Cumhurbaşkanı'nın gündemindeki yeni konu: İnsan Hakları Eylem Planı… Nedir, ne değildir, içeriğinde ne var, bilmiyoruz.
Bunu nasıl okumalıyız; insan hakları mecalsiz kaldı da, canlandırmak için eyleme mi geçilecek? Yoksa demokratik protesto eylemlerini kırmak için, muhalefetin sesini kısmak için yüksek dozda müdahale insan haklarının üzerine mi sürülecek?
Şunu da unutmayalım: 25 Mart yaklaşıyor, AB (Avrupa Birliği) bu tarihte Türkiye'ye uygulayacağı yaptırım kararı için toplanıp sonucu açıklayacak.
Siyasal iktidar, geleceğini AB'de gördüğünü açıklamıştı ya, eh onlar da insan hakları konusunda hassas görünüyorlar… Sırf onlara şirin gözükmek amacıyla da insan hakları eylem planını gündeme aldılar, diyebiliriz.
Nasıl okursak okuyalım işin gerçeği şu ki;
AKP'nin aklının almadığı kavram, İnsan Haklarıdır.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, doğal olarak yaşama hakkıyla başlıyor, "Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar" (md.1) dedikten sonra insan yaşamının iki vazgeçilmez niteliğinin altını çiziyor; "Özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır (md.3).
Bu toplumun özellikle son 50 yıllık tarihi, bir kısmı AKP iktidarı yıllarında işlenen faili meçhul cinayetlerle doludur; AKP faili meçhul cinayetleri açıklığa kavuşturmayı aklına getirmedi; iktidarında faili meçhullere yenileri eklendi.
Dahası toplumsal barışı sağlayamayan AKP iktidarında hemen her gün gelen şehit haberleriyle toplum beyninden sarsılıyor.
AKP iktidarı yıllarında iş kazası sonucu ölen işçi sayısının 21 bin 800 olduğu tespit edilmiştir. Bunlara iş cinayeti de diyebiliriz.
Son yıllarda ülkemizde her gün ortalama bir kadın yalnızca kadın olduğu için öldürülüyor. Katiller, çoğu kez her nasılsa iyi halden ya çok az ceza alıyor ya da serbest bırakılıyor.
Kısaca, ülkede yaşam güvencesinin bulunmadığı bir ortam var.
Bu durumda diğer hak ve özgürlüklerden söz etmek boşuna sayılsa da hayat devam ediyor.
Evrensel Beyannamenin 23.maddesi "1. Herkesin çalışma, işini serbestçe seçme, adaletli ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı vardır. 2. Herkesin herhangi bir ayrım gözetmeksizin, eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır. 3. Herkesin kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraşır ve gerekirse her türlü sosyal koruma önlemleriyle desteklenmiş bir yaşam sağlayacak adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır. 4. Herkesin çıkarını korumak için sendika kurma veya sendikaya üye olmaya hakkı vardır" der.
İnsan haklarının geçerli olduğu bir ülkede hükûmetin ekonomi politikasının en önemli başarı göstergesi, işsizliğin durumudur. AKP devasa bir işsizler ordusu ortaya koydu. İşgücünün yüzde 20.6, beşte biri işsizdir; gençlerde bu oran yüzde 27.3 ile ülke tarihinin rekorunu kırıyor.
Yer darlığından diğer hakları ele alamıyoruz ve şu insan hakları eylem planının takdirini size bırakıyoruz.
- Yerel yönetim / 25.01.2024
- Muhalefet / milli irade / 22.01.2024
- Anayasa Mahkemesi yoksa… / 18.01.2024
- Soykırım davası / 15.01.2024
- Sosyal devlet için / 11.01.2024
- Hukuk devletine başkaldırı / 25.12.2023
- Güç dengesi / 21.12.2023
- Yerel seçime giderken / 14.12.2023
- İnsanlığın anayasası / 11.12.2023