Türkiye'de, son yıllarda hayvancılıkta gelişme gösteren en önemli sektör olan tavukçuluk, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle önemli ekonomik kayıplara uğradı.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, tavuk yetiştiriciliğinde verimi etkileyen çevresel faktörlerden en önemlisinin hava sıcaklığı olduğunu, özellikle Çukurova, Ege, Trakya ve Güneydoğu Anadolu ve zaman zaman da İç Anadolu bölgelerinde yaz aylarında tavukçuluktan beklenen verimin alınamadığını söyledi.
Kutlu, sıcağın yoğun olduğu bölgelerde kümeslerin inşa edileceği arazinin konumu, yapının dizaynı, ısı yalıtımı, havalandırma, soğutma,çevre peyzajı, hayvan yoğunluğu, altlık ve temizlik konularının üzerinde önemle durulması gerektiğini belirtti.
Klimalı sistemlerin soğutmada bir önlem olarak düşünülse de bunun maliyeti artıracağını, bu nedenle doğal yöntemlere başvurulması gerektiğini belirten Kutlu, tavuklarda sıcaklık stresini önlemek için beslenme konusuna da özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, tavuk yetiştiriciliğinde verimi etkileyen çevresel faktörlerden en önemlisinin hava sıcaklığı olduğunu, özellikle Çukurova, Ege, Trakya ve Güneydoğu Anadolu ve zaman zaman da İç Anadolu bölgelerinde yaz aylarında tavukçuluktan beklenen verimin alınamadığını söyledi.
Kutlu, sıcağın yoğun olduğu bölgelerde kümeslerin inşa edileceği arazinin konumu, yapının dizaynı, ısı yalıtımı, havalandırma, soğutma,çevre peyzajı, hayvan yoğunluğu, altlık ve temizlik konularının üzerinde önemle durulması gerektiğini belirtti.
Klimalı sistemlerin soğutmada bir önlem olarak düşünülse de bunun maliyeti artıracağını, bu nedenle doğal yöntemlere başvurulması gerektiğini belirten Kutlu, tavuklarda sıcaklık stresini önlemek için beslenme konusuna da özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.