Finlandiya 2017 ve 2018 yıllarında pilot uygulamaya katılan kişilere aylık 560 euro 'asgari vatandaşlık maaşı' bağlayan ilk Avrupa ülkesi oldu. Pilot uygulama olarak başlatılan projenin amacı işsizliğin önüne geçilmek istenmesi.
Uygulama ile rastgele belirlenecek 2 bin kişiye 2 yıl boyunca her ay 560 euro ödenecek.
Yapılan derinlemesine görüşme sonucunda araştırmacılar, deneyimlerde büyük farklar olmasına karşın, temel gelir alanlarda kontrol grubuna katılanlara kıyasla yaşam memnuniyetinin daha yüksek olduğu ve daha az depresyon, üzüntü ve yalnızlık deneyimlediklerini raporladılar.
Araştırma, temel geliri alanların refah, özgüven ve yaşam tatmini açısından olumlu yönde etkilendiği ortaya koydu.
Guardian'ın haberine göre araştırmacılar; "Temel gelir alanların, kontrol grubuna göre yaşam tatminlerinin daha yüksek olduğu, daha az zihinsel yük deneyimledikleri ve aynı zamanda daha olumlu ekonomik refah algısı geliştirdikleri" sonucunu çıkardı.
Blomberg-Kroll, projenin aynı zamanda bazı katılımcılara "hayallerini deneme ve gerçekleştirme imkanı" verdiğini ve "temel gelirin sağladığı güvencenin katılımcıların daha anlamlı şeyler yapmalarına imkan sağladığını" vurguladı.
Ekstra olarak vatandaşlık maaşı alan kişilerin görüşlerini de paylaşmak istiyorum:
"İşlerimizi 'kaybetmektense' kişisel özgürlüğü, yaratıcılığı, tercih hakkını ve bolluğu 'kazanabiliriz'. Nasıl yaşayacağımızı, nasıl çalışacağımızı, nasıl hayatta kalacağımızı ve bir tür olarak nasıl gelişeceğimizi yeniden düşünmeye başlamamız gereken bir zamanda yaşıyoruz."
"Vatandaşlık maaşı gelirse insanların evinde Netflix ve oyunlarla zaman öldüreceğini, topluma hiçbir katkı sunmayacağını düşünenler var. Açıkçası bunu tercih edecek insanlar da olacaktır ancak aksi yönde hareket edecek insan sayısı çok daha fazla olacak. Mesela ben. Son 1 yılda, 10 yılda yaptıklarımın toplamından daha fazla katkı sundum topluma."
"Stres seviyem, sağlığım ve genel hayatım çarpıcı bir şekilde değişti. Gelişmesine zamanımı, çabamı ve enerjimi çok fazla harcadığım topluluk tarafından giderlerimin karşılanmasına çok minnettarım. Evsizlere giysi verdim, zamanımı gönüllülük projeleri ile geçirdim, ilk duvar resmimi yaptım, ilk defa açık mikrofon etkinliğinde gitar çaldım, yeni iş becerileri öğrendim, yeni dersler aldım, daha çok uğraştım. Topluluk projeleri ve hayatımın her alanını iyileştiren seçimler yaptım."
Finlandiya'daki vatandaşlık maaşı uygulaması Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'nden esinlenerek yapılan çalışmalardan biridir. Bu projenin faydalarını insanlar deneyimleyerek görmüş oldular. Vatandaşlık maaşı sadece insanı mutlu eden, refah seviyesini yukarı çıkartan bir proje değildir.
Şu anda dünyada var olan Kovid-19'a karşı oluşan ekonomik çıkmazlığı, Filistin'e, Doğu Türkistan'a, Suriye'ye, Mısır'a, Libya'ya, daha genel olarak dünyada zulüm gören tüm müslüman kardeşlerimize yapılan zulmü de engelleyebilecek bir projedir.
Nasıl mı?
Tek bir cümleyle açıklamak istiyorum. Ekonomik bağımsızlığı olmayan ülkelerin siyasal bağımsızlığı da olmaz. Bugün dünyada yapılan zulümleri neden kınamaktan başka bir şey yapamıyoruz? İşte bu yüzden.
Gelin şimdi hep beraber Milli Ekonomi Modeli ile hem ülkemizdeki ekonomik bağımsızlığımızı sağlayalım, hem de tüm dünyadaki müslüman kardeşlerimizi en güzel bir şekilde koruyup, onlara liderlik edip, her türlü korunmalarını sağlayalım. Bu bizim elimizde...
Gelin sadece kınamaktan, protesto etmekten öteye geçelim, Bağımsız Türkiye Partisi'ni iktidar edelim ve refahı, adaleti, eşitliği, bağımsızlığı, güçlü olmayı hayatımıza geçirelim...
- Almanya'daki seçimler / 26.02.2025
- Olaylar silsilesi / 23.01.2025
- Ne yazmalıyım? / 26.09.2024
- Prof. Dr. Ali Ünal Emiroğlu / 20.07.2024
- Avrupa'da BTP / 28.02.2024
- Berlin’de Prof. Dr. Haydar Baş’ı andık / 18.04.2022
- Milli Ekonomi Modeli -8- / 26.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -7- / 23.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -6- / 21.03.2022