logo
22 NİSAN 2025

Tayyip Bey bu fırsatı kaçırmayın!

28.06.2018 00:00:00
Hani, sosyal ve kültürel iktidarı ele geçiremedik, diye yakınıyordunuz ya. İşte size fırsat; Dolmabahçe'de yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı Ofisi'ni bir kez daha düşünün ve konservatuarın sokağa atılmasına izin vermeyin.
Siyasal iktidarınıza rağmen bunu kültür ve sanata yansıtamama nedenleri hakkında bir fikir vermesi için, 7 yıl öncesine dönelim ve dönemin İçişleri Bakanı'nın şu sözlerini hatırlayalım:
"?Terörü besleyen arka bahçe var? Resim yaparak, tuvale yansıtarak; şiir yazarak, şiire yansıtıyor, günlük makale yazarak. Hızını alamıyor. Terörle mücadelede görev almış askeri ve polisi sanatına, çalışmasına konu yaparak demoralize etmeye çalışıyorlar. Terörle mücadele edenle bir şekilde mücadele ediliyor. Arka bahçe İstanbul'dur, İzmir'dir, Bursa'dır, Viyana'dır, Londra'dır, Washinton'dur, üniversitede kürsüdür, demektir, sivil toplum kuruluşudur."
Sanata, edebiyata, bilime sivil toplum kuruluşlarına (STK), pirincin taşını ayıklamadan, terörün arka bahçesi olarak bakarsanız, haksızlık etmiş olduğunuz kadar demokrasiyi de yaralamış olursunuz. 
İktidarınızın sanat politikası 7 yıl önce ne ise bugün de odur. Sosyal ve kültürel iktidar özleminiz son bulsun istiyorsanız hemen ilk adımı atın ve önemli bir sanat kurumu olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nın sokağa atılmasını önleyin? Önleyin ki, sanatı yok saymamış olun; önleyin ki, sanat vandalizmden kurtulsun; önleyin ki, müziğin uygarlığa katkısı sekteye uğramasın; önleyin ki, sanat, sanatçı ve devlet kavramları insafla buluşsun.
Büyük Frederik'ten bir alıntı: "Bir ülkede akıl ve sanattan çok, servete değer verilirse, bilinmelidir ki orada keseler şişmiş, ama kafalar boşalmıştır."
TBMM Başkanlığı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Rektörlüğü'ne gönderdiği yazıda, üniversite bünyesinde müzik eğitimi veren Devlet Konservatuarı'nın kullandığı binanın boşaltılmasını istemiştir. Bu mekân Cumhurbaşkanlığı Ofisi için düşünülmektedir. Peki, ofis için Cumhurbaşkanı'na yer mi kalmamıştır? İllâ Boğaz kıyısında olacak deniliyorsa iki mekân bulunuyor; birincisi Tarabya'daki Cumhurbaşkanlığı yazlık köşkü (Huber Köşkü), diğeri ise Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisidir. Yeni sistemde Başbakanlık diye bir makam kalmadığına göre bu ofis Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edilebilir. Üzüm yemekse maksat; yol budur. Yok eğer, bu mekânda Batı Müziği eğitimi veriliyor, bunları buradan atalım düşüncesi varsa durum daha da vahimdir. "Batı Müziği, Klasik Müzik" gibi uygunsuz terimlerle anılan bu çok değerli sanat türünü irdeleyelim. Acaba bu müzik nedir? Neden bu müziğe bütün dünya sahip çıkıyor? Öyle ya, kökeni Orta Avrupa olan bu müzik, bugün Amerika'dan Asya'ya bütün ülkelere girmiş ve her ülkede saygın yerini almış bulunmaktadır. Örneğin en büyük orkestralar, yayın merkezleri, konser salonları Amerika'da dolup taştığı gibi, Japonya'da bu müzik dikkatle dinlenip, izlenmektedir. Şimdi bunun nedenlerini arayalım. Bu müzik değişik toplumlardan gelen değişik kültürdeki bütün insanlara hitap edecek güçtedir.
Seçtiği ses skalasını kullanışında, plastik sanatların her dalı ile paralelliğini ele alırsak (Armoni, ritm, kontrpuan, nüans gibi), insanlığın geliştirdiği en güçlü ve değerli sanat dalı olduğu sonucuna varırız. Müzik sanatında her ulusa bağlanabilen çeşitli kalıntıları bulabiliriz. Böyle olunca da bu müziğe "Evrensel Müzik" denildiği zaman daha uygun ve ciddi yapısına yaraşan bir açıklama yapmış oluruz.
Kültür ve sanat olaylarına evrensel açıdan baktığımızda;
Tuna boyu mimarlık eserlerimizle dolu, hâlâ o günleri yaşattığı gibi, egemen olduğumuz yerlerde folklor, Türk nağmelerini terennüm etmektedir.
