TÜSİAD 'kamu harcamaları'nda reform istedi
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, İstanbul'da düzenlenen '2025 Yılında Türkiye Ekonomisi' seminerindeki konuşmasında, Türkiye'nin özellikle kamuda tasarruf ve kayıtdışı ile mücadelede daha güçlü adımlara ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Bir bakıma "Sadece Merkez Bankası'nın politikalarıyla bu gemi yürümez, hüümetin de kemer sıkması gerekiyor" demek istedi.
17.01.2025 21:25:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
TÜSİAD ve Koç Üniversitesi ortaklığı ile oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF), dün İstanbul'da "2025 Yılında Türkiye Ekonomisi" başlıklı hibrit (fiziki katılım ve online) bir seminer düzenledi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, 2023 yılında gerçekleştirilen genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası ekonomi politikalarında önemli bir değişimin başladığına işaret ederek, "2024 yılı da attığımız önemli adımların meyvelerini toplamaya başladığımız bir yıl oldu. Geride bıraktığımız neredeyse 1.5 yılda Ülke Risk Primi, Merkez Bankası rezervleri ve cari açık anlamında pek çok başarı elde edildi. Bu süreçte TÜSİAD olarak istişare süreçlerine katkı sağladık ve özellikle enflasyon ile mücadele noktasında desteğimizi her zaman vurguladık" dedi.
Esas zorlu süreç şimdi başlıyor
Enflasyonu düşürmenin ilk aşamasında ilerleme sağlandığına işaret eden Turan, şunları söyledi: "Ancak şimdi daha zorlu bir süreç başlıyor. Dezenflasyon süreci 2025'te de devam edecek, ancak hedeflenen seviyelere ulaşabilmemiz için bütüncül bir bakış açısıyla hareket ederek para politikasını daha uyumlu bir mali politika ve yapısal reformlarla desteklememiz gerekiyor. Bunun için enflasyonla mücadele konusunda sağlanan toplumsal mutabakatı bozacak adımlardan kaçınılmalı, para politikasının doğru işleyişinden ve Merkez Bankası bağımsızlığından ödün verilmemeli, gelirler ve maliye politikasını da içeren daha kapsamlı bir uzun vadeli program tasarlanmalı, enerji ve tarım-gıda gibi sektörlerde ihtiyaç olan reformlar yapılmalı.
Geçtiğimiz yılda Merkez Bankası'nın başarılı politikası devam ederken, maliye politikası tarafında özellikle kamuda tasarruf ve kayıtdışı ile mücadelede daha güçlü adımlara ihtiyaç duyuyoruz.
Ciddi bir kamu harcama reformu çerçevesinde 3 başlıkta hızlı ve sistematik adım atılmasına ihtiyaç var:
1. Ekonominin etkin işleyişine katkısı olmayan kamu harcama kalemlerinde ciddi tasarrufa gidilmesi.
2. Ekonominin etkin işleyişine destek verecek olan eğitim, teknoloji, üretimin yeniden yapılandırılması gibi alanlarda kamu kaynaklarının artırılması.
3. Sosyal devlet sorumluluğunun doğrudan, açık ve şeffaf uygulanan bir sosyal politika ile yerine getirilmesi."
Reel kesim zorda
Reel kesim bilançolarında bir miktar bozulmanın yaşandığına vurgu yapan Turan, "Bir yandan faiz, kur, enflasyon meselelerine kafa yorarken, diğer yandan dijital dönüşüme yeterince güçlü şekilde entegre olamıyoruz. Önümüzdeki dönemde otomasyona, insan kaynağına, markaya yatırım yapmazsak verimliliğimizi arttıramayacağız ve rekabetçilik avantajımızı kaybedeceğiz" dedi.