Her 19 Mayıs bizim bayramımızdı. Çoluk çocuk Ankara yollarına dökülür; önce Ankara'da Gençlik Parkı'nda buluşur, sonra Kazan'dan 3 günlük bir yürüyüşe başlardık. "Atatürk'ün İzinde Ergin İzci yürüyüşü" adı verilen bu yürüyüş Anıtkabir'de sona ererdi.
90 kilometrelik bu yürüyüşler yıllarca sürdü. Gençlik anılarımızın en güzel faaliyetlerinden biri idi. Bu yürüyüşlerin en güzel yanı yüzlere genç izci, bulundukları illerden büyük bir heyecan içinde gelir, destek ekibinin kurduğu kamplarda konaklayarak her gün 25 ila 30 km. yürüyerek Ankara'ya ulaşırlardı.
Bazen güneş yakar, bazen yağmur ıslatırdı. Akşam yakılan kamp ateşlerinin başında eğlenilir, ertesi günkü etabı aşmanın hayali ile uykuya gidilirdi. Yemekler her ekibin özel uğraşı idi. Dağıtılan erzaklar pişirilip yenir, sabah kahvaltıları çay, çorba, yumurta, akşamdan kalmış ateşin közlerinde kızartılmış ekmeğe tereyağ sürülerek yapılırdı. Öğle yemekleri kumanya olarak dağıtılır; yol kenarında verilen mola ile yenirdi.
Yürüyüşün sonunda Ankara'ya gelen izciler; resmigeçit yaparak Anıtkabir'e girer, Atalarını ziyaret ederek kendileri için hazırlanan katılım belgesi ve arma alma törenine katılırlardı. Bu törenlere çoğu kez devrin bakanları, genel müdürler, üst düzey izcilik görevlileri katılırdı.
Yürüyüşün yükünü elbette destek ekipleri çeker, bu ekipler farklı illerden gelen ve bu yürüyüşe katılmış olan izciler arasından seçilir; ancak destek ekibinin liderleri pek değişmezdi. Geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılan Mersin ilinin seçkin liderlerinden Adil Oymakbaşı mutfağın kontrolünü ve yemek dağıtımını kimseye bırakmaz, gerektiğinde kendi aç kalır ancak hiç kimseyi aç bırakmazdı. İstanbul Yavuz İzcileri'nin başkanı Merih Ocakbaşı her akşam kurulan, sabahları sökülen çadırların bir sonraki konak yerine ulaştırılmasından sorumlu idi.
Muhakkak ki, bu yürüyüşler Milli Eğitim-Gençlik Spor diye ikiye ayrılana kadar büyük bir özveri ile çalışan pek çok izci oymakbaşı vardı. Ancak bakanlıkta bu işin koordinasyonunu Rona hHoca, Sevim Başkurt, Kurak oymakbaşı, Erdal Ocakbaşı gibi isimler yapardı. İşin başında Milli Eğitimde Mustafa hoca, Gençlik ve Sporda Cavit Oymakbaşı üstlenirdi.
Yıllarca kaza-bela olmadan yapılan bu faaliyete dönüp baktığımızda o yürüyüşlerin yurt dışı için seçmelerin yapıldığı, izci liderlerinin ve izcilerinin tanındığı faaliyetlerden biri olduğunu söyleyelim. Dünün o ergin izcileri-bugünün büyükleri olarak toplumda sorumluluk gerektiren kademelerde görev yapıyorlar. Genç birer izci olarak edindikleri deneyimler, arkadaşlıklar, yönetim becerileri, iş yüklenme ve sorumluluk taşıma özelliklerini toplum yararına kullanıyorlar.
O yıllar birer anı oldu. Bugün münferit olarak yapılan çalışmalar ile izciliğe devam eden guruplar var. Ancak eski tat ve ilgi kalmadı. İzcilik tesisleri satıldı veya kapatıldı. Bazıları kendi kaderine terkedildi. Atatürk'ün cumhuriyeti emanet ettiği gençler daha çok tarikat ve cemaatlerin, daha doğrusu sokağın getirdiklerinin güdümünde…
Onları yetiştiren izci öğretmenlerinin pek çoğu yaşlandı veya terki hayat eyledi. Geride kalanlar ise hastalık veya yaşlılık ile mücadele ediyorlar.
Ancak bazıları bayrağı dalgalandırmaya, anılarını gelecek kuşaklara aktarmaya, çocuk ve gençlere örnek olmaya devam ediyorlar.
Gelecek onların…
Umarım Atatürk'ün gençliğe armağan ettiği bu bayram geçmişin özlem ve coşkusunu aratmayacak şekilde kutlanır.
Çünkü bayramlar bir milletin birlik ve beraberliğini sergilediği günlerdir.
- Haydar Hoca'yı hatırlarken… / 06.08.2024
- Kıyılarda sorun büyük… / 05.08.2024
- Bir kral, bir prenses ve bir Demir Leydi / 28.07.2024
- Koca Nazım… / 04.06.2024
- Bizim 19 Mayıslarımız… / 19.05.2024
- Helallik / 14.05.2024
- Gerçek… / 18.01.2024
- Gözyaşı… / 27.12.2023
- Yazmak, yaşamaktır… / 23.12.2023