Kapitalizm' de insan ihtiyaçlarının sınırsız, kaynakların sınırlı olarak ele alınması, aile planında doğum kontrolüne, sosyal planda gelir dağılımındaki adaletsizliğe, küresel manada dünyanın sınırlı kaynaklarını ele geçirmek için yapılan savaşlara, paranın serbestçe dolaşımının engellemesine dolayısıyla emek ve üretimin kontrol edilip yönlendirilmesine neden olmaktadır.
Komünizmde ise mutlu edilmesi gereken ve emeğin de kaynağı olan insanın doğuştan getirdiği mülk edinme hakkı yok sayılmış, insan devleti yöneten sınıfa hizmet eder hale getirilmiştir. Kapitalizmde parayı kontrol edenler ile komünizmde sistemi yönetenler efendi, insanlar ise efendilerini mutlu etmeye çalışan işçi konumundadırlar ve böyle kalmaya da mahkûmdurlar.
Milli Ekonomi Modeli ise insana verdiği değer ve ekonomiye farklı yaklaşımıyla kapitalizm ve komünizmden tamamen farklı bir durum ortaya koymaktadır. Milli Ekonomi Modeli'nde, insan ihtiyaçları sınırlı, kaynaklar ise sınırsızdır. Sınırsız olan insanın ihtiyaçları değil ihtiraslarıdır. İnsanın sınırlı ihtiyaçlarını sınırsız kaynaklardan karşılama ilmi olarak tanımlanır. Milli Ekonomi Modeli, ülkelerin kalkınmasını ve tam bağımsızlığını hedefleyen ve bunun için gerekli formülleri ortaya koyan ilim adıdır. (Prof. Dr. Haydar Baş, Milli Ekonomi Modeli, s.301).
Milli Ekonomi Modeli'nde insanı merkeze alarak onun mutlu ve huzurlu bir hayat geçirebilmesi için çözüm yolları üretmiştir. Diğer modellerde insanı azınlığın hizmetinde çalışan köle olarak görürken, Milli Ekonomi Modeli'nde insan tüketici olduğu için insanların ihtiyacını giderdikçe ve gelir düzeyini yükselttikçe büyüyen bir ekonomiyi savunmaktadır.
Diğer ekonomi modellerinde sürekli büyüme, gelir dağılımındaki adalet ve tam istihdam çözülemeyen bir kanser durumuna gelirken, Milli Ekonomi Modeli'nde sürekli büyümenin, gelir dağılımındaki adalet ve tam istihdamın nasıl sağlanacağının formüllerini ortaya koymaktadır.
Kapitalizmde talebi artırmak için maliyetli para ile desteklenmesini öngörür. Bu durum ülkeleri enflasyon batağına ve borç sarmalına sürükler. Fatura vergi ve zam olarak millete kesilir. Milli Ekonomi Modeli, üretimle para kazanmayı hedeflediği için üretimde maliyetli parayı reddeder. Büyümeyi karşılayacak tüketim miktarının üretim ile elde edilen miktarla karşılanması mümkün olmadığı için eksik kalan tüketim miktarının emisyonla kapatılmasının zaruri olduğunu öngörür.
Milli Ekonomi Modeli'nde devlet senyoraj geliriyle tüketiciyi ve üreticiyi destekler. Yeraltı zenginliklerinin sahibi olan devlet, bu kaynakları ortaklık kurarak milletiyle paylaşır. Devlet senyoraj, vergi ve üretimden elde ettiği geliri arz ve talebin canlanması için ekonomiye kazandırır. Devlet babadır. Alan el değil veren eldir. Bir baba evlatlarına nasıl ki bakmak zorunda ise devletlerde vatandaşlarına bakmak zorunda. Devlet vatandaşlarına iş bulmak zorundadır.
Milli Ekonomi Modeli'nde, milli paralarla ticareti öngörmektedir. Böylece her ülke ihracat ve ithalat yaparken kendi milli paralarıyla alışveriş yapacaktır. Bu durum ülkelerin para değerlerinin korunmasını sağlayacak ve rekabet ortamında ülkelerin güçlenmesini sağlayacaktır.
Kapitalist ekonomilerde haksız kazanç olarak ortaya çıkan faiz, Adam Smith' e göre tasarruf ile yatırım arasındaki ilişkiyi sağlayan unsurdur. Keynes'e göre ise faiz piyasaların ihtiyacı olan paranın piyasalara arzında ortaya çıkar. Ekonomilerde enflasyon, stagflasyon ve deflasyon, maliyetli paranın yani faizli paranın kullanımı sayesinde kendine hayat bulur.
Milli Ekonomi Modeli'nde, faiz insanların emeğini çalan bir unsur olarak gördüğü için para tanımı gereği faizli para ekonominin dışına çıkarılmaktadır. Faizli sistemi reddetmektedir.
Milli Ekonomi Modeli'nde, dar gelirli gruplardan verginin kaldırılması, ekonomilerde tüketim kabiliyetinin artmasına, üretimin devreye girmesine neden olacaktır. Amaç bireylerin onurlu bir hayat yaşamalarıdır. Model gereği; yıllık geliri 200 bin altında geliri olanlardan vergi alınmayacak. Sosyal adaletten dolayı 1000 TL vatandaşlık maaşı, ev hanımlarına 1500 TL annelik maaşı, her çocuğa 500 TL çocuk maaşı, emekli ve asgari ücretliye 10 bin TL aylık maaş öngörmektedir.
Milli Ekonomi Modeli'ni başta BRICS ülkeleri uygulamaktadır. Pek çok ülkenin de kısmen uyguladığı model uygulayan ülkeleri ekonomi yönden kalkındırdığını dünya basınından haberlerde izlemekteyiz. Peki, söz konusu olan Milli Ekonomi Modeli'nin sahibi ve uygulayıcısı merhum üstadım Prof. Dr. Haydar Baş Hocamın insanları kurtaracak olan modelini neden insanlarımız görmezlikten gelir, anlamak mümkün değil.
Ne diyelim, uyanmak dileği ile…
- Kerbela’dan günümüze / 13.07.2024
- Gadr-i Hum Bayramımız mübarek olsun / 25.06.2024
- Kur’ an ve Ehl-i Beyt rehberliğinde yaşamak / 24.05.2024
- Peygamber Efendimizin emanetlerine sahip çıkmak / 29.01.2024
- Cumhuriyetimizin 100. Yılı bayramı kutlu olsun / 27.10.2023
- Zafer Bayramımız kutlu olsun / 30.08.2023
- Hatem-ül Enbiya Peygamber Efendimiz / 22.08.2023
- Kerbela ve Aşura gününün düşündürdükleri / 26.07.2023
- Hicri yılbaşımız mübarek olsun / 19.07.2023