Adalet Bakanlığının bugünkü duyurusuna göre önümüzdeki yılların Adalet sitemini şekillendirecek yargı reformu strateji belgesi için çalışmalara başlanmış. Adalet Bakanlığı, stratejik planının kapsayıcı, etkili ve verimli bir süreçte hazırlanabilmesi için, yargı ile ilgili kurumlardan, hâkimlerden, avukatlardan ve savcılardan önerileri toplamaya başladı.
Yargı reformu için ilgililerin görüşlerini sunacağı bir form hazırlanmış. Anket formunun adı: "Yargı reformu stratejisi ve adalet bakanlığı stratejik planı."
Adalet Bakanlığının ilgililerden öneri ve projelerini beklediği konu başlıkları şunlar:
* Adalette güvenin artırılması,
* Adalet erişimin geliştirilmesi,
* Etkinliğin sağlanması,
* Makul sürede yargılanma hakkının kurulması,
* Basitleştirilmiş ve sadeleştirilmiş süreçlerin oluşturulması,
* İş yükünün azaltılması,
* Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaştırılması,
* Savunma hakkı ve avukatlık mesleği,
* İnsan kaynaklarının güçlendirilmesi,
* Diğer.
Yargı ile ilgili böylesi önemli bir konu hakkında Adalet Bakanlığının tüm ilgililerden görüş sorulması olumlu bir adım. Geçmişte de aynı gündem ile ilgili Barolardan ve Barolar Birliği'nden ve avukatlardan görüş sorulmuş ama bu yargı bu görüşler yargı paketlerine yansımamıştı. Bu nedenlerle umarız bu sefer bu görüş alma; "sorduk" şekli usulünden öteye gider.
Mahkemelerde; "Adalet Mülkün Temelidir" yazar. Hâkimler; kararlarını; Türk milleti adına verir. Bugün aynı Türk milletinin fertlerinde, kendi adına karar veren yargıya olan güven çok azalmıştır. Bu nedenlerle Adalet Bakanlığının bu konuyu devlet politikası olarak ele alması önemlidir.
Adalet Bakanlığının on maddelik formunda, bütün başlıklara verilecek ortak cevap; öncelikle "liyakatli insanı" yetiştirmek olacaktır. Yargı reformuna nereden başlanması gerektiği Prof. Dr. Haydar Baş'ın; "Veda Hutbesinde İnsan Hakları" adli tez eserinde ortaya konulmuştur. Sayın Baş, bu eserinde; "Adalet; kâmil ve adil insanların eliyle gerçekleşir" tespiti ile adaletin sağlanması için yargı reformuna insandan başlanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Söz konusu Kitapta; "...evvela bu prensipleri uygulayacak olan insan, terbiye edilip bu prensipleri uygulamaya hazırlanır. İnsan hakları için de durum aynıdır. İslam, insan haklarını sunmadan önce, bu hakları uygulayacak olan insanı eğitir ve yetiştirir." denilmektedir.
Yine söz konusu kitapta: "Adaletin tevziînde en mühim mesele, hâkimin tarafsızlık uğruna kendi şahsi menfaatlerini feda etmesidir. Hz. Peygamber'in şahsiyetinde bunun en yüksek mertebede olduğu görülür." denilmektedir. (Prof. Dr. Haydar Baş, Veda Hutbesinde İnsan Hakları, İcmal Yayınları, 1995, Bakü Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Vasım Mehmetaliyev; Veda Hutbesinde İnsan Hakları tezi İslam ilmine çok kıymetli bir hediyedir." diyerek Prof. Dr. Haydar Baş'a teşekkür etmiştir.)
"Peygamber postu" olarak görülen hâkimlik makamı ancak bu nitelikte bir insanın hak edeceği bir unvandır. Yargıda neredeyse seriye bağlanmış reform paketleri, mahkemelerin sorunlarını çözmeyen geçici pansuman tedbirlerdir. Yargıda önce insandan başlanması kalıcı ve adil bir hukuk düzeni için şarttır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Kazım Üstün / diğer yazıları
- İklim krizinin çözümü Z kuşağına kaldı / 17.12.2021
- ABD’nin Afganistan aynası -2- / 10.07.2021
- ABD’nin Afganistan aynası -1- / 09.07.2021
- Aşı emperyalizmi savaşları / 11.06.2021
- Atatürk’ün harp sanatının sırrı / 25.05.2021
- Dijital Ramazan Bayramı / 13.05.2021
- İsrail’in saldırısına hangi dizi ile karşılık vereceğiz! / 09.05.2021
- Çin Ortadoğu’da ABD’ye ‘şah’ dedi / 02.04.2021
- İnsanın sayısallaşması / 25.03.2021
- ABD, Kuzey Kore’ye neden demokrasi getiremiyor? / 18.03.2021
- ABD’nin Afganistan aynası -2- / 10.07.2021
- ABD’nin Afganistan aynası -1- / 09.07.2021
- Aşı emperyalizmi savaşları / 11.06.2021
- Atatürk’ün harp sanatının sırrı / 25.05.2021
- Dijital Ramazan Bayramı / 13.05.2021
- İsrail’in saldırısına hangi dizi ile karşılık vereceğiz! / 09.05.2021
- Çin Ortadoğu’da ABD’ye ‘şah’ dedi / 02.04.2021
- İnsanın sayısallaşması / 25.03.2021
- ABD, Kuzey Kore’ye neden demokrasi getiremiyor? / 18.03.2021