Değerli dostlarım bildiğiniz üzere Recep ayının ilk cuma gecesi Regâib Gecesidir. Halk arasından meşhur olan adı Regâib Kandilidir.
İster kandil deyin ister gece deyin hiç fark etmez. Gecenin kıymetini bilenler Allah'ın nuru ile aydınlanacağı için atalarımız kandil ifadesini kullanmışlar. Dedikodu edenlere aldırmayın. İsteyen inansın istemeyen inanmasın.
Ben size sağlam kaynaklardan bilgiler araştırıyorum ve paylaşıyorum. Altında Haydar Baş Hocamın mührü olan her bilgi benim için en muteber bilgidir. Bir bilgi Onun ağzından ya da kaleminde çıkmış ya da eserinde yer almışsa o bilgi sağlamdır. Gerisine ben karışmam.
Kendi sahasında şaheser olan Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın Kur'an ve Sünnet Işığında Büyük İslam İlmihali Namaz kitabından sizlere geniş bir bilgi sunacağız. Umarım dostlarımız bu gecenin feyz ve bereketinden istifade edip bize de dua ederler.
- Receb ayının ilk cuma gecesine "Leyle-i Regâib denir. Bazı alimlerin açıklamasına göre, Peygamber Efendimiz (s.a.a.) bu gece pek çok ruhani ahval ve ikrama kavuşmuş olmakla Cenab-ı Hakk'a şükür için on iki rekât namaz kılmıştır.
Peygamber Efendimiz (s.a.a.)'in bu Regâib gecesinde ana rahmine düşmüş olduğuna dair olan bir rivâyet de vardır. Regâib; istenilen, değeri çok olan, bağış, ihsan, ikram ve nefis şeyler demektir ve "rağibe'" kelimesinin çoğuludur. Bu geceyi ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür.
Peygamber Efendimiz (s.a.a.) buyurdu:
"Bir kimse, Receb ayını oruçlu geçirir ise Allah-ü Teâlâ üç şeyi onun için gerekli kılar:
Geçmiş günahlarının tümünü bağışlar, kalan ömrünün temiz geçmesini temin eder, büyük huzura çıkılan kıyamet gününün susuzluğundan da onu emin kılar."
Bu arada yaşlı biri kalktı; Resülullah Efendimize halini şöyle anlattı: Ya Resûlallah, ben Receb ayının tümünü oruçlu geçiremem. Buna gücüm yetmez."
Bunun üzerine Resülullah Efendimiz şöyle buyurdu: "O halde, ilkinden bir gün, ortasından bir gün, sonundan da bir gün tutarsın.
Böyle ettiğin takdirde, ayın tümünü oruçlu geçirmiş olursun. Zira yapılan iyilikler on misli sevap getirir. Ancak siz, Receb ayının ilk cuma gecesini gaflet içinde geçirmeyesiniz. O öyle bir gecedir ki; melekler geceyi, 'Regâib' diye anlatırlar. Söyle ki: O gecenin üçte biri geçtiği zaman; semalarda ve yerlerde ne kadar melek var ise, hemen hepsi, Kâbe ve civarında toplanır.
Allah-ü Teâlâ onların hallerine muttali olur ve söyle buyurur: Ey meleklerim, ne dileğiniz var ise benden dileyin.
Şöyle derler: 'Rabbimiz, Senden dileğimiz odur k; Receb ayında oruç tutanları bağışlayasın.
Onların bu dileği üzerine Allah-ü Teâlâ şöyle buyurur:
"Bu dileğinizi yerine getirdim."
Receb ayının ilk perşembe günü oruç tutulmalıdır, O günün akşamı cuma gecesi, akşamla yatsı arasında on iki rekât namaz kılınmalıdır
Enes (r.a.)' dan:
Peygamber (s.a.a.) Regâib namazından söz etti ve onun Receb ayının ilk cuma gecesi kılınacağını söyledi.
Kişi namazı akşam ile yatsı arasında altı selâmla ve on iki rekât olarak kılar.
