İmam Muhammed Bâkır (a.s) babası Zeynelabidin (a.s) gibi zehirlenerek şehit edilmiştir. Hicri 114 senesinde şehit olmuştur.
Bir imamdan diğerine kalan en önemli miras, kendinden sonra imam olduğunu belirtmesidir. İmam Bâkır'ın (a.s) da henüz sağlığında iken oğluna ve ashabına bıraktığı vasiyet imametin devri konusudur. İmam Muhammed Bâkır (a.s)'dan sonra imamiyet verasetini devralan İmam Cafer Es Sadık (a.s) olmuştur.
İmam Muhammed Bâkır'ın (a.s) kabri Medine'de Baki Mezarlığı'ndadır.
İmam Hasan Askerî (a.s) bu konuda şöyle buyuruyor: "Kim İmam Cafer (a.s) veya babası İmam Muhammed Bâkır'ı (a.s) ziyaret ederse, gözleri ağrımaz, hastalığa yakalanmaz ve küfür ve nifaka düşerek de ölmez."
İmam Muhammed Bâkır'ın (a.s) son olarak hikmetli sözlerine baktığımızda ise şöyle buyurduğunu görürüz:
"Bizim sevenlerimiz ancak Allah'tan çekinen ve O'na itaat eden kimselerdir. Ehl-i Beyt'i sevenler ancak tevazuu, huşû ve emaneti eda etmek, Allah'ı çok anmak, oruç tutmak, namaz kılmak, anne babaya iyilikte bulunmak, fakir, borçlu ve yetim olan komşuların karşısında kendini sorumlu bilmek, doğru konuşmak, Kur'an okumak ve insanlar hakkında iyilikten başka bir şey söylememekle tanınırlar ve onlar kendi kavimlerinin emin insanlarıdırlar."
"Kıyamet günü pişmanlığı herkesten daha fazla olan, doğru yolu açıklayıp o yolda gitmeyen kimsedir."
Ebu Cârud şöyle diyor:
İmam Bâkır'a şöyle dedim: "Ey İbn-i Resûlillah! Siz ve Ehli Beyt'inizin, kendisiyle Allah'a ibadet ettiğiniz dini bana da söyle, ben de o vesileyle Allah'a ibadet edeyim."
İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurdu: "Vallahi benim ve babalarımın Allah'a ibadet ettiği dini sana da söyleyeceğim. Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in (s.a.a) Allah'ın elçisi olduğuna şehadet etmek, Allah nezdinden nazil olan her şeyi ikrar etmek, velimizin velayetini kabul etmek, düşmanlarımızdan berî olmak, emrimize teslim olmak, Kaim'imizi (Hz. Mehdi) beklemek, farz ve helal işlerde çalışmak ve günahlardan sakınmak."
Bizlere Ehli-Beyt'i, 12 İmamın hayatını tanıtan, öğreten, anlatan, kitaplaştırıp bizlere eşsiz Ehl-i Beyt külliyatını bırakan Prof. Dr. Haydar Baş Hocamıza sonsuz teşekkürlerimi ve minnetlerimi sunmak istiyorum ve kendisini rahmetle ve özlemle yâd ediyorum.
Ve yazımı İmam Muhammed Bâkır'ın (a.s) bir sözü ile bitirmek istiyorum: "Kim bir hidayet kapısını halka tanıtırsa, onunla amel edenlerin sevabı miktarınca ona sevap yazılır ve onların sevabından da bir şey eksilmez."
Rabbim şefaatlerini nasip etsin...
- Prof. Dr. Ali Ünal Emiroğlu / 20.07.2024
- Avrupa'da BTP / 28.02.2024
- Berlin’de Prof. Dr. Haydar Baş’ı andık / 18.04.2022
- Milli Ekonomi Modeli -8- / 26.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -7- / 23.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -6- / 21.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -5- / 19.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -4- / 17.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -3- / 16.03.2022