Dünya ülkeleri ekonomik sorunlarına kalıcı çözüm için arayışta.
Kimi sanal paraya geçiyor, kimi de altın para çıkarıyor.
Orta Amerika ülkesi El Salvador, Kasım 2021'de havai fişek gösterileri ve şarkılar eşliğinde Bitcoin'i ikinci resmi para birimi ilan etti.
El Salvador bu kararı aldığında Bitcoin yükselişte tüm zamanların rekorlarını kırıyordu.
Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke olan El Salvador'un Devlet Başkanı Nayib Bukele, bu yılın başlarından 44 ülkeden finans ve maliye otoritelerinin sanal para birimi Bitcoin hakkında müzakerelerde bulunmak için ülkesinde toplanacağını açıklamıştı.
Ancak kripto paralarda büyük çöküş yaşanınca Kasım 2021'deki o sevinç gösterileri yerini ciddi bir hayal kırıklığına bıraktı.
Bukele, o bahsettiği toplantı konusunu bir daha açmadı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan El Salvador Merkez Bankası Başkanı Carlos Acevedo, ülkede artık hiç kimsenin Bitcoin hakkında konuşmadığını söyleyerek, "Buna başarısızlık diyebilir misiniz bilmiyorum, ama kesinlikle başarılı olmadı" ifadelerini kullandı.
El Salvador'un ekonomideki çıkış arayışı böylelikle çıkmaz sokakta son buluyordu.
Ekonomide farklı bir arayış ortaya koyan bir diğer ülke ise Zimbabve oldu.
Zimbabve'de Merkez Bankası, para biriminin değer kaybıyla birlikte artışa geçen enflasyonu düşürme umuduyla altından bir para piyasaya sürdü.
Enflasyonun geçen Temmuz'da yüzde 200'e dayanan Zimbabve'nin çıkardığı her bir altın para bir ons (28.3 gram) altın içeriyor ve yüzde 5'te üretim maliyeti eklenerek altın paranın piyasa değeri belirleniyor.
Şüphesiz bu girişim de Zimbabve'yi enflasyon başta olmak üzere içinde bulunduğu ekonomik sorunlardan kurtarmayacak.
Ekonomik sorunlarına mevcut sistemin dışında çözüm arayan, ancak ne yaparlarsa yapsınlar sistemin içerisinde at koşturan ülkelere El Salvador ve Zimbabve örneklerini verdik ama ülkemizde de durum çok farklı değil.
Ekonomik sorunlarımız ve başta da enflasyona çözüm arama adına, kur korumalı TL mevduat hesapları gibi yeni yeni isimlerle milletin karşısına çıkan ekonomi yönetimi aslında bizi bu sorunlara düçar kılan sistemin bir santimetre dışına çıkamadan, yani kapitalist sistemin çarkları arasında iş görüyor.
Bu yüzdendir ki ne yaparlarsa yapsınlar, isterlerse 'nas var faiz haram' desinler yine de olmuyor ve olmayacak…
Çünkü Albert Einstein'ın ifade ettiği gibi, "Aynı şeyi tekrar tekrar yapmak ve farklı sonuçlar beklemek deliliktir."
Bitcoin'i resmi para birimi yapan El Salvador da, altın para çıkaran Zimbabve de, kur korumalı TL mevduatını devreye koyan Türkiye de hep aynı şeyi yaparak, farklı sonuç alabileceğini zannediyor.
Elbette yanılıyorlar…
Ne yazık ki yanıldığımızı anladıklarında üzerinden yıllar geçmiş oluyor.
Oysa başta ülkemiz olmak üzere, kapitalizmin dışında çözüm arayan ülkeler için Prof. Dr. Haydar Baş'ın ekonomiye mührünü vuran eseri Milli Ekonomi Modeli, tek çaredir. Bugün Çin ve Rusya, Milli Ekonomi Modeli'nin formüllerini uyguladıkları için ekonomide her geçen gün daha fazla kendi kendilerine yeter hale gelmektedirler.
Gerçekten ekonomik sorunlarımıza kalıcı çözüm istiyorsak, o zaman hep aynı şeyleri yapıp yapıp çözümsüzlük girdabında oyalanmak yerine, Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'ni ülkemizde tam olarak uygulayarak yeni ve doğru bir adım atmamız gerekiyor.
- Bin tane Öcalan’ın çağrısı terörü bitirir mi? / 29.10.2024
- Türkiye’nin refleksleri yok edildi / 24.10.2024
- Vatikan çok üzüldü… / 22.10.2024
- Bir savcı çok şeyi değiştirir / 20.10.2024
- Kaç Erdoğan var? / 19.10.2024
- Kürecik’teki üs İsrail’in hizmetinde / 18.10.2024
- Neçirvan Barzani neden geldi? / 17.10.2024
- Bu Numan helak olur! / 14.10.2024
- Lübnan iç savaşa doğru itiliyor / 12.10.2024