logo
16 NİSAN 2025

‘Müminlerin Emiri’ olmak kimlere helaldir

27.07.2021 00:00:00
'‘Müminlerin Emiri’ olmak kimlere helaldir' seslendirme dosyası:

(Peygamberimizin (s.a.a.v) Veda Haccından dönerken Gadir Hum'da irat ettiği hutbenin tam metnini bölümler halinde köşemden paylaşıyorum. 4. Bölüm)

(dünden devam ediyoruz) "Ey insanlar! Ali ve onun soyundan olan temiz çocuklarım sıkl-i asgar (daha küçük değerli şey) ve Kur'an ise sıkl-i ekber (daha büyük değerli şey)'dir. 

Bu ikisinden her biri diğerini haber vermekte ve onunla uyum içinde bulunmaktadır. Onlar Kevser havuzunun başında yanıma gelinceye kadar asla birbirinden ayrılmazlar. Biliniz ki onlar, insanlar arasında Allah'ın emin kulları ve yeryüzündeki hakimleridir.

Biliniz ki ben eda ettim, biliniz ki ben tebliğ ettim, biliniz ki ben duyurdum, biliniz ki ben açıkladım, biliniz ki Allah buyurmuştur ve ben, aziz ve celil olan Allah adına konuşuyorum. 

Biliniz ki Müminlerin Emiri de benim kardeşimdir. Biliniz ki "Müminlerin Emiri" olmak, benden sonra ondan başka hiç kimse için helal değildir.

(Müminlerin Emiri'nin (a.s) tanıtılması) 

Daha sonra Peygamber (s.a.a) eliyle Ali'nin (a.s) pazısından tuttu ve yukarı kaldırdı. Müminlerin Emiri ise Peygamber (s.a.a) minberin üstüne çıktığı zamandan beri, ondan bir basamak aşağıda bulunuyordu. Peygamber'in yüzüne (a.s) oranla sağ tarafa meyletmişti ve dolayısıyla da yer ikisi de bir mekanda durmuş gibiydiler.

Sonra Peygamber (s.a.a) elini kaldırdı. Her ikisi de elini göğe doğru açtı. Ali (a.s) yerinden kalktı ve ayağı Peygamber'in (s.a.a) diziyle aynı hizaya geldi. Daha sonra Peygamber (s.a.a) şöyle buyurdu:

"Ey insanlar, bu Ali'dir, O benim kardeşim, vasim, ilmimi toplayan ve ümmetim arasında iman eden kimseler üzerinde halifemdir. 

Aziz ve celil olan Allah'ın kitabını tefsir etmekte, Allah'a davet etmekte, Allah'ı razı eden şeylerle amel etmekte, Allah'ın düşmanlarıyla savaşmakta, Allah'ın dostlarını sevmekte ve Allah'a isyan etmekten sakındırmakta benim yerime geçen kimsedir.

Allah Resulü'nün halifesi odur, Müminlerin Emiri O'dur, Allah tarafından hidayet edenlerin imamı odur. Nakisin (ahdini bozan Cemel ashabı) Kasitin (Zulmeden Muaviye taraftarları) ve Marikin'i (dinden çıkan Hariciler'i) Allah'ın emriyle öldüren odur.

Allah şöyle buyurmuştur: "Nezdimde söz değişmez" (Kaf suresi, 29)

Ey Rabbim! Senin emrinle şöyle diyorum: "Allah'ım! Ali'yi seven kimseyi sev, Ali'ye düşman olan kimseye düşman ol. Ona yardım edene yardım et, onu yardımsız bırakan kimseyi, sen de yardımsız bırak. Ali'yi inkar eden kimseye lanet et, Ali'nin hakkını inkar eden kimseye gazap et. "

Ey Rabbim! Sen, bu konu aydınlandıktan ve Ali'yi bugün tayin ettikten sonra şu ayeti bana nazil buyurdun:

"Bugün, size dininizi kemale erdirdim, üzerinize olan nimetimi tamamladım, din olarak sizin için İslam'ı beğendim." (Maide suresi 3)

"Kim İslam'dan başka bir dine yönelirse, onunki kabul edilmeyecektir. O ahirette de kaybedenlerdendir." (Al-i İmran suresi, 85)

Ey Rabbim seni de şahit tutuyorum ki ben tebliğ ettim.

Ey İnsanlar! Allah dininizi imametle kamil buyurmuştur. O halde Kıyamet gününe ve aziz ve celil olan Allah'ın huzuruna varılacağı güne kadar her kim ona ve benim çocuklarımdan ve O'nun soyundan vasilere iktida etmezse, böyle kimselerin amelleri dünya ve ahirette yok olmuş olur ve sürekli azap içinde bulunurlar. Azapları asla hafifletilmez ve onlara fırsat verilmez.

Ey İnsanlar! Bu Ali, sizlerden, bana en çok yardım eden, bana en layık olan, bana en yakın bulunan ve nezdimde en değerli olan kimsedir. 

Aziz ve celil olan Allah ve ben, ondan razıyız. Kur'an'da Ali dışında hiç kimse hakkında rızayet ayeti (kendisinden razı olunduğunu bildiren bir ayet) inmemiştir. 

