logo
09 NİSAN 2025

Tavuk döner kabusu endişeleri artırdı

Kocaeli'de bir dönercide yaşanan toplu zehirlenme vakası, gıda güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. Yanlış pişirme, hijyen eksikliği ve bozuk et kullanımı gibi faktörler, tavuk dönerin zehirlenmeye yol açmasının başlıca nedenleri olarak öne çıkıyor
 

04.04.2025 11:20:00 / Güncelleme: 04.04.2025 11:29:31
Eyüp Kabil
Tavuk döner kabusu endişeleri artırdı
Tavuk döner kabusu endişeleri artırdı
Kocaeli'nin Körfez ilçesinde yaşanan toplu zehirlenme vakası, tavuk dönerin nasıl zehirlenmeye yol açabileceği konusunu yeniden gündeme getirdi. Olayda 648 kişi yedikleri tavuk dönerden zehirlenirken, işletme sahipleri tutuklandı. Peki, tavuk döner neden zehirler? İşte detaylar...

Tavuk dönerin zehirlenmeye yol açmasının başlıca nedenleri şunlardır:

Yanlış Pişirme ve Saklama: Tavuk etinin çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmesi, bakterilerin hızla çoğalmasına neden olur. Özellikle Salmonella, Campylobacter ve Clostridium perfringens gibi bakteriler, tavuk etinde kolayca ürer ve gıda zehirlenmesine yol açar. Pişmiş tavuk dönerin uygun sıcaklıkta saklanmaması da bakteri üremesi için uygun bir ortam oluşturur.

Hijyenik Olmayan Hazırlık Koşulları: Dönerin hazırlandığı ortamın hijyenik olmaması, kullanılan ekipmanların temiz olmaması veya döneri hazırlayan kişilerin hijyen kurallarına uymaması, bakterilerin dönerle temas etmesine neden olabilir. "Merdiven altı" olarak tabir edilen, denetimsiz ve sağlıksız koşullarda üretilen tavuk dönerler, zehirlenme riskini artırır.

Bayat veya Bozuk Et Kullanımı: Bayatlamış veya bozulmuş tavuk etinin kullanılması, zehirlenme riskini önemli ölçüde artırır. Bazı işletmelerin, bozuk etleri çeşitli kimyasallarla "temizleyerek" kullanması, insan sağlığı için büyük tehlike oluşturur.

Çapraz Bulaşma: Çiğ tavuk etinin kesildiği yüzeylerin veya kullanılan bıçakların yıkanmadan diğer gıdaların hazırlanmasında kullanılması, bakterilerin diğer gıdalara bulaşmasına neden olabilir. Bu durum, özellikle salata gibi çiğ tüketilen gıdaların dönerle birlikte servis edilmesiyle risk oluşturur.

Zehirlenme belirtileri

Tavuk döner zehirlenmesinin belirtileri, tüketimden birkaç saat sonra ortaya çıkabilir ve şunları içerebilir:

- Mide bulantısı

- Kusma

- İshal

- Karın ağrısı

- Ateş

- Baş ağrısı

- Halsizlik

Önlemler

Tavuk döner zehirlenmesinden korunmak için şu önlemler alınabilir:

Güvenilir ve hijyenik koşullarda üretim yapan işletmeler tercih edilmeli. Dönerin iyice pişmiş olduğundan emin olunmalı. Dönerin yanında servis edilen salata gibi çiğ gıdaların hijyenik koşullarda hazırlandığından emin olunmalı. Dönerin bekletilmeden tüketilmesi önemlidir.

Kocaeli'deki olayda neler oldu?

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde yaşanan olayda, bir dönercide satılan tavuk dönerden 648 kişi zehirlendi. Kocaeli Valiliği'nin açıklamasına göre, yapılan laboratuvar incelemelerinde dönerdeki mikrobiyolojik uygunsuzluk tespit edildi. Olayla ilgili olarak işletme sahipleri tutuklandı ve işletme mühürlendi.

Bu olay, gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Tüketicilerin bilinçli olması ve güvenilir işletmeleri tercih etmesi, bu tür vakaların önlenmesinde büyük önem taşıyor.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'Yarın DEM heyetini kabul edeceğim'
Erdoğan TBMM'de açıkladı
Acımasız anne cinayeti itiraf etti
Samsun'da anne vahşeti
Trump, Erdoğan ve Netanyahu iddiası
'Yakında aynı karede görebiliriz'
Bakan’a, ‘yeni bir elektrik zammının olup olmayacağı’ soruldu
İşte Alparslan Bayraktar’ın cevabı
'Ortada ciddi bir belirsizlik var'
'Süreçten hasar almadan çıkmak istiyoruz'
Gazzeli çocukların dramı
60 bin çocuk risk altında
Çin'den ABD'ye rest
'Zorbalığa boyun eğmeyeceğiz'
İstanbul'da kritik buluşma
ABD - Rusya heyetleri görüşecek
Gümüşhane'de korkutan deprem
Naci Görür'den kritik uyarı
Trump, kömür üretimine yönelik kararnameyi imzaladı
İklim anlaşmasını hedef aldı
Limon da yumurtanın kaderini yaşayacak
Limon ihracatında kısıtlama kaldırıldı
Onlarca kişi hayatta kalamadı!
Survivor'ın çekildiği ülkede büyük felaket
İktidar yine 'sıfır'la çarptı
Meclis'te muhalefet yine saf dışı!
Engin Polat'ta 'halkçı' çıktı
'Onlarca şubemiz kapandı, binlerce kişi işsiz kaldı'
Mart ayında 145 işçi hayatını kaybetti
3 ayda 447 işçi öldü
'Yarın DEM heyetini kabul edeceğim'
Erdoğan TBMM'de açıkladı
Acımasız anne cinayeti itiraf etti
Samsun'da anne vahşeti
Trump, Erdoğan ve Netanyahu iddiası
'Yakında aynı karede görebiliriz'
Bakan’a, ‘yeni bir elektrik zammının olup olmayacağı’ soruldu
İşte Alparslan Bayraktar’ın cevabı
'Ortada ciddi bir belirsizlik var'
'Süreçten hasar almadan çıkmak istiyoruz'
Gazzeli çocukların dramı
60 bin çocuk risk altında
Çin'den ABD'ye rest
'Zorbalığa boyun eğmeyeceğiz'
İstanbul'da kritik buluşma
ABD - Rusya heyetleri görüşecek
Gümüşhane'de korkutan deprem
Naci Görür'den kritik uyarı
Trump, kömür üretimine yönelik kararnameyi imzaladı
İklim anlaşmasını hedef aldı
Limon da yumurtanın kaderini yaşayacak
Limon ihracatında kısıtlama kaldırıldı
Onlarca kişi hayatta kalamadı!
Survivor'ın çekildiği ülkede büyük felaket
İktidar yine 'sıfır'la çarptı
Meclis'te muhalefet yine saf dışı!
Engin Polat'ta 'halkçı' çıktı
'Onlarca şubemiz kapandı, binlerce kişi işsiz kaldı'
Mart ayında 145 işçi hayatını kaybetti
3 ayda 447 işçi öldü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.