(dünden devam…)
"Kim Receb ayında, takva üzere bir gün oruç tutarsa, oruç tutulan günler dile gelip 'Ya Rabbi onu mağfiret et' derler." (Ebû Muhammed).
İmam Musa Kâzım (a.s)'dan şöyle rivayet edilir: "Kim Receb'den bir gün oruç tutarsa, cehennem ateşi bir yıllık mesafe ondan uzaklaşır. Kim üç gün oruç tutarsa, cennet ona farz olur."
İmam Ca'fer Sâdık (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Hz. Nuh (a.s.) gemiye bindiği zaman Receb ayının birinci günüydü. Yanındakilerden o günü oruç tutmalarını istedi. Sonra şöyle buyurdu: Bugünün orucu gelecek yıla kadar oruç tutanı ateşten uzak tutar ve bu aydan yedi gün oruç tutarsa azap kapıları onun üzerine kapanır."
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmaya çok önem verirdi. Çünkü hadis-i şerifte, "Ameller Allah-ü Teâlâ'ya pazartesi ve perşembe günleri arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini istiyorum" buyurmuştur. (Tirmizî).
Recebin ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allah-ü Teâlâ, bu gecede, müminlere, ihsanlar da ikramlar da bulunur. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Regaib gecesi yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.
Receb ayında kılınması gereken namazı ise Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şu şekilde tarif etmiştir:
Bütün raviler sonunda esas rivayet Selman-ı Farisi'ye ulaşır ki; Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) şöyle buyurduğunu anlatmıştır:
"Ya Selman, iman edenlerden kadın veya erkeklerden biri; bu ayda (Receb) otuz rekât namaz kılarsa; bu namazların her rekâtında dahi Fatiha suresini okunduktan sonra, üçer kere de İhlas suresi ile Kafirun suresini okursa, Allah Teala onun günahlarını siler. Onun için vereceği ecir dahi, ayın tümünü oruç tutan ecri gibidir. Gelecek seneye kadar, namaz kılanın sevabını alır. Her gün o kimse için Bedir şehitlerinden bir şehidin ameli kadar amel sevabı verilir.
Her gün tutacağı oruç için, kendisine bir senelik ibadet sevabı yazılır. Bin kat derecesi artar. Ayın tümünü oruçlu geçirir de; anlatılan namazı da kılar ise, Allah Teâlâ onu, cehennem azabından kurtarır. Kendisine de cenneti gerekli kılar. Öbür âlemde de Yüce Hakk'a yakınlardan olur.
Bu durumu Cebrail bana haber verdi ve 'Ya Muhammed, kılınacak bu namaz, sizinle müşrikler ve münafıklar arasında bir alamet sayılır. Zira münafıklar bu namazı kılmazlar' dedi."
Daha sonra Selman (r.a) şöyle dedi: "Ya Resûlullah, bu namazı nasıl kılacağımı ve ne zaman kılacağımı bana bildir."
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Ya Selman, Receb ayının ilkinde on rekât kılarsın. Her rekâtında, bir kere Fatiha suresini okuduktan sonra üç kere İhlas suresini okursun, üç kere de Kafirun suresini okursun. Namazı bu şekilde kılıp bitirdikten sonra; iki elini semaya açar şöyle dersin: 'Allah'tan başka ilah yoktur; birdir, ortağı yoktur. Mülk O'nundur; hamd O'na mahsustur. O, öldürür, diriltir. O, ölmez, diridir. Hayır O'nun elindedir. O her şeye kadirdir. Allah'ım, verdiğine kimse engel olamaz. Engel olduğuna kimse bir şey veremez. Hiçbir iyilik sahibi kendiliğinden faydalı olamaz; zira iyilik Sen'dendir.' Bu duayı bitirdikten sonra iki elini yüzüne sürersin.
Receb ayının ortasında dahi on rekât namaz kıl. Her rekâtında bir kere Fatiha suresini oku. Daha sonra üç kere İhlas suresini oku, üç kere de Kafirun suresini oku. Namazı bitirip selam verdikten sonra, iki elini semaya kaldır ve şu duayı oku: 'Allah'tan başka ilah yoktur. Birdir, şeriki yoktur. Mülk O'nundur; hamd O'na mahsustur. Diriltir; öldürür. Kendisi ölmez, diridir. Hayır O'nun elindedir. O her şeye kadirdir. Vahid, Ehad, Samed, Ferd, Vitr ilahtır. Kadın tutmamıştır, çocuğu yoktur.' Bu duayı da okuduktan sonra ellerini yüzüne sürersin.
Receb ayının son on günü içinde dahi on rekât namaz kılarsın. Her rekâtında bir kere Fatiha suresini okursun. Fatiha suresini okuduktan sonra üç kere İhlas suresini okursun. İhlas suresini okuduktan sonra üç kere Kafirun suresini okursun. Selam verdikten sonra ellerini semaya kaldır ve şu duayı oku: 'Allah'tan başka ilah yoktur. Birdir, şeriki yoktur. Mülk O'nundur; hamd O'na mahsustur. Öldürür, diriltir. Hayır O'nun elindedir. Allah-ü Teâlâ, Efendimiz Muhammed'e O'nun temiz âline salat eylesin. Güç ve kuvvet, ancak Yüce Azim Allah'ındır.' Bundan sonra ne gibi bir dileğin varsa dile.
Duan makbul olur. Cehennemle aranda dahi, yetmiş hendek açar. Her hendeğin eni boyu, yerle sema arası uzunluktadır. Senin için, ayrıca bir milyon rekât namaz sevabı yazılır. Yine senin için, cehennemden beraat fermanı yazılır. Sırattan geçmene yol verilir."
(devam edecek...)
- 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun -1- / 28.08.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-IV / 23.02.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-III / 22.02.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-II / 19.02.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-I / 18.02.2021
- Sevgi ispat ister / 12.10.2020
- Muharrem ayı ve oruç / 23.08.2020
- Prof. Dr. Haydar Baş ve ulusal egemenlik / 25.04.2020
- O, herkesten farklıydı / 23.04.2020