ABD için Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) en önemli ayağı Türkiye-İran çatışması. Ve ABD bir şahin gibi bu mevzuya kilitlenmiş durumda.Bunu başarmak için sadece bir taşla yetinmiyor, kullanabileceği bütün taşları devreye koyuyor. Özellikle son bir yıl içerisinde bu coğrafyada attığı ve bize attırdığı bütün adımlarda ABD bu hedefi esas almıştır.Bakın ABD bu hedefle alakalı hangi adımları attı, atmaya çalışıyor:
1) Radar sistemi:ABD, Türkiye'nin İran sınırına füze sistemlerini devreye koyacak bir radar yerleştirmeyi planlıyor. NATO kapsamında Türkiye bu isteği kabul etti. Bu şekilde ABD ve İsrail İran'dan kalkacak herhangi bir füzeyi tespit edebilecek ve otomatik olarak bu füze imha edilecek. ABD ve İsrail'in saldırılarına karşı kendisini savunma pozisyonunda olan İran, bu durumu büyük bir tehdit olarak algılıyor. ABD istedi diye komşumuz İran'la karşı karşıya gelme durumunda kalıyoruz.
2) Suriye-İsrail arabuluculuğu:Türkiye, ABD'nin güdümüyle, Suriye ve İsrail arasındaki su krizini kendi sularından fedakarlık ederek çözdü ve İsrail Suriye yakınlaşmasını sağladı. Böylece İran en önemli müttefiği olan Suriye'nin desteğini kaybetmiş oldu. Türkiye'nin hiçbir menfaatine olmayan hatta hem ekonomik hem de siyasi zararına olan bu durum da İran'ı rahatsız ediyor.
3) Nükleer İşbirliği Antlaşması:Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile ABD arasında ABD-Türkiye Nükleer Enerjinin Barışçı Kullanımına İlişkin İşbirliği Anlaşması imzalandı. Bu antlaşma, Türkiye'nin nükleer çalışmalarının tamamen ABD'nin kontrolüne girmesinin yanısıra, İran gibi nükleer çalışma yapan Ortadoğu ülkelerinin yaptığı çalışmaların engellenmesinde ortak bir tutumu da içeriyor. Böylece Türkiye İran'ın nükleer çalışmaları konusunda ABD'nin yanında yer aldığını, taraf olduğunu açıkça ilan etmiş oluyor. Zaten ABD'li yetkililer İran'ın nükleer çalışmalarının durdurulması konusunda Türkiye'nin kullanılması gerektiğine vurgu yapıyorlar. İran bundan da rahatsız.
4) PKK ile ilgili iddialar:ABD bir taraftan bu tehlikeli adımları bize attırırken, bir taraftan da Soros destekli yerli taşeronları kullanarak milletimize yönelik psikolojik propagandalar yapıyor. En önemli propaganda da terör örgütünün İran'a geçtiği iddiaları. Bu iddialarla hem Barzani'yi temize çıkartmaya çalışıyor, hem de İran'ı en hassas konumuz olan PKK konusunda hedefimize oturtuyor. Allah'tan İran bu konuda çok hassas, yaptığı askeri operasyonlarla PKK'ya ve Pjak'a göz açtırmıyor. Hatta liderlerini idam ediyor. Şunu unutmamak lazım ki PKK'nın asıl kadrosu İran'da değil, hala Kuzey Irak'tadır. Kuzey Irak'taki teröristler İran sınırına yakın ülkemize girmeye çalışıyorlar ki, ABD'nin propagandası çerçevesinde, sanki İran'dan giriyorlarmış gibi gözüksün.
5) Enerji konuları:ABD, İran'la enerji konularında kurduğumuz diyaloglara mani olmaya çalışıyor. Hatta İran'la yaptığımız resmi mutabakatları bile baskılarla rafa koydurtuyor. Nabucco projesiyle de büyük gelirini enerjiden temin eden Rusya ve İran'a, Türkiye'yi kullanarak darbe vurmaya çalışıyor. ABD İran'ın ekonomik olarak elinin kolunun bağlanmasında Türkiye'yi kullanıyor. İran bundan da rahatsız.Bu maddelere siyasilerimizin İran'a ve Ortadoğu ülkelerine yaptığı ABD ve İsrail güdümlü taşeronluklar, Afganistan'a operasyonel asker gönderme, İsrail'in yaptığı taşkınlıklara ses çıkarmama, ABD'nin Irak işgalinde Türkiye'nin lojistik destek sağlaması, Ortadoğu'nun İşgali anlamına gelen BOP projesinde Türkiye'nin Başbakanı'nın eşbaşkan olması ve daha niceleri sayılabilir.ABD bu projelerle Türkiye ile İran'ı kapıştırıp Ortadoğu'nun iki büyük gücünü devre dışı bırakmaya çalışıyor. Türkiye artık bu taşeron, güdümlü ve tehlikeli politikalardan derhal kurtulmalı, milli projelerini hayata geçirerek bölgedeki gerçek huzuru sağlamalıdır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Murat Çabas / diğer yazıları
- 'O'nun yetiştirdikleri bu vatanın garantörleri, bu milletin yılmaz savunucularıdır' / 14.04.2025
- Birlik ve beraberliğe adanmış bir ömür / 12.04.2025
- Öcalan açılımı, terörsüz Türkiye’ye götürür mü? / 10.04.2025
- Siyasette 3. yol tek seçenek / 09.04.2025
- Milli Ekonomi Modeli’ne artık duyarsız kalabilir miyiz? / 08.04.2025
- Trump yeni gümrük tarifeleriyle neyi amaçlıyor? / 05.04.2025
- Kıbrıs sürecinde düşmanlık ve müzakere aynı anda! / 04.04.2025
- Orta Doğu’da Trump’ın planı işliyor / 03.04.2025
- Tepki, demokrasinin zarar görmesinedir / 28.03.2025
- Din Allah’ın Kur’an’da anlattığı, Ehl-i Beyt’in yaşadığıdır / 27.03.2025
- Birlik ve beraberliğe adanmış bir ömür / 12.04.2025
- Öcalan açılımı, terörsüz Türkiye’ye götürür mü? / 10.04.2025
- Siyasette 3. yol tek seçenek / 09.04.2025
- Milli Ekonomi Modeli’ne artık duyarsız kalabilir miyiz? / 08.04.2025
- Trump yeni gümrük tarifeleriyle neyi amaçlıyor? / 05.04.2025
- Kıbrıs sürecinde düşmanlık ve müzakere aynı anda! / 04.04.2025
- Orta Doğu’da Trump’ın planı işliyor / 03.04.2025
- Tepki, demokrasinin zarar görmesinedir / 28.03.2025
- Din Allah’ın Kur’an’da anlattığı, Ehl-i Beyt’in yaşadığıdır / 27.03.2025