Meksika'da üretiliyor, Türkiye'de tüketiliyor
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de 1990 yılında toplam 20.3 milyon dekar olan baklagil ekim alanının bugün 8.7 milyon dekara gerilediğini söyledi. Oysa Türkiye'nin 1990'da 54.3 milyon olan nüfusu yüzde 58 artarak, 2025'te 85.7 milyona çıktı. Haliyle Türkiye bakliyatta önemli bir ithalatçı oldu.
09.02.2025 21:08:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
![Meksika'da üretiliyor, Türkiye'de tüketiliyor](resimler/haberler/35/meksikada-uretiliyor-turkiyede-tuketiliyor-H1557467-11.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Meksika'da üretiliyor, Türkiye'de tüketiliyor](resimler/haberler/35/meksikada-uretiliyor-turkiyede-tuketiliyor-H1557467-12.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan baklagiller protein, vitamin, mineral ve lif yönünden zengin bir ürün grubu olması nedeniyle önemi her geçen yıl daha da artan vazgeçilmez ürünlerimizdir" vurgusu yapan Bayraktar, "Ülkemizde yetiştirilen 7 çeşit yemeklik baklagil arasında en fazla üretilenler nohut, kuru fasulye ve mercimektir. Fastfood ve hazır gıda tüketiminin arttığı son yıllarda doktorlar ve diyetisyenler tarafından da baklagiller sıklıkla öneriliyor. Ayrıca baklagiller, topraktaki organik madde birikimine yardımcı olmaları ve toprak yapısını düzeltmeleri nedeniyle ekim nöbetinde sıklıkla tercih ediliyor. Bu durum baklagillerin tarımsal üretimdeki önemini artırıyor" dedi.
Ekim alanı daraldı
Türkiye'de 1990 yılında toplam 20.3 milyon dekar olan baklagil ekim alanının bugün 8.7 milyon dekara gerilediğine işaret eden Bayraktar, "Ekim alanlarımızda yüzde 56.6 oranında azalma yaşandı. Aynı şekilde üretimde de yüzde 33.2 oranında bir gerileme gerçekleşti." Oysa Türkiye'nin 1990'da 54.3 milyon olan nüfusu yüzde 58 artarak, 2025'te 85.7 milyona çıktı. Üstelik turist sayısı 60 milyona, göçmen ve sığınmacı sayısı da 5 milyona ulaştı. 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesinin ardından 2016 yılı ile 2024 yılları arasında yapılan çalışmalar ve üreticilerimizin çabasıyla bakliyat üretimimizin yüzde 24.5 oranında artarak toplam 1 milyon 345 bin tona çıktığını dile getiren Bayraktar, şunları söyledi: "Bu artışa rağmen nohut dışında en çok ürettiğimiz baklagillerde arz açığımız devam ediyor. İstatistikler yeşil mercimekte yüzde 39.8, kırmızı mercimekte yüzde 14.1, kuru fasulyede ise yüzde 8.6 oranında açığımız olduğunu gösteriyor. Son 10 yılda kuru fasulye, nohut ve mercimekte ithalat miktarı 379 bin 869 tondan yüzde 55 oranında artarak 587 bin 500 tona çıktı. İthalat değeri ise yüzde 28 oranında artarak 321 milyon dolardan 412 milyon 200 bin dolara yükseldi. Böylelikle son 10 yılda toplamda 5 milyon 44 bin ton ithalata karşılık 3 milyar 629 milyon dolar para ödedik. En önemli protein kaynaklarından baklagilde ithalatçı olmamız kabul edilemez."
Amerika kıtasından ithalat ağırlıkta
Türkiye yeşil ve kırmızı mercimeği Kanada'dan, beyaz nohudu ise Meksika ve Hindistan'dan ithal ediyor. Yerlisi olmakla birlikte barbunya ve kuru fasulye ise farklı ülkelerden geliyor. Meksika'dan ayrıca Türkiye'de yetiştirilmeyen kırmızı fasulye de ithal ediyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.