6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 şehrimizde büyük yıkım ve can kaybına neden olan biri 7.7 diğeri 7.6 büyüklüğünde Kahramanmaraş merkezli iki depremin üzerinden yaklaşık 5 ay geçti.
60 bine yakın binanın yerle bir olduğu büyük yıkımda resmi verilere göre 50 binden fazla canımızı kaybettik.
Mart ayının 9'unda keleme aldığım, 'Depremde kaç kayıp var bilen var mı?' başlıklı yazımda, "17 Ağustos 1999'daki depremde Meclis raporundaki resmi veriye göre 18 bin 373 kişi hayatını kaybetmişti. Bu felakette 5 bin 840 kişi ise kayıtlara "kayıp" olarak geçmişti.
Yani 24 yıl önceki depremde neredeyse hayatını kaybedenlerin 3'te 1'i kadar kişi kayıtlarda kayıp olarak gösterildi" hatırlatmasını yaptıktan sonra "Şu bir gerçek ki kayıtlara kayıp olarak geçen kişilerin sayısı ne kadar fazla olursa iktidarın afet yönetimi konusundaki başarısızlığının da o kadar büyük olduğu bir kez daha gün yüzüne çıkacaktır. Bu yüzden inşallah kayıpları gizleme gibi bir yanlışın içine siyasiler girmez" ifadelerini yazmıştım.
Dün rastladığım bir haber nedeniyle bunları size tekrar hatırlatma gereği duydum.
Söz konusu haber şöyle:
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük yıkımın meydana geldiği Hatay'da, daireleri "Cennetten bir köşe" sloganıyla satılan 250 daireden oluşan Rönesans Rezidans yüzlerce kişiye mezar olurken, 55 kişiye ise ulaşılamadı. Kayıp yakınlarının fotoğraflarıyla enkaz başına gelen aileler, 4.5 aydır arama yaptıklarını belirterek yetkililerden destek istedi."
Yakınlarını arayanlar, gerekli yerlere müracaatlarını yapmışlar. DNA ve parmak izi araştırmalarında da bir şey çıkmamış.
Ölü ya da diri hiçbir şekilde bir sonuca ulaşamamış ve kayıp başvurusunda bulunmuşlar ama hiçbir sonuç yok.
İlgili bakanlıktan bir açıklama bekleyen kayıp yakınlarını arayanlar, yıkınla konutların yerine yenilerinin yapıldığı yönünde açıklama yapılıyor ama kayıpların bulunması yönünde hiçbir bilgilendirme yapılmamasından dert yanıyor.
Depremde yıkılan bir binadaki 55 kişinin ne ölüsüne ne de dirisine 5 aydır ulaşılamamış.
Yıkılan bu bina gibi deprem bölgesinde on binlerce bina bulunuyor. Peki ya bu binalardaki kayıplara ne oldu?
60 bine yakın sayıda bina yıkıldığına göre her binada bir kayıp olsa kayıtlardaki kayıp sayısı 60 bin olmalıydı.
Bu satırlar kaleme alırken ilgili bakanlıklar ve resmi kurumların internet sitelerinde onlarca sayfayı aradım, depremde kayıplarla ilgili bir satır veri yok.
İlgili kurumlar İçişleri Bakanlığı ve AFAD bir an önce kayıpların sayısını açıklama ve bu kayıpların bulunması konusunda ne gibi çalışmalar yapıldığını açıklamalı.
Zira bu konu sümen altı edilebilecek bir şey değildir.
- Ya Öcalan cumhurbaşkanı olursa... / 10.04.2025
- DEM Parti’ye mağdur rolü mü biçildi? / 05.11.2024
- Bin tane Öcalan’ın çağrısı terörü bitirir mi? / 29.10.2024
- Türkiye’nin refleksleri yok edildi / 24.10.2024
- Vatikan çok üzüldü… / 22.10.2024
- Bir savcı çok şeyi değiştirir / 20.10.2024
- Kaç Erdoğan var? / 19.10.2024
- Kürecik’teki üs İsrail’in hizmetinde / 18.10.2024
- Neçirvan Barzani neden geldi? / 17.10.2024