Sağlık çalışanları cephede savaşıyor. Halkın sağlığını korumak için 7/24 hizmet üretirken en çok etkilenen kesim olmuşlardır.
Rakamlara bakalım: 30 bin sağlık çalışanı hastalığa yakalandı. 80'in üzerinde sağlık çalışanını kaybettik, yarısı hekim. Yüzlerce de istifa var; Türkiye genelinde istifa eden doktor sayısı 900'e dayanmış.
Çin'in Wuhan eyaletinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alarak milyarlarca insanın hayatını etkileyen Covid-19 diye adlandırılan bir pandemi süreci yaşıyoruz.
1918 İspanyol gribi salgınından sonra dünyada milyarlarca insanın yaşamını etkileyen Covid-19 pandemisi: Milyonlarca vak'a sayısı ve yüz binlerce can kaybı ile tüm Avrupa'yı ve Amerika'yı kasıp kavuruyor.
Türkiye, vak'a ve can kaybı sayısı ile dünya genelinde Covid-19 pandemisinden etkilenen dokuzuncu ülke durumunda.
İlk vak'anın 11 Mart'ta ülkemizde tespit edilmesi ile birlikte salgınla mücadele, Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulmuş bilim kurulu tarafından yürütüldü (!) Kurulda sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri temsil edilmiyor!.. Ancak pandemi konusunda Kurul sadece vitrin konumunda kalırken son sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan söylüyor.
Sağlık Bakanlığı'nın verilerine baktığımızda ülkemizde Covid-19 vak'a yoğunluğunun büyük şehirler ve işçi havzalarında (İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak gibi) olduğunu görüyoruz. Bu da bize üretim devam edecek stratejisi sonucunda yoksul emekçi halkın üzerinde salgının ciddi olumsuz etkisinin olduğunu yaşayarak gösterdi. En çok etkilenenlerin başında işçi sınıfı gelirken çocuklar, kadınlar, mülteciler ve cezaevlerinde olanlar da bu süreçten fazlasıyla etkilenmişlerdir.
Salgınla mücadelede ön safta yer alan sağlık emekçileri ise en çok etkilenen kesim olmuştur.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Covid-19'un sağlık emekçileri için mesleki risk olduğu ve riskin çalıştırılma koşullarıyla birebir bağlantılı olduğunu vurgulamaktadır. Yetkililerin alması gereken önlemleri sıralayan WHO, Covid-19 hastalığının meslek hastalığı/iş kazası olarak tanımlanması, tüm sağlık emekçileri için sağlıklı, güvenli ve düzgün çalışma koşullarının sağlanması çağrısında bulunmaktadır.
Tüm dünyada Covid-19 vak'alarının ortalama %6'sı, sağlık emekçileridir. Sağlık emekçilerinin sayıca yetersizliği, çalışma koşullarındaki olumsuzluklar ve artan sosyal gerilim nedeniyle sağlık emekçilerine karşı şiddetin arttığını işaret eden WHO, şiddete karşı önlemlerin alınmasının yanı sıra sağlık emekçilerine ve ailelerine yönelik sosyal destek verilmesi çağrısında bulunmaktadır.
Sözün özü, ülkemizdeki sağlık çalışanlarının sesine kulak verelim, onlara ve doktorlara yönelik şiddeti önleyici tedbirleri alalım, koruyucu ekipmanlarını sağlayalım ve sürecin şeffaf bir şekilde, gerçeklere sadık kalarak yürütülmesine gayret edelim!
- Yerel yönetim / 25.01.2024
- Muhalefet / milli irade / 22.01.2024
- Anayasa Mahkemesi yoksa… / 18.01.2024
- Soykırım davası / 15.01.2024
- Sosyal devlet için / 11.01.2024
- Hukuk devletine başkaldırı / 25.12.2023
- Güç dengesi / 21.12.2023
- Yerel seçime giderken / 14.12.2023
- İnsanlığın anayasası / 11.12.2023