Ülkenin her köşe bucağında isyanların, serzenişlerin, kahır okumaların, memnuniyetsizliklerin bini bir para sevgili okurlar… Üreticinin isyanı ise bir başka dağlıyor gönülleri. Çünkü onlar sabahın köründe kalkıp tarlasına, damına gitmekte ve ürettiğinin maalesef karşılığını alamamakta…
İzmir'den sektör temsilcileri ve üreticilerimizin serzenişleri:
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Selçuk Bilgi: "Bu filmi, kısır döngüyü hepimiz 5-6 defa yaşadık. Yine böyle bir kısır döngü, sütler para etmeyecek veya çok yüksek olacak. Dişi hayvanlar satılacak, tekrar ithalatın kapısı açılarak yeniden 5-10 kişi daha zengin edilecek. Bütün film budur. Biz bunu 15 senedir yaşıyoruz."
Üretici Mualla Akgün: "Bölgemizde 10 binin üzerinde hayvancılık tesisi var. Bu tesislerde bizim talebimiz; 1 kilo süt 3 kilo yem alabilecek konuma gelmelidir. Çocuklar sütsüz olmaz, çocukları sütsüz bırakmayalım."
Gereli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Gerçek: "Hem sütün toplanmasında hem üretiminde hem de satış noktasında aynı yerdeyiz. Hükümetin baktığı tarafından, tüketiciler tarafından bakmaya çalışıyoruz. Satış mağazası olan bir kooperatifiz. Git gide günlük cirolarımız düşmeye başladı. Vatandaş teneke tulum peynirini yiyememeye başladı. 80 milyonun 70 milyonu tüketici. Bunları düşüneceğiz derken 10 milyon bizleri, sabahın köründe, soğukta, sıcakta hayvan tesisinin içinde boğuşarak para kazanmaya çalışan köylüyü ve üreticiyi de göz ardı etmemek gerekiyor."
Haliller Kooperatifi Başkan Yardımcısı Hasan Özdemir: "Devlet tüketiciyi de üreticiyi de düşünmek mecburiyetinde. En azından devlet elini taşın altına koyup sübvansiyon yapsın."
Çiftçi Mehmet Kani: "Her gün zam. Yeme zam, mazota zam, gübreye zam."
Üretici Hasan Ersemerci: "Her şeye zam geliyor. Bize zam yok. Ezilen taşın altında hep biz oluyoruz."
Üretici Erdinç Türkön: "Bizim umudumuzu, her şeyimizi son 20 yılda tükettiler, aldılar."
Gülserin Palaska: "Tüketici de çok zamlı yiyor. Ama bizden çıkıyor 7.40 liraya sütümüz, marketlerde 15-20 liraya. Hep çiftçiden gidiyor, hep çiftçiden gidiyor."
Kaymakçı Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Raşit Tatlı: "Niye Türk çiftçisinin yeri ekilmiyor da, destek verilmiyor da; Türk çiftçisi üretmiyor, dışarıdan mal alıyoruz? Böyle bir dünya yok."
Üretici Gülgün Şeşen: "35 sene önce herkes güler yüzle bakardı malına. Ama şimdi yok. Herkes hayvanını kestiriyor."
Emenler Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zeynel Tufan: "Devletin çiftçinin elinden tutup bize destek çıkması lazım. Yoksa hepimiz bırakacağız, dayanamayacağız."
Saçlı Kooperatif Başkanı Erol Aksu: "Saman 3 bin lirayı geçti. Mazot öyle devamlı yükseliyor. Zaten mazotu kaç paraya aldığımızı bilmiyoruz. Millet arazileri ekemez hale geldi."
Üretici Yadigar Türkön: "Sütler ucuz, yemler, samanlar pahalı. İşin içinden çıkamaz hale geldik."
Çiftçi Gülsüm Hacer: "Her gün zam, her gün zam. Biz acaba bugün ne zamlanacak diyoruz?"
Üretici Elif Şeşen: "İnekçiliği bırakmayı düşünüyoruz. İcar tutuyoruz, tarlamız yok. Her şey parayla. Saman, yem para. Süte zam gelmiyor yeme zam geliyor durmadan."
- Hz. Fatıma'yı incitmek / 27.03.2025
- Kâbe'nin Rabbine and olsun ki kurtuldum / 23.03.2025
- Kadir gecesi / 21.03.2025
- “Bana sorun” / 18.03.2025
- İmam Ali’nin dilinden Hz. Peygamber / 15.03.2025
- Gayretullah’a dokunmak… / 13.03.2025
- Ben vermekle emrolundum / 06.03.2025
- Her hususta zirve şahsiyet İmam Ali / 28.02.2025
- Allah’ın selam yolladığı Hz. Hatice / 26.02.2025