze planından da anlayabiliyoruz.

İsrail'den yapılan açıklamalar ve yaşanan gelişmeler de artık ateşkesin devre dışlı bırakıldığını net olarak gösteriyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırıların ardından yaptığı açıklamada, "Şu andan itibaren müzakereler sadece ateş altında yürütülecek" dedi. Yani "müzakere olabilir, ateşkes yok" demek istiyor.

Netanyahu, İsrail'in Hamas'a karşı yoğun mücadeleye geri döndüğünü, istihbarat servisleri ve İsrail ordusunun bu eylem tarzını tavsiye ettiğini söyledi.

İsrail'de diğer bir gelişme ise Gazze'de savaşın asla bitmemesini savunan ve hatta Gazze'nin yerle bir edilmesi gerektiğini vurgulayan aşırı sağcı bakanların yeniden görevlerine geri dönmesi oldu.

İsrail'de kabine, Gazze'ye saldırıların yeniden başlamasıyla hükümete geri dönen aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir'in Ulusal Güvenlik Bakanı olarak yeniden atanmasını onayladı.

Aşırı sağcı Ben-Gvir, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasına karşı olduğunu sık sık vurgulamış, anlaşmanın yürürlüğe girdiği 19 Ocak'ta ise Yahudi Gücü Partisi'nden bakanlarla hükümetten istifa ettiğini duyurmuştu.

İsrail hükümetinde koalisyon ortağı olan aşırı sağcılar, Gazze Şeridi'nde sivillere yönelik saldırıların yeniden başlamasını "memnuniyetle" karşıladı. 

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, saldırılara yeniden başlayacaklarına dair söz verdiğini ve İsrail'in Gazze'ye "çok güçlü" bir saldırı başlattığını belirterek, bunun Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in göreve başlamasından bu yana planlandığını ve aşamalı bir sürecin yaşanacağını belirtti.

Eyal Zamir 5 Mart'ta genelkurmay başkanı olmuştu. Demek ki, ateşkes görüşmelerinin yoğun olarak yapıldığı hatta İsrail'in müzakere için Doha'ya heyet gönderdiği, Trump'ın özel temsilcisi Witkoff'un yeni ateşkes teklifleri sunduğu bir dönemde bu saldırı planları yapılmış.

Bu da gösteriyor ki, ABD-İsrail ikilisinin ateşkes demesine asla aldanmamalıyız, onlar ateşkes diyorken de savaşı kastediyorlar.

Bu durumda Mısır planı da, ateşkes önerileri de hepsi rafa kaldırıldı. Trump'ın planındaki zorunlu tehcir, zor kullanılarak hayata geçiriliyor.


 

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
Soykırım şiddetlendi
İsrail katliam yapıyor
Göz gözü görmüyor
Yoğun kar ve tipi etkili oldu
'Bu bir darbe girişimidir'
Özgür Özel Saraçhane'de konuştu
ABD'den Türkiye açıklaması
Petrol boru hattı ve İmamoğlu mesajı
Sosyal medya uyarısı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından açıklama
İsrail vahşette sınır tanımıyor
Gazze’de cenaze törenine hava saldırısı: 16 ölü, 30 yaralı
'Siyasete, yargı üzerinden müdahale'
BTP liderinden İmamoğlu tepkisi
CHP lideri İstanbul'a geldi
Dilek İmamoğlu'ndan açıklama
TBB'den yazılı açıklama
'Hazırlıklar kaygıları arttırıyor'
BTP Gençlik Kolları'ndan geleceğe iz bırakacak adım
‘Prof. Dr. Haydar Baş kültür, sanat ve bilgi yarışması’
İran'da katliam gibi kutlama!
'Çarşamba Suri' kutlamalarında şu ana kadar 19 ölü, 5 bin 568 yaralı
Malatya'da kayısıyı bekleyen tehlike
Zirai don tehdit ediyor
İki belediye başkanı da gözaltında
Şişli ve Beylikdüzü'nden açıklama
İstanbul'da 4 günlük 'sıkıyönetim'
Metro hatları ve yollar kapatıldı
İmamoğlu gözaltına alındı
Sosyal medyaya erişim kısıtlandı
Soykırım şiddetlendi
İsrail katliam yapıyor
Göz gözü görmüyor
Yoğun kar ve tipi etkili oldu
'Bu bir darbe girişimidir'
Özgür Özel Saraçhane'de konuştu
ABD'den Türkiye açıklaması
Petrol boru hattı ve İmamoğlu mesajı
Sosyal medya uyarısı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından açıklama
İsrail vahşette sınır tanımıyor
Gazze’de cenaze törenine hava saldırısı: 16 ölü, 30 yaralı
'Siyasete, yargı üzerinden müdahale'
BTP liderinden İmamoğlu tepkisi
CHP lideri İstanbul'a geldi
Dilek İmamoğlu'ndan açıklama
TBB'den yazılı açıklama
'Hazırlıklar kaygıları arttırıyor'
BTP Gençlik Kolları'ndan geleceğe iz bırakacak adım
‘Prof. Dr. Haydar Baş kültür, sanat ve bilgi yarışması’
İran'da katliam gibi kutlama!
'Çarşamba Suri' kutlamalarında şu ana kadar 19 ölü, 5 bin 568 yaralı
Malatya'da kayısıyı bekleyen tehlike
Zirai don tehdit ediyor
İki belediye başkanı da gözaltında
Şişli ve Beylikdüzü'nden açıklama
İstanbul'da 4 günlük 'sıkıyönetim'
Metro hatları ve yollar kapatıldı
İmamoğlu gözaltına alındı
Sosyal medyaya erişim kısıtlandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.