Dün 23 Ağustos, "Köle Ticaretinin Yasaklanmasını Anma Uluslararası Günü" idi…
Gerçekten köle ticareti sonlandı diyebilir miyiz?
Kurumsal olarak yasaklansa da, "insan kaçakçılığı", "beyaz kadın ticareti" ve çocuklukları çalınanlar ya da kayıp nesil… Bütün bunları ve benzer sömürüleri nereye koymamız gerekiyor?
Ekonomik, sosyal veya siyasi nedenlerden dolayı, ya da iltica gibi amaçlarla kanundışı geçişleri organize eden şebekeler tarafından, menfaat karşılığı, insanların çeşitli ülkelere götürülmesine "insan kaçakçılığı" denilir.
İnsan kaçakçılığının nedenleri arasında; yoksul ve çaresiz insanların refah düzeyi yüksek ülkelere giderek daha iyi bir yaşam arzulamaları, insan kaçakçılarının kolay para kazanma düşünceleri, Avrupa ülkelerinin ilticayı ve yasadışı göçü özendiren politikaları ile göçmen ve mültecilere yapılan maddi yardımları sayılabilir. Ancak son yıllarda yaşanan ve pek çok insanın dramatik şekilde ölümüyle sonuçlanan olayların nedeni ise, Ortadoğu başta olmak üzere, bazı Afrika ve Asya ülkelerinde yıllardır süren iç savaşlardır.
Türkiye'nin komşuları Bulgaristan, Yunanistan, Suriye, Irak, İran, Ermenistan ve Gürcistan'la 3 bin kilometrelik kara sınırı, 8 bin 333 kilometrelik de deniz kıyısı mevcut olup, her yıl binlerce mülteci bu sınırlardan yasal veya yasadışı yollarla Türkiye'ye giriş yapıyor. Mültecilerin bir kısmı Türkiye'de kalırken bir kısmı da Avrupa'ya geçmenin yollarını arıyor.
Daha iyi bir yaşam umuduyla her yıl binlerce kişi yasadışı yöntemi deniyor. Dünya çapında bir sektör haline gelen insan kaçakçılığında bir yılda dönen paranın 40 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Bunun yaklaşık dörtte biri ise Türkiye'de dönüyor.
İnsan kaçakçılığı eylemleri; "göçmen kaçakçılığı" ve "insan ticareti" suçları şeklinde Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) düzenlenmektedir (madde: 79 ve 80). Ancak, binlerce mültecinin insan tacirleri tarafından Ege sahillerinden Yunan adalarına gönderilmesine rağmen, TCK'nın bu hükümleri ne yazık ki etkin bir şekilde uygulanmamaktadır.
2000 yılından itibaren göçmen kaçakçılığı sonucu yaklaşık 40.000 insanın öldüğü tahmin edilmektedir.
Kaçakçılar, kişilerin çaresizliğinden yararlanmak suretiyle onları bir taraftan ekonomik açıdan acımasızca sömürürken, diğer taraftan yaşam haklarını, vücut bütünlüklerini ihlal etmekte ve onurlarını zedelemektedir.
Kadın bedeninin tüketildiği ve farklı seviyelerde dolaşıma sokulduğu bir beden ekonomisinde kadınlar ve çocuklar seks işçiliği yapmak durumunda bırakılıyor.
Köle ticaretinin yasaklanmasını anarken, karşılaştığımız manzaranın adını koyalım: Utanç tablosu!
- Yerel yönetim / 25.01.2024
- Muhalefet / milli irade / 22.01.2024
- Anayasa Mahkemesi yoksa… / 18.01.2024
- Soykırım davası / 15.01.2024
- Sosyal devlet için / 11.01.2024
- Hukuk devletine başkaldırı / 25.12.2023
- Güç dengesi / 21.12.2023
- Yerel seçime giderken / 14.12.2023
- İnsanlığın anayasası / 11.12.2023