Her rekâtında bir kere Fâtiha, üç kere Kadir suresini, on iki kere İhlas suresini okur. Namazını bitirdikten sonra şöyle der:
"Allahümme salli alâ Muhammedini'n-Nebiyyi l-Ümmiyyı ve alâ âlihi" (Anlamı; Allah'ım ümmi Peygamber olan Muhammed'e, O'nun ailesine ve ashabına salat ve selam eyle)
Bunu, selâmdan sonra okur tekrar secde eder ve secdesinde yetmiş kere şunu der:
Subbühun, Kuddusun Rabbu'l-melâiketi ve'r-rûh." (Anlamı: Münezzehsin, Mukaddessin, meleklerin ve Ruh'un Rabbisin.")
Sonra başı kaldırıp yetmiş kere şöyle der:
"Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ ta'lem" (Rabbim bağışla, merhamet et! Hakkımda bildiklerinden geçiver.)
Sonra secdeye varır, birinci secdede söylediği gibi söyler. Sonra secde halindeyken Allah' tan hacetini niyaz eder. Şüphesiz Allah böyle bir dilekte bulunanı geri çevirmez."
Resülullah (s.a.a.) Efendimiz şöyle buyurdu: "Allah'ın herhangi kadın veya erkek kulu bu namazı kılar ise, Allah-ü Teâlâ onun bütün günahlarını bağışlar. İsterse onun günahları denizköpüğü kadar, kumların sayısı, dağların ağırlığı, yağmurların damlaları, ağaçların yaprakların kadar olsun. Ve o kimse kendi yakınlarından yedi yüz kişiye kıyamet günü şefaatçi olur. Kabrine girdiğinin ilk gecesi, bu namazın sevabı kendisine gelir. Tatlı dilli güler yüzlüdür. Ona şöyle der: 'Ey dostum, seni müjdelerim, bütün zorluklardan kurtuldun.
O kimse bu gelene sorar: 'Sen kimsin? Vallahi senin yüzünden daha güzel yüzlü birini hiç görmedim. Senden daha tatlı konuşanı da hiç dinlemedim. Senin kokundan daha güzel kokulu birini de koklamadım.
Şu cevabı alır: Ey dostum! Ben senin bir namazının sevabıyım.
Falan sene Receb ayının şu gecesinde o namazı kılmıştın. Bu gece geldim ki, arkadaşın olayım, yalnızlığını gidereyim, her ne işin varsa onu göreyim. Kıyamet günü Sûr'a üflendiği zaman dahi, kıyamet günü toplanılan meydanda sana başının üstünde gölgelik edeceğim. Seni müjdelerim, yüce Mevlân' dan sana gelecek hiç eksik olmayacak " (Abdulkadir Geylani Gunyet'üt Talibin /Sayfa 551 / Prof. Dr. Haydar Baş / Kur'an ve Sünnet ışığında Büyük İslam İlmihali / Sayfa 801-804)
Rabbim bu gecelere ve günlere bizi kavuşturduğu gibi bu kutlu zamanlardan istifade etmeyi nasip eylesin. Nasip kapısında nasipli olanlar seçilmiş ve sevilmiş insanlardır. Rabbim bizleri de onlardan eylesin. Âmin.
- Recep ayında okunacak dua ve kılınacak namaz / 03.01.2025
- Regâib Gecesi ve kılınacak namaz / 02.01.2025
- Receb ayı, Regaib gecesi ve çeşitli tevafuklar / 01.01.2025
- Nefisle mücadele en büyük cihattır / 31.12.2024
- Yetmez mi bu kadar hırs? / 30.12.2024
- Neredeler; ‘Haram lokmalar yiyip dünya benim diyenler?’ / 28.12.2024
- Yalancıların akıbeti! / 27.12.2024
- ‘Faizi kaldıracağız inşallah’ diye yola çıkanlar! / 26.12.2024
- Hüseyin Baş soruyor ‘Türkiye Suriye'de ne kazandı?’ / 25.12.2024