Bilindiği üzere Batılı ülkelerin Ukrayna savaşının ardından önde gelen Rus bankalarını SWIFT ödeme sisteminden çıkarması, ilk zamanlarda Rusya açısından ithalat ve ihracatta ortaya çıkan ödemeler sorununa yol açmıştı.
ABD'nin bu yasaklaması karşısında Rusya, SWIFT yasağına yanıt olarak kendi ödeme sistemlerinin gelişimini tamamladı ve test etti.
Bu alanda sistemin özellikle 2014'te geliştirmeye başladığı ve Aralık 2017'de kullanıma açtığı SPFS bugün bir çok ülkenin bankacılık sistemine başarı ile entegre edildi.
Ülke içinde ve yabancı ülkelerle bankalar arası işlemleri kolaylaştırmayı amaçlayan SPFS'ye 2023 itibarıyla 400'den fazla finans kuruluş bağlanmıştı.
Ancak bu sayının son gelinen nokta itibariyle çok daha fazla olduğu belirtiliyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2022'de yaptığı bir konuşmasında, "Devletler ve finansal gruplardan oluşan dar bir kulübün kontrolü altında" diye tanımladığı uluslararası ödemeler sistemine alternatif çözümler geliştirilmesi talimatını vermişti.
Bu açıklamanın ardından çalışmalarına hız veren Rus hükümetinin odaklandığı konular arasında ulusal para birimleriyle ticaret, BRICS Bridge projesi ve kripto paralar ön plana çıkmıştı.
Batılı ülkelerle ekonomik ilişkileri önemli ölçüde azalan Rusya, Asya ve Körfez ülkeleriyle işbirliğini artırarak kayıplarını telafi etmeye yolunu tercih etti ve bunda da başarılı oldu.
Bu ülkelerle ikili ticaret anlaşmaları yaparak, ticarette dolar ve avro yerine ulusal para birimleriyle yürütülen işlemleri artırmayı hedefleyen Rusya, özellikle Çin ve Hindistan'la yaptığı enerji ticaretinde ruble, yuan veya rupi kullanıyor.
Putin yaptığı konuşmada, Rusya'nın ihracatında dolar ve avronun payının 2024'te yarı yarıya azaldığını, rublenin ihracat ve ithalattaki payının ise yüzde 60'a çıktığını söylemişti.
Rusya, 2030 itibarıyla dolar ve avro dışı ulusal para birimlerinin tüm uluslararası ticaretteki payını yüzde 80-90'a çıkarmayı hedefliyor.
Son yıllarda katılan yeni ülkelerle genişleyen ve küresel ticaretteki payı yüzde 40'ı aşan BRICS, Batılı ülkelerden kopuş sürecinde Rusya için önemli bir rol oynuyor.
BRICS nezdinde yürütülen ticarette ulusal para birimlerinin kullanımını artırmak için çalışmalar yapan Rusya, son dönemde ortaya çıkan "BRICS Bridge" adlı projeye de önem veriyor.
Geliştirilme aşamasını çoktan geride bırakan BRICS Bridge, ticarette özellikle dolara bağlılığı azaltmayı hedefleyen, çok taraflı bir dijital ödeme platformu projesi olarak ön plana çıkıyor.
Blokzincir temelinde ve merkez bankaları tarafından geliştirilen dijital para birimleriyle de uyumlu bir sistem olması planlanan BRICS Bridge'te diğer dijital varlıkların da kullanılması planlanıyor.
Rusya'nın uluslararası ticarette ve bankacılık sisteminde bu kadar ileri seviyelere gelmesinin tek bir nedeni var.
Türk bilim ve siyaset adamı Prof. Dr. Haydar Baş tarafından 2005 yılında kaleme alınan "Milli Ekonomi Modeli" tezine büyük önem gösteren Rusya, 27 Şubat 2013 yılında Prof. Dr. Haydar Baş'ı ülkesinde bulunan Duma Parlamentosunda ağırladı.
Duma Parlamentosunda dünyada ilk kez bir Türk bilim ve siyasetçiyi ağırlayan Rus Devlet heyeti, Haydar Baş'ın 6 saati aşan "MEM" sunumunu dinledi inceledi ve kitaplaştırdı.
İşte Putin'in bugün dünyaya kafa tuttuğu ve SWIFT'e karşı devreye koyduğu SPFS'in ilham kaynağı, bizzat Haydar Baş'ın "Milli Ekonomi Modeli" tezidir.
Bu sistem içerisinde Rusların en çok yararlandığı ve bugün 20'yi aşan ülkeyi içine alan "Milli Paralarla Ticaret" sistemi, Haydar Baş'a ait "MEM" tezi ile birlikte patentli bir doktrine dönüşmüştür.
Türkiye'de ise bugünlerde Cumhurbaşkanı adayı o mu olacak, bu mu olacak tartışmalarıyla birlikte ele alınan erken seçim isteği talebi, Rusların baş tacı yaptığı "MEM" sistemi hayata geçirilmeden, hiçbir anlam ve mana ifade etmeyecektir.
O bakımdan muhtemel bir erken seçim olasılığına karşın iktisadi açıdan en donanımlı parti olarak haklı bir şekilde öne çıkan BTP'nin önemi, diğerlerinden çok daha fazla ve kritik eşikte ve konumda olacaktır.
Bakalım BTP'nin kapısını ilk olarak Cumhur İttifakı mı, yoksa CHP mi çalacak?
Söz konusu vatansa, Hüseyin Baş'ın bu çağrı ve davetlere sıcak bakacağını zannediyorum.
Bir farkla ki, önceki seçim ittifakı denemelerinde BTP'ye büyük haksızlıkların yapılmış olduğunu bir tarafa not etmiş olarak.
Son sözüm CHP Genel Başkanı Sn. Özgür Özel için.
Sadece adaya odaklanır ve milletin ihtiyacı olanı en iyi bilen partiyi ıskalarsan, buradan yazıyor ve tarihe not düşüyorum.
Diğer blok bu hamleyi yapma konusunda senden daha hızlı davranırsa, hayatının en büyük şokunu yaşarsın!
- Atatürk’e kim dil uzatırsa haindir! / 19.02.2025
- ‘İfadeye yalnız gittiğim günü unutmayacağım!’ / 18.02.2025
- SWIFT’e karşı SPFS ve ‘MEM’ / 17.02.2025
- Erken seçimin kilit partisi BTP olacak / 12.02.2025
- Erken seçimin hukuki formülü / 11.02.2025
- Merkez Bankası ihanet içinde! / 10.02.2025
- Milletin gönlünde orgeneral oldular / 04.02.2025
- Erken seçimin hukuki formülü / 31.01.2025
- Dolar imparatorluğu için işlenen cinayetler -2- / 30.01.2025