Allah müminlere hitap ettiği her yerde önce ona hitap etmiştir. Kur'an'da var olan övgü ayetleri onun hakkındadır ve Allah, İnsan suresinde sadece onun cennete gireceğine şahadette bulunmuştur. Bu sureyi ondan başkası hakkında nazil buyurmamış ve bu sureyle ondan başkasını övmemiştir.

Ey insanlar! O (Ali) Allah'ın dininin yardımcısı, Allah Resulü'nün (s.a.a) savunucusudur. O takvalı, temiz, hidayet eden ve hidayet olmuş kimsedir. Peygamberiniz en iyi Peygamber, vasiniz en iyi vasi, onun çocukları da en iyi vasilerdir.

Ey insanlar! Her peygamberin soyu kendi sulbündendir. Ama benim neslim Müminlerin Emiri'nin (a.s) sulbündendir.

Ey insanlar! Şeytan Adem'i hasetle cennetten dışarı çıkardı. Sakın Ali'ye haset etmeyiniz. 

Aksi taktirde amelleriniz boşuna gider, ayaklarınız sürçer. Adem bir sürçme sebebiyle yeryüzüne gönderildi. Oysa Adem aziz ve celil olan Allah'ın seçtiği kimseydi. 

O halde sizler, aranızda Allah'ın düşmanları olduğu halde nasıl bir halet içinde olacaksınız?

Biliniz ki sadece şekavet sahibi kimse Ali'ye düşmanlık eder ve sadece takva sahibi kimse Ali'yi sever. Ali'ye sadece halis mümin olan kimse iman eder. Allah'a yemin olsun ki Asr suresi Ali (a.s) hakkında nazil olmuştur:

"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. İkindi vaktine And olsun ki, İnsan hiç şüphesiz hüsran içindedir." (Asr suresi, 1-2)

İkindi vaktine and olsun ki iman eden, hak ve sabırdan hoşnut olan Ali dışında tüm insanlar hüsran içindedir.

Ey insanlar! Ben, Allah'ı şahit tuttum, risaletimi sizlere tebliğ ettim. Peygamber'in sadece açıkça tebliğ etmeden başka bir sorumluluğu yoktur. Ey insanlar! Allah'tan hakkıyla korkun ve dünyadan sadece Müslüman olarak ayrılın." (Gadir Hum hutbesinden kaynaklar için Prof. Dr. Haydar Baş'ın İmam Ali eserine bakınız)

(Devam edecek...)

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Akın Aydın / diğer yazıları
Don afeti çiftçiyi fena vurdu
'Çiftçinin borcu faizsiz ertelenmeli'
Konut satışları yerlerde sürünüyor
Konut satış rakamları belli oldu
Kalp damarı yırtıldı, iki kez kalbi durdu
Sırrı Süreyya Önder'in durumu kritik
Altın 4 bin TL'yi aştı
Artış devam ediyor
Çin ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 5,4 büyüdü
Büyüme iç talepteki artıştan
Beykoz Belediyesi soruşturmasında yeni gelişme
Belediye Başkan Yardımcısı Gül adliyede
Ticaret savaşlarında gözler FED'de
FED Başkanı Powell bugün konuşacak
Suriyeli bakanlar ABD'de para arayacak
Dünya Bankası ve IMF'nin kapısı çalınıyor
Yedekler yerine düzenli askerler görevlendirilecek
İsrail hükümetinden "cephe" kararı
ABD'deki yabancı öğrenciler panikte
600'den fazla öğrencinin vizesi iptal edildi
Güçlü bir güneş fırtınası Dünya'yı vurdu
Kuzey ışıkları gece gökyüzünü süsledi
Katil olay yerinde görüldü
Netanyahu, işgal altındaki Gazze'ye gitti
Sırrı Süreyya Önder kalp krizi geçirdi
DEM Parti'den açıklama
600 bin kamu işçisi merakla bekliyor
Zam pazarlığı yarın başlıyor
Takvim netleşti mi?
25 bin yeni öğretmen ataması için süreç başladı
Don afeti çiftçiyi fena vurdu
'Çiftçinin borcu faizsiz ertelenmeli'
Konut satışları yerlerde sürünüyor
Konut satış rakamları belli oldu
Kalp damarı yırtıldı, iki kez kalbi durdu
Sırrı Süreyya Önder'in durumu kritik
Altın 4 bin TL'yi aştı
Artış devam ediyor
Çin ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 5,4 büyüdü
Büyüme iç talepteki artıştan
Beykoz Belediyesi soruşturmasında yeni gelişme
Belediye Başkan Yardımcısı Gül adliyede
Ticaret savaşlarında gözler FED'de
FED Başkanı Powell bugün konuşacak
Suriyeli bakanlar ABD'de para arayacak
Dünya Bankası ve IMF'nin kapısı çalınıyor
Yedekler yerine düzenli askerler görevlendirilecek
İsrail hükümetinden "cephe" kararı
ABD'deki yabancı öğrenciler panikte
600'den fazla öğrencinin vizesi iptal edildi
Güçlü bir güneş fırtınası Dünya'yı vurdu
Kuzey ışıkları gece gökyüzünü süsledi
Katil olay yerinde görüldü
Netanyahu, işgal altındaki Gazze'ye gitti
Sırrı Süreyya Önder kalp krizi geçirdi
DEM Parti'den açıklama
600 bin kamu işçisi merakla bekliyor
Zam pazarlığı yarın başlıyor
Takvim netleşti mi?
25 bin yeni öğretmen ataması için süreç başladı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.