"Devletin temel kurumlarıyla oynamayınız. Eğer bunu yapmaya devam ederseniz, tüm devlet yapısını çökertirsiniz." (Prof. Dr. Haydar Baş)
Her konuda en isabetli tespitlerde bulunan ve ne yapılması gerekenleri de açık ve net bir şekilde ortaya koyan Haydar Baş Bey'i tarih bir kez daha haklı çıkarttı.
Büyük insan ve lider olmak işte böyle bir şey.
Cumhuriyet tarihini bırakın, dünya ülkeleri tarihinde görülmemiş bir olay, ilk defa bizim ülkemizde yaşandı.
Bir yerel mahkeme sayılan Yargıtay'ın, AYM üyelerine yönelik suç duyurusunda bulunulduğu şeklinde şok bir haber kamuoyuna yansıdı.
Yaşanan bu dehşet olay aslında bir sonuç.
Başkanlık sistemine geçilmesine onay veren halk referandumunun sonuçlarıyla, zaten devletin en temel kurumları ile oynanmaya başlanmıştı bile.
Peki, AYM mi, yoksa Yargıtay mı daha üst mahkeme sayılır, işte detayı…
Anayasa Mahkemesi, bir ülkenin anayasasının yorumlanması ve uygulanmasından sorumlu olan yüksek mahkemedir.
Türkiye'de Anayasa Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 148. maddesinde düzenlenen yüksek yargı organıdır.
Anayasa Mahkemesi'nin temel görevleri şunlardır:
Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa'ya şekil ve esas bakımından uygunluğunu denetler.
Bireysel başvuruları karara bağlar.
Yasama ve yürütme organları ile idarenin tüm işlemlerini, Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla denetler.
Siyasi partilerin Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla kapatılmasına karar verir.
Yüce Divan sıfatıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile Bakanlar Kurulu üyelerinin, görevleri ile ilgili suçlarından dolayı yargılanmasına karar verir.
Anayasa Mahkemesi, 15 üyeden oluşur. Üyeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, her biri beş yıl için seçilir. Üyeler, hukukçulardan oluşur.
Anayasa Mahkemesi'nin kararları, kesindir ve yürütülmesi zorunludur. Bu kararlar, tüm yargı organları için bağlayıcıdır.
Anayasa Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik hukuk devletinin temellerini korumak ve güçlendirmek için önemli bir rol oynamaktadır.
Yargıtay Nedir:
Yargıtay, Türkiye'de adli yargı alanında bulunan ve temyiz incelemesi yapan yüksek yargı organıdır. Yargıtay, 14 maddeden oluşan 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'na göre düzenlenmiştir.
Yargıtay'ın temel görevi, ilk derece mahkemelerinin verdiği kararların hukuka uygunluğunu incelemektir. Yargıtay, bu incelemesini yaparken, yasalara, içtihatlara ve adil yargılanma ilkelerine göre karar verir.
Yargıtay, 15 daireden oluşur. Her daire, kendi alanındaki davalara bakar. Dairelerin görevleri şunlardır:
Hukuk Dairelerinin görevi, adli yargı alanındaki davalara ilişkin kararları temyiz yoluyla incelemek ve karara bağlamaktır.
Ceza Dairelerinin görevi, ceza yargı alanındaki davalara ilişkin kararları temyiz yoluyla incelemek ve karara bağlamaktır.
Ticaret Dairelerinin görevi, ticari davalara ilişkin kararları temyiz yoluyla incelemek ve karara bağlamaktır.
İdari Dava Daireleri'nin görevi, idari yargı alanındaki davalara ilişkin kararları temyiz yoluyla incelemek ve karara bağlamaktır.
Ceza Genel Kurulu'nun görevi, ceza dairelerinin verdiği kararlar arasında hukuki uyuşmazlık bulunması halinde, bu uyuşmazlıkları gidermektir.
Hukuk Genel Kurulu'nun görevi, hukuk dairelerinin verdiği kararlar arasında hukuki uyuşmazlık bulunması halinde, bu uyuşmazlıkları gidermektir.
Ceza İşleri Genel Kurulu'nun görevi, ceza dairelerinin verdiği kararlar arasında hukuki uyuşmazlık bulunması halinde, bu uyuşmazlıkları gidermektir.
Hukuk İşleri Genel Kurulu'nun görevi, hukuk dairelerinin verdiği kararlar arasında hukuki uyuşmazlık bulunması halinde, bu uyuşmazlıkları gidermektir.
Yargıtay, Ankara'da bulunan ve 300'ü aşkın hakim ve savcıdan oluşan bir kurumdur. Yargıtay'ın başkanlığını, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yapar.
Yargıtay'ın kararları, kesindir ve yürütülmesi zorunludur. Bu kararlar, tüm yargı organları için bağlayıcıdır.
Yargıtay, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik hukuk devletinin temellerini korumak ve güçlendirmek için önemli bir rol oynamaktadır.
Sonuç olarak, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay, Türkiye'nin yargı organları arasında önemli bir yere sahiptir.
Her iki kurum da, bağımsız ve tarafsız bir şekilde görev yapmaları ve hukukun üstünlüğünü korumaları bakımından önemli sorumluluklar taşımaktadır.
Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasındaki en önemli fark, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa yargısı alanında, Yargıtay'ın ise adli yargı alanında görev yapmasıdır.
Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasındaki hiyerarşi bakımından, Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay'dan üstün olduğu kabul edilmektedir.
Yargı üzerinde varlığı giderek artan siyasi baskı ve nüfusun, çok ivedilikle son bulması hayati öneme sahiptir.
Yargıtay ve AYM, devletimizin bekası ve milletimizin huzur ve güveni açısından, en hayati ve hassas konuma sahip bulunan kurumlardır.
Adaletin üzerinden herkesin elini çekmesi kaçınılmaz hale gelmiştir.
Hiçbir güç ve irade, kendisini Cumhuriyetin en temel kurumları olan bu iki organdan daha güçlü ve üstün sayamaz!
Sayarsa ne mi olur?
Yakın tarihe bakarsanız görürsünüz!
- İslam düşmanı Muaviye, ABD’ye ilham oldu! / 15.04.2025
- Haydar Baş’ı anmak ve anlamak / 14.04.2025
- Kıbrıs Türk’ün tapulu malıdır / 13.04.2025
- Para yok ki ‘BOYKOT’ olsun! / 10.04.2025
- Boykotu bırak satılanlara bak! / 08.04.2025
- ‘Selçuklu ve Osmanlı’yı tarikatlar batırdı’ / 07.04.2025
- Para yok ki ‘BOYKOT’ olsun! / 06.04.2025
- “Kürt sorunu” ifadesi ‘SEVR’ in ürünüdür! / 02.04.2025
- TÜRK milletine ters kelepçe! / 01.04.2025