Birçok ekonomik sorunla uğraşan Türkiye'nin ekonomi yönetiminin attığı yeni adımlar, borç için kapısında durulan küresel finansörleri tatmin etmiyor.
Kapitalizmin kısırdöngü politikalarıyla geldiğimiz bu ekonomik girdaptan, elbette ki aynı kapitalizmin kısırdöngüsü ile kurtulamacağımız aşikar…
Bağımsız Türkiye Partisi'nin (BTP) İstanbul Adayı Selim Kotil'in seçim döneminde sık sık dile getirdiği Anştayn'ın şu meşhur sözünü yeniden hatırlatmak isterim:
"Aynı şeyleri tekrar ederek, farklı sonuçlar beklemek akıllı insanların işi değildir."
Küresel para muslukları kesilince panik yapan siyasilerimiz, daha fazla kapitalist adımla küresel tefecilere şirin gözükmeye çalışıyorlar ama nafile… Çünkü onlar bu yöntemlerin âlâsını denediler yine küresel krizden kurtulamadılar. Taa ki Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'nin tüketimi teşvik projelerini kısmen hayata geçirene kadar…
ABD, Bush döneminde 168 milyar dolar para basıp, kendi ifadesiyle, çabuk harcayacakların cebine para koymasaydı, söyler misiniz krizi erteleyebilir miydi? Bildiğiniz o bütün kapitalist ülkeler, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre, İsveç, Hollanda MEM'in tüketimi teşvik projeleriyle 2008 krizinin etkisinden kurtulmaya çalıştılar.
Şimdi Maliye Bakanımız Berat Albayrak, fon muslukları açılsın diye küresel yatırımcılarla görüşüyor, Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde yeni reform paketini onlarla paylaşıyor ama bu yatırımcılardan tık yok. Neden?
Onlar hal diliyle diyorlar ki, "Sayın Albayrak, güzel hoş diyorsunuz da, biz kriz dönemlerinde bu anlattıklarınızın hepsini, hatta daha fazlasını hayata geçirdik, olmadı, üstelik para basmamıza rağmen bunu yapamadık, siz nasıl yapacaksınız?"
Dilerseniz, bu çerçevede Batı basınında çıkan haberlere de yer verelim. Malum, Berat Albayrak, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile beraber Washington'da 400'den fazla küresel yatırımcıyla bir araya geldi ve onlara 1 saat boyunca yeni reform paketini anlattı.
BBC Türkçe'nin aktardığı, Reuters haber ajansının haberinde, "Bakanın Türkiye'nin resesyondan hızla çıkacağı yönündeki beklentileri, toplantıya katılanlar arasında fazla karşılık bulmadı" ifadeleri kullanıldı. Sunuma katılan yatırımcılar, Berat Albayrak'ın Çarşamba günü Ankara'da açıkladığı yeni reform paketini de yeterli bulmadıklarını ifade etti.
Reform paketinde vergi reformu ve ihracatın artırılması yönünde bir takım sözlerin yer aldığını ifade eden yatırımcılar, buna karşılık yüksek enflasyon ve kırılgan para birimi sorunlarıyla mücadele eden ülke ekonomisini yeniden canlandıracak iddialı uzun vadeli taahhütleri göremediklerini belirttiler.
Reuters'a konuşan bir yatırımcı, Albayrak'ın son aylarda enflasyonun Ekim ayındaki zirve noktasından gerilemeye başladığını ve cari açıkta iyileşme olduğunu vurguladığını anlattı ve "Kimseyi ikna edebildiğini sanmıyorum" dedi. Başka bir yatırımcı, "Yatırımcıların bu sunum sonrasında Türkiye konusundaki fikrini değiştirdiğini sanmıyorum" dedi.
Bir diğer yatırımcı ise "Türkiye'nin kredibilitesini geri kazanabilmesi için daha fazlasının yapılması gerekiyor. Farklı bir yaklaşım görmedik" diyor.
Ekonomist ve aynı zamanda ünlü bir yatırımcı olan Timothy Ash, Twitter hesabında şu mesajı paylaştı:
"Albayrak'ın yerinde olsaydım, Washington'daki yatırımcı toplantılarını iptal eder, S-400 meselesini çözmeye odaklanır, IMF ile oturur yeni IMF programının nasıl şekillendirileceğini netleştirirdim. D.C.'de (Washington) başka konularla vaktinizi boşa harcamayın."
