Fiyatları hızla artan kuruyemiş ürünleri, eskiden olduğu gibi aile bütçesine fazlaca yük getirmeyen bir harcama kalemi olmaktan çıkarak, lüks tüketim maddesi olarak görülmeye başlandı. Anadolu'da yaygın olarak kullanılan "Çerez parası" deyiminin, bir çok vatandaşın bu ürünleri satın alamaması nedeniyle adeta tarih olduğunu belirten kuruyemiş satıcıları, fiyatların yüksek olmasının satışları da önemli ölçüde azalttığını söylediler. Halkın büyük çoğunluğunun, kuruyemiş olarak, fiyatları ortalama 2 milyon lira olan ayçekirdeği, kavurga (kavrulmuş mısır) ve leblebi gibi daha ucuz olanlarını tercih ettiğini ifade eden kuruyemişçiler, kaliteli yerli kuruyemişin fiyatındaki artış nedeniyle yurda, İran başta olmak üzere çok sayıda yabancı ülkeden bol miktarda kalitesiz kuruyemişin girdiğinden yakınıyor. Konya'da, Antep fıstığı ortalama 12 milyon liradan, Hindistan'dan ithal Kaju fıstığının kilosu 22 milyon liradan satılırken, bir kliogramlık karışık kuruyemiş ise yaklaşık 9 milyon liraya mal oluyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.