Çin'in Wuhan kentinde başlayan salgının, kontrol edilemeden bir anda yayılması ve Dünya Sağlık Örgütü'nün, yeni tip Corona virüs (2019-nCoV) salgınıyla ilgili, "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etmesi virüslerin ne kadar ciddi boyutlara ulaşabileceğini göstermiştir.
Genel olarak virüsler, enfeksiyon oluşturmak için canlı bir hücreye gereksinim duyarlar bunun dışındaki ortamlarda çoğalamazlar. Ancak kontamine gıda veya su, insandan insana direkt temas ve çapraz kontaminasyon ile taşınabilmektedir. Biçimi, bulaşıcılığı, kalıcılığı ve salgın hastalık yapabilme özellikleri açısından farklılıklar olduğunu belirtmek önemlidir. Çünkü bu farklılıklar özellikle gıda kaynaklı virüslerle mücadelede yeni zorluklar yaratmaktadır.
İnsan sağlığı için potansiyel riskli virüsler, hayvansal ürünler yoluyla ve virüslü hayvan gübresi yiyecekleri kirlettiğinde gıda zincirine girebilir. Gıda kaynaklı viral hastalıkların belgelenmiş salgınlarının birçoğu, hazır gıdaların enfekte olmuş bir gıda maddesi tarafından kontamine olması ile bağlantılıdır. Gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açan virüsler Norovirus (NoV) ve Hepatit A virüsü (HAV)'dir, ancak İnsan Rotavirüsü (HRV), Hepatit E virüsü (HEV), Enterovirüs, Coronavirüsler gibi diğer virüsler de bulaşabilir.
Corona virüs (2019-nCoV) salgınında Dünya Sağlık Örgütü, düzenli el yıkama, et ve yumurtaları iyice pişirmek ve öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu hastalığı belirtileri gösteren herkesle yakın temastan kaçınmak gibi enfeksiyonun yayılmasını önlemek için tedbirler aldı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı, korona virüsten korunma yollarını anlatan afiş ve broşürler hazırladı.
Broşürde soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomları olan kişilerle 1 metreden yakın temastan kaçınılması gerektiği belirtildi. Ancak bu tedbirlerin yeterliliği tartışılıyor. Çünkü gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açan virüslerden korunmak için Çin'den ithal edilen gıdalar konusunda da tedbirler alınması gerekiyor.
İşlenmiş gıdaları kontamine eden virüsleri ortadan kaldırmak için gıda endüstrisinde kullanılan işlemler yeterli olmayabilir. Çünkü virüsler hammaddenin temizlenmesine, ayıklanmasına, ısıl işlem uygulanmasına, kimyasal maddeler kullanılmasına vs. dayanıklı olabilmektedir. Bu yüzden Çinden ithal edilen çerezlik ayçiçeği, pirinç, karma yem, konserve domates, glikoz şurubu, mısır gluteni, sıvı yağlar, kalamar, zencefil, ceviz, kuru sarımsak, tatlandırıcı, kuru biber gibi gıda ürünlerinin güvenilirliği konusunda endişe duyulmaktadır.
Bu noktada Prof. Dr. Haydar Baş'ın kendi üretim kapasitemizi arttırmak için attığı tarım politikalarının ne denli önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Gıda gerçek bir biyolojik silahtır ve ülkemizin kaderi ithal edilen ürünlere bırakılmamalıdır. Yok, sadece haberleri takip edip virüsün ülkemize girmesini izleyecekseniz, siz bilirsiniz.
- Pekmez kaynatma / 17.07.2020
- Çamaşır suyu ile tavuk yıkamak / 28.06.2020
- Gıda zincirinde meyve ve sebzeler / 14.05.2020
- Bir tohum / 03.05.2020
- Tarlada koronavirüs etkisi / 14.04.2020
- Gıda stoku ile başımız dertte / 25.03.2020
- Ne çok sulu ne de çok koyu / 27.02.2020
- Corona virüs / 09.02.2020
- Asıl silah gıdadır / 14.01.2020