Acaba Türk Müziği Batı'ya hiçbir değer bırakmadı mı? Belleğimizi ve düşüncemizi biraz zorlayalım. Mehter takımımız İstanbul'dan kalkıp Viyana kapılarına kadar yürüsün, Batı uygarlığının merkezi Orta Avrupa bundan etkilenmesin? Mümkün değil. Nitekim Avrupalı, onlar için yepyeni ve değişik müzik topluluğu Mehter takımımızı hayranlıkla izlemiş ve takdirlerinin üzerinde karşılamıştır. Kaplan derili koca kösün kalın sesi, sonra tiz ve parlak tınısı ile çınlayan zil ve aradaki nefis zıtlaşma? Çalpara tüyler ürpertici bir vuruşla kompozisyonu tamamlasın. Bu titreşimlere hayran kalan Batı, hiçbir küçümseme duygusuna kapılmadan bu sazları aynen alıp, orkestrasına monte etmiştir.
Çünkü bu sesler yeni ve değişik bir uygarlıktan yükselen seslerdi. Uygardı, çünkü esprisi ve değişmez gücü vardı seslerin. Bugün evrensel müziğin en büyük topluluğu olan orkestra bu sazlara vurgulu sazlar ve Türk sazları demektedir.
Evrensel Müzik ve uygarlığımızın kilit taşlarından olan konservatuarımızı sokakta bırakmayalım!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Prof. Dr. Ali Ünal Emiroğlu / diğer yazıları
Türkiye'ye gelecek mi?
Trump, 13-16 Mayıs'ta Orta Doğu turuna çıkıyor
Van'da katliam gibi kaza
6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 13 vatandaşımız da yaralandı
İsrail'den "Papa'ya taziye" kararsızlığı
Önce paylaştılar, sonra sildiler
IMF'den ABD'ye 'resesyon' uyarısı
"Bu yöndeki olasılık yükseldi"
'Netanyahu ile her konuda aynı taraftayız'
Trump'tan Netanyahu'ya tam destek
Bebeğe şiddet cezasız kalmadı
Bakıcı kadın tutuklandı
Bahçeli'den erken seçim açıklaması
'Erken seçim hevesleri boşunadır'
'Zirai don ile büyük bir felaket yaşandı'
Yaşanan afet sayılarında artış var
ABD Yemen’e 4 hava saldırısı düzenledi
ABD’de ‘Yemen’ skandalında gelişme!
Türkiye'de 13 bin 500, yurt dışında 5 bin 450 TL
Diyanet kurban kesim bedelini açıkladı
ABD kaçak göçmenleri sınır dışı edecek
On binlerce Türk de etkilenebilir
Rusya-Ukrayna ateşkesi eli kulağında mı?
Taraflardan olumlu mesajlar...
Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var?
Erdoğan ile Bahçeli buluşacak
Şimşek'in para turunda ilk buluşma
Kasalarında 4 trilyon dolar var ama...
'Yeşil sırt' toparlanabilecek mi?
Trump'ın politikaları doları yere serdi
Türkiye'ye gelecek mi?
Trump, 13-16 Mayıs'ta Orta Doğu turuna çıkıyor
Van'da katliam gibi kaza
6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 13 vatandaşımız da yaralandı
İsrail'den "Papa'ya taziye" kararsızlığı
Önce paylaştılar, sonra sildiler
IMF'den ABD'ye 'resesyon' uyarısı
"Bu yöndeki olasılık yükseldi"
'Netanyahu ile her konuda aynı taraftayız'
Trump'tan Netanyahu'ya tam destek
Bebeğe şiddet cezasız kalmadı
Bakıcı kadın tutuklandı
Bahçeli'den erken seçim açıklaması
'Erken seçim hevesleri boşunadır'
'Zirai don ile büyük bir felaket yaşandı'
Yaşanan afet sayılarında artış var
ABD Yemen’e 4 hava saldırısı düzenledi
ABD’de ‘Yemen’ skandalında gelişme!
Türkiye'de 13 bin 500, yurt dışında 5 bin 450 TL
Diyanet kurban kesim bedelini açıkladı
ABD kaçak göçmenleri sınır dışı edecek
On binlerce Türk de etkilenebilir
Rusya-Ukrayna ateşkesi eli kulağında mı?
Taraflardan olumlu mesajlar...
Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var?
Erdoğan ile Bahçeli buluşacak
Şimşek'in para turunda ilk buluşma
Kasalarında 4 trilyon dolar var ama...
'Yeşil sırt' toparlanabilecek mi?
Trump'ın politikaları doları yere serdi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.