Trabzon hurmasının değeri bilinmiyor
Türkiye'de üretim miktarı 1990'larda 20 ile 25 bin ton arasında olan Trabzon hurması, en son verilere göre 127 bin tona ulaştı. Birçok ülkede Trabzon hurmasının reçeli, marmelatı, pekmezi ve sirkesi endüstriyel olarak üretiliyor. Oysa Türkiye'de böyle bir üretim yok.
19.02.2025 22:21:00
HABER MERKEZİ/AA
HABER MERKEZİ/AA





İstanbul Ticaret Borsasının (İSTİB) katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin yaygınlaştırılması amacıyla başlattığı 'Altın Tohumlar' projesinde bu ay Trabzon hurması ele alındı. Toplantıda konuşan İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, Trabzon hurmasının geniş kullanım alanına sahip bir meyve olmasına rağmen yeterince değerlendirilemediğine dikkati çekerek, Türkiye'de genellikle taze meyve olarak tüketildiğini, kurutulmuş olarak pazarlandığını ve reçelinin yapıldığını fakat meyvede endüstriyel imalata henüz geçilmediğini anlattı. Dünyada meyvenin kullanım alanının daha geniş olduğunu belirten Kasap, "Birçok ülkede Trabzon hurmasının reçeli, marmelatı, pekmezi ve sirkesi endüstriyel olarak üretiliyor. Biz bu meyveyi ne kadar iyi değerlendirebilirsek o kadar katma değer katmış oluruz" ifadesini kullandı.
En iyi verimi alacak yerde üretilmeli
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Özcan da meyvenin kış aylarında eksi 18 dereceye kadar dayanabilmesinden dolayı 40 ilde üretildiğini dile getirerek, "Bölge ekolojisini iyi değerlendirmek gerekiyor. Bir ürünü çok üretmek değil, en iyi verim alınacak bölgede üretmek gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. Özcan, Türkiye'de Trabzon hurması üretiminin ve verimliliğin artmasıyla ürünün katma değerinin yükseldiğine işaret ederek şunları kaydetti: "Üretim miktarı 1990'larda 20 ile 25 bin ton arasındayken, en son verilere göre 127 bin tona ulaştı. Ağaç başına ortalama verim 70 kilogram, bu rakam ticari bahçelerde 140 ila 150 kilogram civarında. Şu an 3 milyon Trabzon hurması ağacımız mevcut. 1 milyon ağaç ise henüz verim çağına girmedi. Bunlarla beraber üretim 40 ila 50 bin ton artış gösterecek."
Pazarlama endişesi var!
Trabzon hurması üreticisi Hasan Gödek ise sınırlı sayıdaki üretici olarak kooperatifleşemediklerini ve pazarlamada ortak hareket edemediklerini belirterek, "Karadeniz Bölgesindeki üreticiler, bakımı zahmetsiz olan fındık ve çaya yöneliyor. Biz de bu yüzden talep üzerine üretim yapıyoruz. Üreticiler, ürünlerinin ellerinde kalması korkusuyla Trabzon hurmasına yönelmiyor. Devletimiz, yeni üreticilere teşvik vermeli ve üründe taban fiyat belirlenmeli" görüşlerini paylaştı. Türkiye'de Tabzon hurması üretiminde Hatay, Adana, Denizli, Bilecik ve Amasya öne çıkıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.