Mesajının devamında Ash şunları söyledi:
"Türkiye-Albayrak'ın programı güven vermekte başarısız olunca lira tekrar zayıflama trendine girdi. 2018'den çıkartılması gereken yegane ders varsa, o da Merkez Bankası'nın politika faizini artırarak bu virajı dönmesi gerektiğidir. İstanbul seçimlerinin ve S-400 meselesinin çözülmesi, ve/veya IMF desteği alınmasına ihtiyaç var."
Küresel tefecilerin yatırım için dikkate aldığı kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Moody's ise, dün yayınladığı raporunda enflasyonun yıl sonunda yüzde 17 olmasını, ekonomide yüzde 2 küçülme beklediğini ifade ederek, "Bakan Albayrak'ın çarşamba günü açıkladığı reform programı bir dizi önemli politika alanında çok az detay sağlıyor. Bütçe tedbirleri için detay veya spesifik takvim yer almadı" değerlendirmesini yaptı.
Amerikan Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından jeopolitik uzmanı Jogn Sitilides, "Bence Sayın Erdoğan, iç politikada puan toplamak ya da Türk halkında Amerika ve NATO karşıtlığını körüklemek adına Türk ekonomisinde yıkım yaratmamaya çok dikkat etmeli" diyerek ekonomi üzerinden mesaj gönderdi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye Büyükelçiliğine aday gösterdiği David Michael Satterfield, Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alma konusunda bir seçim yapması gerektiğini belirterek, "Türkiye, F-35 programına katılımını büyük riske atıyor ve yaptırımlarla karşı karşıya" diyerek yaptırım sopasını gösterdi.
Trump'ın ekonomiyle alakası olmayan bir dış politika konusunda "Türkiye'yi ekonomik açıdan mahvederiz" sözleri de hala hatırımızda… Adamlar, bizi kapitalizmle kıskaca aldılar, borcu borçla çevirme, sürdürülebilir borçlanma saçmalığıyla bizi kendilerine sımsıkı bağladılar şimdi de aba altından sopalarla hizaya, kendi istedikleri kıvama getirmeye çalışıyorlar.
Bu ekonomik girdaba Kapitalizmle düştük, Kapitalizmle asla kurtulamayız.
2005'ten önce Çin ve Rusya da aynı girdabın içindeydiler ve Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'yle, modelin kodlarını Sahibine danışarak kurtuldular.
Aklın yolu birdir. Dünyada kapı kapı dolaşıp rezil olacağımıza, Milli Ekonomi Modeli ve Prof. Dr. Baş'la dünyada lider olmak mümkün…
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Murat Çabas / diğer yazıları
- 'O'nun yetiştirdikleri bu vatanın garantörleri, bu milletin yılmaz savunucularıdır' / 14.04.2025
- Birlik ve beraberliğe adanmış bir ömür / 12.04.2025
- Öcalan açılımı, terörsüz Türkiye’ye götürür mü? / 10.04.2025
- Siyasette 3. yol tek seçenek / 09.04.2025
- Milli Ekonomi Modeli’ne artık duyarsız kalabilir miyiz? / 08.04.2025
- Trump yeni gümrük tarifeleriyle neyi amaçlıyor? / 05.04.2025
- Kıbrıs sürecinde düşmanlık ve müzakere aynı anda! / 04.04.2025
- Orta Doğu’da Trump’ın planı işliyor / 03.04.2025
- Tepki, demokrasinin zarar görmesinedir / 28.03.2025
- Din Allah’ın Kur’an’da anlattığı, Ehl-i Beyt’in yaşadığıdır / 27.03.2025
- Birlik ve beraberliğe adanmış bir ömür / 12.04.2025
- Öcalan açılımı, terörsüz Türkiye’ye götürür mü? / 10.04.2025
- Siyasette 3. yol tek seçenek / 09.04.2025
- Milli Ekonomi Modeli’ne artık duyarsız kalabilir miyiz? / 08.04.2025
- Trump yeni gümrük tarifeleriyle neyi amaçlıyor? / 05.04.2025
- Kıbrıs sürecinde düşmanlık ve müzakere aynı anda! / 04.04.2025
- Orta Doğu’da Trump’ın planı işliyor / 03.04.2025
- Tepki, demokrasinin zarar görmesinedir / 28.03.2025
- Din Allah’ın Kur’an’da anlattığı, Ehl-i Beyt’in yaşadığıdır / 27.03.2025