Zekâtını ödediğin şey yok olmaz
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: “İyilik etmek nimetlerin zekâtıdır. Aracılık etmek, makamın zekâtıdır. Hastalıklar bedenlerin zekâtıdır. Bağışlamak zaferin zekâtıdır. Zekâtını ödediğin her şey yok olmaktan güvendedir”
15.09.2019 00:00:00
![Zekâtını ödediğin şey yok olmaz](resimler/haberler/28/zekatini-odedigin-sey-yok-olmaz-H1326718-11.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Zekâtını ödediğin şey yok olmaz](resimler/haberler/28/zekatini-odedigin-sey-yok-olmaz-H1326718-12.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
İmam Ali (a.s), insanların geçimini sağlayan sebepleri açıklayarak şöyle buyurmuştur: "Sadakalar (zekât), devlet işlerinde çalışmayan, bir şey üretmeyen, ticaret ve işçilik için bir sermayesi olmayan ve işçilik hususunda bir bilgisi ve gücü olmayan kimseler içindir. Bu yüzden Allah bunların geçimini sağlamak için zenginlerin mallarında bir hakkı farz kılmıştır." (Vesail'uş-Şia, 6/146/8).
İmam Sadık (a.s), "Malın farz olan zekâtı ne kadardır" diyen birine şöyle buyurmuştur: "Maksadın zahiri zekat mıdır yoksa batıni mi?" O, "Her ikisi de" deyince şöyle buyurdu: "Zahiri zekatta her bin dirhemde yirmi beş dirhem farzdır. Bâtıni zekatta ise kardeşin bir şeye senden daha fazla muhtaç olursa onu kendine tercih etmendir." (el-Kafi, 3/500/13).
İmam Sâdık (a.s), "Şüphesiz sadakalar fakirler içindir" ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: "Fakir, insanlardan bir şey dilemeyen kimsedir. Miskin ise fakirden durumu daha kötü olan kimsedir. Bais ise hepsinden daha yoksul olan kimsedir." (el-Kafi, 3/501/16).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kudretin zekâtı insaflı olmaktır." (Gurer'ul-Hikem, 5448).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Güzelliğin zekâtı iffettir." (a.g.e. 5449).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Zaferin zekâtı iyilik etmektir." (a.g.e. 5450).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sıhhatin zekâtı Allah'a itaatte çaba göstermektir." (Gurer'ul-Hikem, s.5454).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İlmin zekâtı, onu ilme layık olan kimselere bağışlamak ve o ilimle amel etmede nefsiyle cihad etmektir." (a.g.e., s.5458).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her şeyin bir zekâtı vardır, aklın zekâtı ise cahillere tahammül etmektir." (Gurer'ul-Hikem, 7301).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah sizlere sahip olduğunuz şeylerin zekatını farz kıldığı gibi makamınızın zekatını da farz kılmıştır." (el-Bihar, 74/223/7).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İyilik etmek nimetlerin zekâtıdır. Aracılık etmek, makamın zekâtıdır. Hastalıklar bedenlerin zekâtıdır. Bağışlamak zaferin zekâtıdır. Zekâtını ödediğin her şey yok olmaktan güvendedir." (a.g.e. 78/268/182).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bedeninin her parçasına, hatta her bir saç teline ve hatta her bir bakışa bile Allah'ın farz kıldığı bir zekât vardır. Gözün zekâtı ibretle bakmak, şehvetlere ve benzeri şeylere gözünü kapamaktır. Kulakların zekâtı ise ilim, hikmet ve Kur'an'ı dinlemektir." (a.g.e., 96/7/1). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet). OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.