Üç mübarek ayı içinde barındıran, Ramazan-ı şerifin habercisi olan üç aylara girmiş bulunuyoruz. Hepimize mübarek olsun.
Üç ayların başlangıcı ve ilki Receb ayıdır. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) Receb ayına çok değer verir ve "Yâ Rabbi, Receb ve Şaban'ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a eriştir" diye duâ ederdi. (İbn Hanbel, I, 259).
"Receb, ta'zim ve saygı anlamına gelir. Fazileti bakımından ayrı bir yeri vardır. Regaib ve Mi'rac gibi mübarek geceleri içinde bulundurması, faziletini daha da arttırmaktadır. Ayrıca, Kur'ân'da haram ayları olarak geçen dört aydan birisi olması önemini bir kat daha artırmıştır.
Allah Resûlü buyurdu: "Receb büyük bir aydır. Allah o ayda sevapları katlar." (Taberânî).
Receb lügatte mübarek, muhterem demektir. Receb ayı, Hz. Âdem (a.s.)'dan beri kıymetli bir aydır. Receb ayı Resûlullah'tan önce de haram aylar olarak bilinen dört aydan birisi olarak da ayrıca kıymetli bir ay idi." (Prof. Dr. Haydar Baş, Kur'an ve Sünnet Işığında Büyük İslâm İlmihal-Namaz, s.798)
İbn-i Babeveyh, Salim'den şöyle rivayet etmiştir:
Ben Receb ayının sonuna bir kaç gün kala İmam Sâdık'ın (a.s.) yanına gitmiştim. Beni görür görmez şöyle buyurdu: "Ey Salim! Bu ayda hiç oruç tuttun mu?"
"Hayır ey Resûlullah'ın oğlu" dedim.
İmam (a.s.) şöyle buyurdu: "O kadar sevap kaybetmişsin ki miktarını ancak Allah (c.c.) bilir. Bu, Allah'ın üstün kıldığı ve hürmetini yücelttiği bir aydır. Bu ayda oruç tutanları kendi ikram ve değerlendirmesine mazhar kılmayı kendisine farz kılmıştır."
"Ey Resûlullah'ın oğlu, eğer bu ayın kalan günlerini oruç tutarsam, bu ayda oruç tutanların sevabının bir kısmını elde etmiş olabilir miyim?" diye sorduğumda şöyle buyurdu: "Ey Salim! Kim bu ayın sonundan bir gün oruç tutarsa, ölüm anındaki can çekişme ve rahatsızlıklardan, ölüm sonrasının dehşetinden ve kabir azabından kurtulur. Kim bu ayın sonundan iki gün oruç tutarsa, Sırat'tan kolaylıkla geçer ve kim bu ayın sonundan üç gün oruç tutarsa, kıyamet gününün büyük korkusu, dehşet ve zorluklarından kurtulur ve kendisine cehennem ateşinden kurtuluş beratı verilir."
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), "Receb-i Şerîf'in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur" buyurmuştur. (Camiu's-Sağir).
İmam Ca'fer Sâdık'tan (a.s.) nakledilen bir hadiste İmam (a.s.) Resûlullah Efendimiz (s.a.v.)'den şöyle rivayet etmiştir:
"Receb benim ümmetim için mağfiret dileme ayıdır. Bu ayda istiğfar edin (tevbe edin ve bağışlanma dileyin.) Zira Hak Teâlâ, çok bağışlayan ve Rahim'dir. Receb ayına 'Asabb' (dökülen) denir; zira bu ayda benim ümmetimin üzerine çok rahmet dökülür. O halde şu zikri çok söyleyin: Estağfirullahe ve es'eluhu't-tevbe/Allah'tan mağfiret ve tevbe diliyorum."
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Kim bu ayda bir gün oruç tutarsa kıyametin zorluklarından güvende olur."
"Kim Receb ayından, üç gün oruç tutarsa, Allah Teâlâ onunla Cehennem arasına bir hendek açar ki, uzunluğu bir senelik yoldur."
Başka bir hadis-i şerifte ise "Receb Allah'ın büyük ayıdır. Hiçbir ay hürmet ve fazilette bu aya ulaşamaz. Bu ayda kâfirlerle savaş haramdır. Şunu bilin ki Receb Allah'ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır. Kim Receb ayının bir gününü oruç tutarsa, Allah'ın rızasını kazanmış olur. Allah'ın gazabı ondan uzaklaşır ve cehennem kapılarından birisi onun yüzüne kapanır" buyurmuştur.
(devam edecek…)
- 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun -1- / 28.08.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-IV / 23.02.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-III / 22.02.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-II / 19.02.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-I / 18.02.2021
- Sevgi ispat ister / 12.10.2020
- Muharrem ayı ve oruç / 23.08.2020
- Prof. Dr. Haydar Baş ve ulusal egemenlik / 25.04.2020
- O, herkesten farklıydı / 23.04.2020