7 Ekim 2023 yılından beri İsrail'in Gazze'ye olan saldırıları 1 yılını doldurdu.
Bu süreçte Ortadoğu'da olağanüstü gelişmeler yaşandı.
İsrail başta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah olmak üzere birçok lidere suikast düzenledi. Nihayetinde İsmail Heniyye'den sonra Hamas lideri seçilen Yahya Sinvari de bir çatışmada katletti.
Hizbullah o kadar ileri gitti ki, İsrail başbakanı Netanyahu'nun evine drone'larla saldırı yapmayı başardı. Nasrallah'tan sonra Hizbullah cephesinin çökeceğini hesaplayan İsrail, hiç de ummadığı bir tablo ile karşılaştı. Demek oluyor ki, örgütün sadece liderlerini öldürmekle iş bitmiyormuş!
İsrail, çevresindeki bütün ülkelerin savaşma azim ve kararlılığını bitirerek Ortadoğu'da istediği düzeni kurmak istiyor. Buna itiraz eden iradeleri de kırmak için suikast ve işgal planlarını devreye sokuyor. Bütün ülkeleri kendisine itaat etmesini ve aldığı bütün kararları kabul etmesini istiyor.
İran'ı kendi coğrafyasında vurmak
İran, İsrail'e ciddi saldırılar yaptığı halde Amerika ile beraber olup karşı saldırı düzenleyemedi. Sembolik de olsa bir hava akımı yapmadı.
İran'a saldırı yapıldığı anda İran, Hürmüz Boğazı'nı kapatacak, Amerika'nın partnerleri olan Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Suudi Arabistan, Bahreyn ve özellikle de Orta Doğu'nun en büyük Amerikan üssü olan Katar'ın başkenti Doha üstüne saldırılar yapacaktır.
Fakat bu iş bu kadar kolay ve ucuz değil. Hatırlarsanız birkaç sene önce Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan Husileri yok etme adına ölümcül bir savaş yürütüyordu. Gazze'deki masum çocuklara ve kadınlara ateş etmeye benzemiyor.
Husiler, Suudi Arabistan'daki Aramco tesislerini vurunca büyük abileri ABD onları koruyamadı. Kaldı ki Körfez ülkeleri coğrafi olarak İran'ın tam karşısında yer alıyorlar. İran için kolay bir hedef olarak çok rahatlıkla vurulabilirler. Yani AB ve Çin kendileri açısından ekonomilerini yıpratacak ve yıkıcı sonuçları olacak bir savaşı onaylamazlar.
İsrail'i ve kendisini savunma füzeleri ile koruyan ABD, ortaklarını aynı hassasiyetle koruyamayacaktır. Böyle bir çatışma dünya petrol ticaretinin %30'unun geçtiği Hürmüz Boğazı'nı işlevsiz hale getirir. Avrupa Birliği ülkelerinin ve Çin'in petrol fiyatlarındaki yükselmeden dolayı ekonomisine vuracağı darbeden ötürü böyle bir şeye sıcak bakmadıklarını da tahmin edebiliriz.
Diğer tarafta Rusya ise Amerika'nın Orta Doğu ateşine girip erimesini isteyebilir. Rusya'yı Ukrayna Savaşı'nda yakmak isteyen ABD'nin Ortadoğu ateşinde yanması bir rövanş olarak Rusya açısından değerlendirilebilir. Rusya'nın sessizliğini sadece Ukrayna savaşına bağlamak bu açıdan tam doğru olmasa gerek!
Bu sebepten ötürü Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan Husilere karşı yaptıkları savaşı durdurmak zorunda kaldılar. Çünkü Rusya, Suriye'de ciddi çıkarları olmasına rağmen İsrail uçaklarının sık sık Suriye içlerini bombalamasına itiraz etmiyor. Bizim buradan çıkaracağımız çok dersler var.
Rusya'nın İsrail ile olan çok boyutlu ilişkileri Suriye'nin %100 korunmasını ve hava savunma sistemlerinin çalıştırılmasını engellemektedir.
Yakın bir gelecekte Rusya elindeki Suriye kartını Ukrayna ile takas edebilir. Bütün bunlar ihtimal dahilinde değerlendirilmesi gerekir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı sırasında Sovyet lideriyle stratejik ilişkiler kurmuş, borç almış, silah satın almış olmasına rağmen bir tek Sovyet askerinin Anadolu'ya girmesine ihtiyacı olduğu halde izin vermemiştir. Çünkü emperyalist ülkeler girdikleri yerden çıkmadıkları gibi söz konusu ülkeleri bir karttan ibaret görürler. Yani Rusya Ukrayna cehenneminden çıkmak için Suriye'yi feda edebilir.
Senyoraj gelirini bankalara bıraktıktan sonra aynı bankaların üzerinden borçlu insanlardan 750 lira talep etmek dilenciye para verdikten sonra dilenciden para dilenmekten farksızdır.
İsrail bizi tehdit ediyor diyerek kredi kartı kullananlardan 750 lira istemek maalesef meseleyi çözmüyor. Çözüm Milli Ekonomi Modeli'nin 'milli para' politikasında ve senyoraj gelirinde yatıyor.
Kredi kartlarından 750 liralık vergi belki rafa kaldırıldı fakat Mehmet Şimşek'in zihniyetini yansıtması açısından ibret verici bir vergi uygulaması denemesi olarak akıllarda kaldı.
Meseleye bu açıdan bakıldığında bağımlılık ilişkilerini minimize etmiş ve siyasi, askeri, teknolojik bağımsızlığını korumanın Türkiye için hayati bir konu olduğunu ne zaman anlayacağız?
Cihat Tekin / diğer yazıları
- İkinci Trump dönemi nelere gebe? / 11.11.2024
- İç cephe nasıl tahkim edilir? / 04.11.2024
- Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu / 03.11.2024
- Çözüm değil çözülme süreci / 25.10.2024
- Hazine üzerinde oturan dilenci olmayalım / 20.10.2024
- Hizbullah, İsrail'i frenlemeye devam ediyor -2- / 13.10.2024
- Hizbullah, İsrail'i frenlemeye devam ediyor / 06.10.2024
- Siper savaşları out Siber savaşları in / 23.09.2024
- Açlık sınırı = asgari ücret + 10.268 TL / 19.09.2024
- Lütfen herkes işini yapsın / 14.09.2024
- İç cephe nasıl tahkim edilir? / 04.11.2024
- Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu / 03.11.2024
- Çözüm değil çözülme süreci / 25.10.2024
- Hazine üzerinde oturan dilenci olmayalım / 20.10.2024
- Hizbullah, İsrail'i frenlemeye devam ediyor -2- / 13.10.2024
- Hizbullah, İsrail'i frenlemeye devam ediyor / 06.10.2024
- Siper savaşları out Siber savaşları in / 23.09.2024
- Açlık sınırı = asgari ücret + 10.268 TL / 19.09.2024
- Lütfen herkes işini yapsın / 14.09.2024