Son günlerde iktidar cephesinden gelen dikkat çekici hamleler ve açıklamalardan sonra ülkemize kritik ziyaret gerçekleşti.
Bunlar tesadüf gibi gelmiyor.
Önce MHP lideri Devlet Bahçeli, kendisinden hiç beklenmeyecek bir hamle yaparak Meclis'te DEM Partililerle el sıkıştı.
Bahçeli bu hamlesinin nedenini; "DEM sıralarına giderek elimi uzattım. Uzattığım el milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. Uzattığım el ilk Meclis'in ve cumhurbaşkanımızın meşale gibi yanan aydınlığıdır. Gelin Türkiye partisi olun, milli birliğimizde kenetlenin teklifidir. Biz gelişigüzel, anlık olarak el uzatmayız. Biz durduk yere el vermeyiz. El sıkmanın merakına teşebbüs etmeliyiz. DEM'e düşen sorumluluk uzanan elin kıymetini anlaması ve eşik olarak değerlendirmesidir" sözleriyle açıkladı.
Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan DEM cephesinin en çok üzerinde durduğu anadilde eğitim konusuna değinen bir açıklama geldi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, 109. Dönem Kaymakamlık Kursu Kura Töreni'ndeki konuşmasından anadil tartışmalarına atıfta bulunarak, "Sırf anasının dilini konuştuğu için milyonlarca vatandaşımız ötekileştirildi" dedi.
Siyasetin tepesindeki bu söylem değişikliği yargı takip etti.
7 Haziran 2014'te Diyarbakır'ın Lice ilçesinde düzenlenen protestolarda "Biji Serok Apo" ile "PKK halktır halk burada" sloganları sebebiyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla ceza alan bir kadının bireysel başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi (AYM), "düşünce ve ifade özgürlüğü ihlali" yönünde karar verdi.
Bunlar eskisinden çok daha kapsamlı bir açılımın işaretlerinden yalnızca bir kaçı.
Cumhur İttifakı cephesi bu açılımlarıyla anayasa değişikliğine DEM Partisinin desteğini ve gelecek seçimlerde de Kürt seçmenin çoğunluk desteğini almak istiyor.
İçeride tam bu açılım hamleleri yapılırken özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesindeki Kürt seçmen üzerinde de etkili olduğu bilinen Barzani ailesinden, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani dün Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirdi.
Barzani, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edildi.
Barzani yönetimine yakın olduğu bilinen bazı internet siteleri söz konusu ziyareti, "Barzani ve Erdoğan görüşmesi, orta Doğu'da tırmanan gerginlik, Türkiye'de barış sürecinin bir kez daha gündeme geldiği hassas bir döneme denk geliyor" ifadeleriyle haberleştirmesi dikkatlerden kaçmadı.
Kanımca bu ziyarette Barzani de Erdoğan da istediğini alacak.
Barzani yönetimi bölgede yaklaşan seçimlerde Türkiye'nin sözünden çıkmayacak Türkmenlerin desteğini istiyor. Türkiye de hem anayasa değişikliği hem de seçimlerde Türkiye'deki Kürt seçmenin desteğini arzuluyor.
Türkiye Türkmenler üzerindeki nüfuzunu kullanması karşılığında Barzani de kendi nüfuzunu iktidar lehinde devreye sokacaktır.
Anlaşılan o ki, AKP iktidarı yeniden iktidar olmak ve anayasaya istediği şekli verebilmek için elinden gelen her şeyi yapmaktan geri durmayacak.
- Bin tane Öcalan’ın çağrısı terörü bitirir mi? / 29.10.2024
- Türkiye’nin refleksleri yok edildi / 24.10.2024
- Vatikan çok üzüldü… / 22.10.2024
- Bir savcı çok şeyi değiştirir / 20.10.2024
- Kaç Erdoğan var? / 19.10.2024
- Kürecik’teki üs İsrail’in hizmetinde / 18.10.2024
- Neçirvan Barzani neden geldi? / 17.10.2024
- Bu Numan helak olur! / 14.10.2024
- Lübnan iç savaşa doğru itiliyor / 12.10.2024