Yine bir 12 Eylül, Anayasa tartışmalarını gündeme bırakarak geride kaldı. Konu hukukçuların alanına girmekle birlikte hepimizi doğrudan ilgilendirdiği için bir Türk vatandaşı olarak yazma hakkımı kullanmak istiyorum.
Aslında vatandaş için Anayasa pek bilinen veya üzerinde düşünülen bir konu değil. Çünkü evine ekmek götürmek vb. gibi öncelikli konular insanların başını kaldırmasını engelliyor. Vatandaş için Anayasa meselesi (birazda magazin yönü olduğu için) eski bir cumhurbaşkanının toplantı sırasında başbakana Anayasa kitapçığı fırlattığı söylentilerine kulak vermekten öteye gitmiyor.
1982 Anayasası 7 kısım 177 maddeden oluşuyor. Bunların yanında geçici maddeler de var.
Bugüne kadar 21 defa Anayasa değişikliği yapılmış. Araştırmalarım sonucunda 21 sayısına ulaştım ama 41 yıl içinde defalarca değiştiği için bu sayıda farklılık olabilir, kusura bakmayın.
Ortalama iki yılda bir Anayasada değişiklik yapılıyor. Son 21 yılda da Anayasa 12 defa değiştirilmiş. Sadece bu dönemde bile 177 maddenin 134'ünde değişiklik söz konusu iken, 30 maddede ise birden çok kez değişikliğe gidilmiş.
Yani geride kalan 41 yılda Anayasanın dokunulmayan, değiştirilmeyen maddesi neredeyse kalmamış.
Öyle ki yıllar içerisinde Anayasaya karşı tavrımız isyankâr bir çocuğun ana babaya karşı gelişi gibi bir hal almış.
Hiç söz dinlemeyen, sizin söyledikleriniz, tavsiyeleriniz benim için yok hükmündedir tavırlarına giren bir çocuk edasıyla Anayasaya karşı tepkisel yaklaşım içindeyiz.
Bu kadar değişikliğe rağmen hala mutluluğu bir türlü yakalayamadık. Neticede bohçaya kat kat yama yapanlar, 41 yılda 21 defa değişiklik yapanlar, bugün yeni anayasa yazmak lazım diyenlerle aynı değil mi?
Acaba sorun niyetlerde mi?
Bu arada henüz 'hangi maddelere dokunulmadı?' diye merak edenler için hemen bir örnek vereyim. Madde 54; "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür."
Milletin çeşitliliğini değil, "Tek Millet" olduğumuzu gösteren madde.
Hatırlarsanız seçim öncesinde de bu madde gündeme gelmişti. Birileri çok rahatsız olduğu için kaldırılması gerektiğini konuşuyorlardı. Hem de nerede biliyor musunuz? Çok Atatürkçü olarak tanımlanan bağımsız Türkiye sevdalısı vatanperverlerin oturtulmadığı masanın etrafında konuşuluyordu.
Önemine binaen ilk dört maddeyi de buraya koyayım ki, uyuya kalmayalım. Sonra atı alan Üsküdar'ı geçer!
Madde 1: Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
Madde 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Madde 3: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır.
Madde 4: Anayasanın 1'inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2'nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3'üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
- Atatürk olmasaydı! / 22.09.2023
- Dikkat! Konu Anayasa / 15.09.2023
- Sohbet ‘spaces’ odası izlenimleri / 08.09.2023
- Hatırlıyor musunuz? / 01.09.2023
- Haydar Baş olmak / 14.04.2023
- Kitap, ama hangi kitap? / 15.01.2022
- Bırakın gençler konuşsun… / 08.01.2022
- Gözlerdeki ışıltı / 01.01.2022
- Eserinizle gurur duyabiliyor musunuz? / 29.11.2021