Varoluştan beri insanlığın cazibe merkezidir gökyüzü. Bazı dinlerde gök ve gök cisimleri ay, güneş ve yıldızlar kutsal sayılmış, bazı dinlerde ilah olarak dahi görülmüştür. Bu yüzden tapınaklar yapılmış adaklar adanmış bazı kabile dinlerinde insanlar dahi kurban edilmiştir. Tarih boyunca bilim adamlarının, din adamlarının, felsefecilerin hep ilgi odağı olmuştur gökyüzü.
Demokritus da milattan önce 4. yy. Samanyolunun uzak yıldızlardan oluştuğunu keşfetmişti. Bu amaçla İbn-i Heysem de Samanyolunun büyüklüğünü ölçmeye çalıştı. Biruni gök adasının sayısız bulutsuz yıldızlardan oluştuğunu tespit eden çalışmalar yaptı. Galile, 1610 yılında teleskop ile yaptığı gözlemlerle gökyüzünün birçok yıldızın bir araya gelmesinden oluştuğunu keşfedince hatta o dönem kilise tarafından ölümle tehdit edilmişti. Nihayetinde 1750'de Thomas Right gökadanın kütle çekimlerle birbirine bağlı çok sayıda yıldızlardan oluştuğunu keşfetti.
Bugün ise pozitif bilimin geldiği nokta Samanyolu'nun çapının 100 bin ışık yılı olduğu, Evren'in tespit edilen yaşının ise 13.82 milyar yıl olduğudur. Ama şimdilik...
"Bing bang" denilen büyük patlamadan, Allah'ın tüm kainatı yaratmasından günümüze kadar geçen süre. Başka bir deyişle Kur'an'ın "ol deyince oluverir" (Yasin Sûresi) emri ile gerçekleşen varoluştan bu güne. Bilimsel tespitlere göre patlamadan beri geçen süre yaklaşık 13.82 milyar yıldır. İşte bu evrenin yaşıdır. Ki buna "kozmik zaman" denir.
Geçen yazımızda güneş yılına göre insan ömrünün 8 saniye olduğunu söylemiştik. Şimdi en büyük ve en geniş zaman diliminden bakarak yani; bütün bu kozmik zamana göre sizce insan ömrü ne kadar olabilir?
Yaklaşık 14 milyar yıl kozmik zaman takvimini dünyadaki bir yıllık takvim gibi kabul edersek ortalama olarak her ay 1,2 miyar yıl gibi bir zaman demektir. Güneş, dünyamız ve gezegenler 4 ya da 4,5 milyar yaşında olduğu için bu takvime göre henüz dört aylık yani eylül ayının ancak başlarında var olmuşlardır. Yaşam kökeni 3.5 milyara dayanır. Bu takvime göre daha 3 aylık. 2 milyar yıl önce tek hücreli canlılar oldu. Kozmik zamana göre henüz bir buçuk ay evvel. Bir milyar yıl önce çok hücreliler ise bu takvime göre henüz bir aylık bile değil.
600 milyon yıl önce hayvana benzer bitkilerin ataları, 150 - 200 milyon yıl önce gezen hayvanlar, 4.5 ya da bazı verilere göre 14.5 milyon yıl önce insana benzer varlıklar, 1,5 milyon yıl önce iki ayaklı alet yapan insansılar hüküm sürmüş ki pozitif bilim bunlara Homo Erektuslar demiştir. Ve nihayetinde buna göre 130 - 500 bin yıl aralıklarında ise ilk insanın var olduğu görülüyor.
Bu 14 milyar yıllık kozmik zaman, dünya ölçekli yıllık takvim de her ay 1,2 milyar yıl demek olduğuna göre bu kozmik takvimin her bir günü yaklaşık 40 milyon yıl demektir. Bir gün 24 saat olduğuna göre bir saat yaklaşık her saat bir buçuk milyon yıl eder. Bunu da dakikaya çevirerek 60'a bölersek her dakika 25 bin sene: her saniye de neredeyse 500 yıl demektir. Bütün insanlık tarihini ortalama olarak 150 bin yıl kabul eden tarihçilere göre tüm insanlık tarihi henüz, bu takvimin sadece son yaprağının son saatinin son dakikalarındadır yani tüm insanlık tarihimiz sadece 5 dakika. Yani İnsanlık henüz 31 Aralık gecesinin 23 saat 55. dakikasında yaratıldılar…
Ve kozmik takvimde 70 yıllık ortalama bir insan ömrü ise sadece ve sadece 10 salisedir.
İşte tam tamına İzafiyet teorisi. Zamanın göreceliliği. Ya da zamanın mahluk olduğunun başka bir ifadesi. Solucan deliğine sığan evrenin hikayesi. Bu anlamda her şey yaratıcının elinde ve hizmetindedir.
ZİRA KUR'AN DA;
"Bir de senden acele azap istiyorlar. Hâlbuki Allah asla va'dinden/sözünden caymaz. Şüphesiz Rabbinin nezdinde bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir." (Hac Sûresi)
Kozmos takviminde her saniye 500 yıl demek olduğuna göre bu zamana göre Peygamberimiz Hz. Muhammed henüz 3 saniye önce, Hz İsa yaklaşık 5 saniye önce, Sokrates, Buda, Konfüçyüs yaklaşık 6 saniye, Hz. Musa 7, Hz İbrahim ise 10 saniye önce yaşamıştır.
Az evvel dediğimiz gibi bütün insanlık tarihini 130 bin değil de 300 bin yıl kabul etsek dahi kozmik zamana göre bütün insanlık geçmişimiz bile 10 dakika olurdu.
İşte bu 5 - 10 dakikayı bütün peygamberler bilirler. Şehitler şahit, arifler tanıktır… Zira zaman izafidir.
PEKİ, solucan deliğinde? Kara delikte yani ZAMAN VE MEKANIN OLMADIĞI YERDE?…
Sözün özü
Zaman mahluktur, yaratılmış olandır. Mekan da zamanın tezahürüdür, görüngü alanıdır. Zaman olmazsa mekan görünemez velhasıl zaman yok olursa mekan da yok olur. Belki de büyük yok oluş, kıyamet budur. Belki de kara deliklerin keşfi bu yüzden imkansızdır.
Zira mekan da mahluktur ve her şey Yaratıcının emri iledir.
- Elbise Kuramı-2 / İnsan elbisesinde saklıdır / 10.05.2024
- İCMA VE İCTİHAD / 26.10.2022
- Geylani okulunda Ehl-i Beyt ekolü / 10.08.2022
- Geylani Okulu / 29.07.2022
- Bir tasavvuf anatomisi / 22.07.2022
- Antroposen Çağı / 30.06.2022
- Holosen / Mavi Cennet / 09.06.2022
- Bir Deniz Masalı/ Günebakan Şiiri / 09.05.2022
- Sakız orucu bozar mı? -2- / 19.04.2022