Son yıllarda küçük yatırımcıların Borsa İstanbul'a ilgisinin artması ile birlikte hisse senedi alımı oldukça yaygın bir yatırım aracı haline dönüşmeye başladı. İstatistiklere göre son yıllarda milyon yeni yatırımcı pay piyasası ile tanıştı.
Dünya'daki diğer örneklerine göre işlem hacminin düşük olması Borsa İstanbul'un kendine özel düzenlemelerini de beraberinde getirmektedir zira nispeten sığ sularda büyük balığın küçük balığı yutması çok daha büyük bir olasılığa sahiptir.
Yıldız Pazar dışında açığa satışa izin verilmemesi, günlük %10'dan daha fazla değişimi engelleyen devre kesici uygulaması veya bazı hisselerde aynı gün alım-satım işlemi yapılamaması bu önlemlerden bazılarıdır.
Yine de geçmişte Tukaş ve Petkim hisselerinde yaşanan benzer durum 8 Şubat Salı günü bir Yıldız Pazar hissesi olan Doğan Holding hisselerinde de kendini gösterdi ve şirket kaynaklı herhangi bir olumsuz gösterge bulunmamasına rağmen birkaç saat içerisinde %10 değer kaybetti. Borsa İstanbul'un devre kesici uygulaması araya girmemiş olsa idi kaybın %20'lere kadar varması da muhtemeldi.
Burada önemli olan hangi şirketin ne kadar değer kazandığı ya da kaybettiği değil ama bir hissede günlük 2 milyar TL'ye varan işlem hacmi içerisinde küçük yatırımcının bir kaç saat içinde 1 kişi tarafından %10 zarar uğratılmış olması. Yanlış duymadınız, sadece 1 kişi.
Hisse başına ortalama 3.60 TL civarından alım yapmaya başlayan bir büyük yatırımcının talep patlaması oluşturarak hisse değerini kısa sürede %16'ya yakın bir artışla 4.30'a sürüklemesi ve kısa bir vade içerisinde 4.20, 4.00, 3.80, 3.60 gibi fiyatlarla aynı hisseyi bir kaç saat içinde satarak ciddi karlar elde etmesinden bahsediyoruz.
Sonuçta açık bir şekilde bir büyük (spekülatif) yatırımcı kazandı, çok sayıda küçük yatırımcı ise kaybetti.
Üçüncü net örnek elimizde iken küçük yatırımcıyı korumak adına acil yeni bir düzenleme oluşturulması şart görünüyor. Farklı öneriler getirilebilir ama kısa vadede bir hissenin aylık ortalama işlem hacmi gözönüne alınarak bir hisse üzerinde yatırımcı başına günlük işlem hacmi sınırı konması küçük yatırımcıyı bu tarz dalgalanmalardan korumaya yardımcı olabilir.
- Borsa İstanbul’un küçük yatırımcıları / 06.01.2021
- Atı alan İngiltere sadece Üsküdar’ı geçmedi! / 05.01.2021
- Hemen barış, şimdi barış; savaşma barış! / 22.10.2020
- Buğdayda beklenmeyen düşüş / 31.08.2020
- Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarına çağrı-III / 05.08.2020
- Türkiye, KKTC ve Doğu Akdeniz / 23.07.2020
- Tartus’u anlamadan Akdeniz’i anlamak / 12.07.2020
- Sadece ‘O’ bıkmadı! / 24.04.2020
- Kimdir Sayın Prof. Dr. Haydar Baş? / 17.04.2020