Ulusal egemenliğimizin ilk adımı olan TBMM'nin açılışı Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın "Hoş Geldin Atatürk" eserinde şu şekilde kaleme alınmıştır:
"Mustafa Kemal meclisin neden şart olduğunu şöyle izah eder:
"... Bir devre yetiştik ki, onda her iş meşru olmalıdır millet işlerinde meşruiyet ancak milli kararlarla istinat etmekle milletin temayülat-ı umumiyesine tercüman olmakla hasıldır.
Milletimiz çok büyüktür. Hiç korkmayalım o esareti ve zilleti kabul etmez."
Meclisinin açılmasından iki gün önce 21 Nisan 1920'de yayınlanan bir telgraftan bahseder, Mustafa Kemal Nutuk'ta:
"Kolordulara (14. Kolordu Kumandan vekilliğine) bütün vilayetlere, bağımsız livalara, Müdafaa-i Hukuk Merkez heyetlerine, belediye başkanlıklarına:
1- Allah'ın lütfuyla Nisan'ın 23. Cuma günü, Cuma namazını müteakip, Ankara'da Büyük Millet Meclisi açılacaktır.
2- Vatanın istiklali, yüce hilafet ve saltanat makamının kurtarılması gibi en mühim ve hayati vazifeleri ifa edecek olan Büyük Millet Meclisi'nin açılış gününü Cuma'ya tesadüf ettirmekle o günün kutsallığından istifade edilecek ve bütün muhterem mebusları ile beraber Hacı Bayram Veli Cami-i Şerifinde Cuma namazı eda olunarak Kur'an'ın ve namazının nurlarından da feyz alınacaktır.
Namazdan sonra sakal-ı şerif ve sancak-ı şerif alınarak Meclis'in toplanacağı yere gidilecektir. Meclis'e girmeden evvel bir dua okunarak kurbanlar kesilecektir.
Bu merasimde cami-i şeriften başlayarak Meclis binasına kadar kolordu kumandanlığı nca askeri birliklerle özel tören düzeni alınacaktır.
3- Açılış gününün kutsiyetine teyit için bugünden itibaren vilayet merkezinde, vali beyefendi hazretlerinin tertibiyle hatim ve Buhar-i Şerif okunmaya başlanacak ve Hatm-i Şerif'in son kısımlarının bereketi gelsin diye Cuma günü namazdan sonra meclis binası önünde tamamlanacaktır....
6- Cenab-ı Hakk'tan tam bir muvaffakiyete ulaştırması niyaz olunur.
Heyet-i temsiliye adına Mustafa Kemal" (Prof Dr Haydar Baş, Hoş Geldin Atatürk, s. 483
"1. Meclis dualarla ve çoğunluğu hoca milletvekilleri ile açılmıştır. Meclis hakkında bilgi veren çok az yazar bu kısmı kaleme alır. Oysa Mustafa Kemal'in genç Cumhuriyet dönemlerinde yanında kendisi gibi dindar vekiller yer almıştır.
Siz bu kadar din aliminin, sarıklı hocanın Meclis'te yer almasını fikir beyan etmesini, söz sahibi yapılmasını 'iman'dan başka bir şeyle ifade edemezsiniz.
İleride de ineceğimiz "İnönü'nün Atatürk'ü" denilen, Atatürk sonrası döneme kadar da hayatının her safhasında ağzı dualı bu insanlardan destek görmüş onlarla beraber olmuştur." (Prof. Dr. Haydar Baş, Hoş Geldin Atatürk, s.485).
"Türkiye'de ulusal duruşun merkezi Haydar Baş'tır" diyen merhum Atilla İlhan ne de güzel ifade etmiş.
Yaşamı boyunca yapmış olduğu bütün çalışmalarla ve bütün milli bayramlarda binlerce kişi ile kutladığı programlarla bir kez daha görüyoruz ki bütün milli değerleri temsil ettiği gibi ulusal egemenliği de temsil eden Prof Dr Haydar Baş Hocamızdır.
Evet, bugünlerde Ulusal Egemenlik Bayramımızı kutladığımız günler. Ne mutlu ki Hoca Atatürk'ü tanıyıp, anlayıp, O'nunla beraber yol alana.
100. yılımız kutlu olsun.
- 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun -1- / 28.08.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-IV / 23.02.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-III / 22.02.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-II / 19.02.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-I / 18.02.2021
- Sevgi ispat ister / 12.10.2020
- Muharrem ayı ve oruç / 23.08.2020
- Prof. Dr. Haydar Baş ve ulusal egemenlik / 25.04.2020
- O, herkesten farklıydı / 23.04.2020