Enflasyon belki de üzerinde sıkça konuşulan iktisadi kavramlardan en az bilineni. İktisatçılık iddiasında dolaşan nice isimler dahi maalesef enflasyon hakkında şehir efsanelerine teslim olmuştur desek yeridir.
Bunun birinci örneğine eğilelim:
"Para basarsan enflasyon olur" diye bir kalıp cümle var ülkemizde. Para basma enflasyon olur... Ne demek bu? Bu kabule göre ya piyasada para sıfır miktarda olacak, hiç olmayacak ya da piyasadaki para hep kararında...
Piyasada para olmamalı demek tabii ki gülünç.
Piyasada her zaman yeteri kadar para vardır tezi de ondan daha da gülünç.
Öyleyse bu fikir, bu iddia; nasıl var, neden var?
Bizimkiler bilmeyedursun, Türk Lirası doların tercümesi olarak basılıyor. Yani ülkemizdeki değerin karşılığı olması gereken para, aslen faizli bir borcun karşılığı ve bu borç doların kâğıttan imparatorluğunu pekiştirmek niyetiyle, niyetinde. (Gerçi böylesi bir imparatorluk da kalmamıştır ya, bizimkilere gölgeye tapadursun). Hal böyle olunca, emisyon diye bir şeyden kimse bahsetmiyor. Para daha olması gerekenin karşılığında değil.
Bu yüzden ki iktisat biliminin babası ve kurucusu sayılması gereken Prof. Dr. Haydar Baş Bey, emek ve üretim karşılığı basılması gereken "milli paradan" bahsedince bunu bağırıyorlar: "Para basma enflasyon olur." Oysaki kapitalizmin babaları, piyasada olması gereken para miktarını bilmediklerini açık açık söylediler. Para basınca enflasyon oluyorsa, hiçbir piyasada hiçbir para olmaması gerekir ki böyle bir şey mümkün değil. Öyleyse bunun bir kararı var. Öyleyse "ne kadar para basmalıyız?" diye temel bir soru var.
Bizim iktisatçıların eğitim gördüğü kapitalizm mektebinin sahipleri bunu bilmiyor, buysa bu vakıadaki cehaletlerinin sebebidir.
Bu gerçekten ülkede bilim adına ne büyük bilimsizlik, bilgisizlik ama ukalalık içerisinde olduğumuzun bir göstergesidir.
Gelgelelim ikincil meseleye:
Prof. Dr. Haydar Baş Bey, Milli Ekonomi Modeli'nde "maliyet enflasyonu" diye bir şeyden bahsetti. Bu kavram, Sayın Baş'ın tezinde ortaya attığı bir kavramdır. Bu aslında bugün ülkemizde de yaşadığımız enflasyonun kendisidir. Yani enflasyon, cepteki para çok, talep çok yüksek diye olmak zorunda değil. Maliyetler arttıkça enflasyon da artar. Üretim maliyetleri yükseldikçe bu ürünlere doğal olarak yansıyacaktır.
Hele hele her şeyi her yerden dolara bağladıkları ülkemizdeki son dönemlerdeki dudak uçuklatan ama resmi verilerde göremediğimiz enflasyonun ertesinde, bunu nasıl bir insan kabul edemez anlayamıyorum.
Maliyet enflasyonunun ve Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'ndeki diğer birçok kavram, yaklaşım, tez Sayın Baş'ın eserinden incelenebilir ve
incelenmeli.
Faizin olduğu yerde tüm tüketiciler olarak aç kalsak yine enflasyon olur.
Maliyetlerin arttığı yerde, tıpkı bugün gibi, tüketim kabiliyeti azalsa da enflasyon olur.
Bugün yaşadığımız da esasında, hem maliyet enflasyonunu, hem de piyasanın çok feci oranda daralmasını aynı anda yaşadığımız iki başlı bir sıkıntının kendisidir. Bilmiyorum demekten utanmayın. Bilmek için Milli Ekonomi Modeli'ne talebe olun.
Rusya oldu, Çin oldu... Önceki yazımızın sonunda paylaştığımız sözünde görüleceği üzere, BRICS adına Prof. Dr. Gorbanovsky'nin ifadesinde teyit olunmuştur ki BRICS ülkeleri de bu modele talebelik etmekle yükselmiştir.
Dünya çapında profesörler Milli Ekonomi Modeli'ne, sahibi Prof. Dr. Haydar Baş'a öğrenci oldular.
Erdem de; bilmediği gün ukalalıkta ısrar edenin değil, öğrenmeye koyulanın, bilenden öğrenmek isteyenin sahip olduğudur.
Hüseyin Taşkın / diğer yazıları
- Ölenden borç var doğana borç kalıyor / 08.06.2019
- Eğer başarı aranıyorsa / 10.04.2019
- Enflasyonu da bilmiyorsunuz ki! / 15.03.2019
- Büyük devrim / 14.03.2019
- Çözüm sahibi olmak / 05.03.2019
- Taklit edilmeye çalışılan parti BTP / 26.02.2019
- Hepimiz orada olmak durumundayız / 20.01.2019
- Prof. Dr. Haydar Baş’a kim tuzak kurar? / 15.01.2019
- Yarın değil, bugün / 25.12.2018
- Ata’ya vefa borcumuz var / 23.10.2018
- Eğer başarı aranıyorsa / 10.04.2019
- Enflasyonu da bilmiyorsunuz ki! / 15.03.2019
- Büyük devrim / 14.03.2019
- Çözüm sahibi olmak / 05.03.2019
- Taklit edilmeye çalışılan parti BTP / 26.02.2019
- Hepimiz orada olmak durumundayız / 20.01.2019
- Prof. Dr. Haydar Baş’a kim tuzak kurar? / 15.01.2019
- Yarın değil, bugün / 25.12.2018
- Ata’ya vefa borcumuz var / 23.10.2018