Tarım ile ilgili Türkiye ve Hollanda arasındaki farkı bir önceki yazımda incelemiştik. Toprağını bile denizden kurtarıp doldurmuş Hollanda'ya karşılık verimli ve daha büyük toprağı olan Türkiye arasındaki farkları gördük.
Şimdi hep beraber Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın Milli Ekonomi Modeli'nden tarımı işleyelim. BTP iktidarında tarımın geleceği duruma bir göz atalım;
"Gelişmiş ülkeler tarım ve sanayilerini eşzamanlı olarak geliştirdiklerinden biyolojik ve genetik teknolojide ileri noktaya geldiler. Tarımsal desteği sürekli artıran bu ülkeler, diğer yandan da bize ve bizim gibi ülkelere 'tarıma desteği çekin' diyorlar. Daha önce katma değeri düşük diye 'tarım ülkesi olun' diye telkinde bulundukları Türkiye'ye şimdi 'tarımdan destekleri kaldırın, doğrudan ve dolaylı destekleme kuruluşlarını özelleştirin, gelişmiş ülkelere pazar olun' demektedir.
MEM ise tarım sektörünü stratejik bir alan olarak görmektedir. Alım garantisi verilerek en uygun fiyattan tarımsal ürünleri alabilecek finansmanı da modelin iç dinamiklerinden yola çıkarak oluşturmaktadır.
MEM döneminde;
-Çiftçiden, planlı ve sürekli üretime katıldığı sürece vergi alınmayacak ve ürün alım garantisiyle doğrudan desteklenecektir.
-Toprağı olmayan köylüye, üretim yapılması şartıyla toprak verilerek üretime katılması sağlanacaktır.
-Devlet tarafından ürünün tahmini bedelinin %50'si üreticiye avans olarak ürün ayından 6 ay önce peşin olarak ödenecektir.
-Doğal afetlere karşı, ürün sigorta sistemi getirilerek üreticilerin zararları karşılanacaktır.
-Tarım sektöründen yerli üretim, ithal ürünlere karşı gümrük duvarları yoluyla korunacaktır.
- Çiftçiye devlet tarafından tohum, fidan, gübre ve ilaç konularında yardım edilecektir.
- Çiftçilere sosyal güvenlik ve emeklilik hakkı sağlanacaktır.
-Tarıma dayalı sanayinin kurulması teşvik edilecektir. Bunun için girişimcilere proje mukabili sıfır faizli, gerekirse geri ödemesi üretim olarak alınabilecek kredi doğrudan verilecektir.
-Devlet dünyanın her yerinde pazar bulacaktır. Çiftçinin pazar problemi olmayacaktır.
-Atatürk'ün öncülüğünü yaptığı örnek tarım üretme çiftliklerinde modern tarım teknikleri ve ürün geliştirme yöntemleriyle çiftçiye örnek olacak çalışmalar yapılacaktır.
-Sanayileşme ve şehirleşmenin tarım arazilerini yok etmesi önlenecektir.
-Çiftçinin kooperatifleşerek güç birliği yapması desteklenecektir. Tarımsal alet ve makine desteği verilecektir.
- Üretici ile tüketici arasındaki zincir kısaltılarak üreticinin yüksek gelir, tüketiciye ucuz ürün sağlanacak, kooperatiflerden bu amaçla istifade edilerek, hal yasası tekrar gözden geçirilecektir.
-Tarımsal üretim merkezlerine, maliyetleri azaltmak için, ucuz taşıma aracı olan demiryolları hatları çekilerek etkin kullanımı sağlanacaktır.
- Jeotermal enerji ve güneş enerjisinden istifade edebilen bölgelerde seracılık yaygınlaştırılarak, her mevsim tarım üretimi yapılması sağlanacaktır.
Tarım ürünlerinde uygulanacak devlet desteğinin kaynağı senyoraj geliridir. Devletlere en fazla senyoraj geliri elde etme hakkını veren sektörlerin başında tarım sektörü gelmektedir. Dolayısı ile tarım sektörü MEM döneminde emisyon ile sübvanse edilecek ve çiftçinin Atatürk'ün ifadesi ile milletin efendisi olması sağlanacaktır."
Böylelikle Türkiye tarımda dünyanın en ileride olan ülkelerinden olacaktır.
Biran evvel Bağımsız Türkiye Partisi döneminde uygulanabilecek Milli Ekonomi Modeli'nin ülkemizde uygulanabilmesi dileğiyle...
- Almanya'daki seçimler / 26.02.2025
- Olaylar silsilesi / 23.01.2025
- Ne yazmalıyım? / 26.09.2024
- Prof. Dr. Ali Ünal Emiroğlu / 20.07.2024
- Avrupa'da BTP / 28.02.2024
- Berlin’de Prof. Dr. Haydar Baş’ı andık / 18.04.2022
- Milli Ekonomi Modeli -8- / 26.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -7- / 23.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -6- / 21.03.2022