Rusya’nın teklifi cevapsız kaldı
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan, Ukrayna ile yaklaşık 2 aydır süren müzakerelere ilişkin kritik bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, barış görüşmelerinin durduğunu belirterek “Zira Ukraynalı müzakerecilere beş gün önce ilettiğimiz teklife hala bir yanıt alabilmiş değiliz” dedi
23.04.2022 15:50:00
MURAT ÇABAS / HABER ANALİZ
24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ikinci ayını geride bıraktı. Bu süreçte taraflar arasında yürütülen müzakereler, sadece insani koridorların açılması ve sivillere tahliye imkanı sağlanması boyutunda kaldı. Savaş ise tüm hızıyla devam ediyor. Operasyonların ağırlığını Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesine kaydıran Rusya, Kırım'la Donbass arasında çok kritik bir konumda bulunan Mairupol'ü tamamen ele geçirdi. Rusya birkaç gün önce Ukrayna tarafına kapsamlı bir barış teklifinde bulunmuştu, Rus yetkililer bu teklife bir cevap gelmediğini belirttiler. Bir Rus komutanın Moldova'da ayrılıkçı Rusların bulunduğu Transdinyester ile ilgili yaptığı açıklama ise oldukça dikkat çekti.
Lavrov: Teklifimize yanıt alamadık
Ukrayna ile yürütülen müzakereler konusunda açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Barış görüşmeleri durdu, zira Ukraynalı müzakerecilere, beş gün önce ilettiğimiz teklife hala bir yanıt alabilmiş değiliz" dedi. Lavrov, Ukrayna lideri Zelenski'nin, Mariupol'de bulunan Azovstal çelik fabrikasında kuşatma altındaki Ukrayna güçlerinin Rusya tarafından yok edilmesinin barış görüşmelerini sona erdireceği şeklindeki sözleri içinse "Rusya, ültimatomları tolere etmeyecek" cevabını verdi. Putin, bu güçlere herhangi bir saldırı yapılmaması konusunda talimat vermişti. Ukraynalı yetkililerin açıklamalarına tepki gösteren Lavrov, "Bize barış görüşmelerine gereksinimleri olmadığını, yazgılarını kabullendiklerini düşündürüyorlar" ifadelerini kullandı. Kremlin Sözcüsü Peskov geçtiğimiz günlerde barış tekliflerini Ukrayna heyetine sunduklarını belirterek, "Top artık onlarda" demişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, Rusya'nın Ukrayna'ya güvenmediğini ifade ederek, "Burada 'güven ve teyit et' unsurlarından 'güven' kısmı uzun zamandır yok" ifadelerini kullanmıştı.
Putin, BM Genel Sekreteri ile görüşecek
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin'in 26 Nisan'da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşeceğini duyurdu. Peskov, "BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmek üzere 26 Nisan'da Moskova'ya gelecek. Kendisini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de kabul edecek" dedi. Guterres, 19 Nisan'da Rusya ve Ukrayna'nın BM Daimi temsilcilerine mektup göndererek, Putin ve Zelenski'den randevu talep etmişti. BM Genel Sekreterliği, Guterres'in Kiev programı için Ukrayna tarafıyla görüşmelerin sürdüğünü belirtmişti. Yapılan açıklamada, Genel Sekreter'in Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile 28 Nisan'da çalışma toplantısı yapacağı, daha sonra Devlet Başkanı Zelenski tarafından kabul edileceği bildirildi. BM'nin Rusya ve Ukrayna ile yapacağı bu görüşmelerden bir netice beklenmiyor.
Rusya Moldova sınırını mı hedefliyor?
Rus askeri yetkililerin yaptıkları açıklamalara bakılırsa, Rusya'nın operasyonlarının sadece Donbass bölgesiyle sınırlı kalmayacağı görülüyor. Bu noktada, Rusya'nın Merkez Askeri Bölge Komutan Yardımcısı Rustam Minnekayev'in "Transdinyester" açıklaması oldukça dikkat çekti. Minnekayev, Rusya'nın hedefinin kısmen ayrılıkçı güçlerin kontrolündeki Donbass ve Ukrayna'nın güneyinde tam kontrolü sağlamak ve Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım ile Donbass arasında kara koridoru oluşturmak olduğunu ifade etmişti. Minnekayev, "Ukrayna'nın güneyini kontrol etmek, Rusça konuşan nüfusun baskı altında olduğu Transdinyester'e giden başka bir yoldur" diye konuşmuştu. Rus komutanın bu açıklaması üzerine Moldova Rusya'ya nota verdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise, "Ukrayna sadece başlangıç" dedi. Eski Sovyetler Birliği ülkesi Moldova'da 1990 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester, Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir ülke tarafından tanınmıyor. Bölgede 1992'de kanlı bir iç savaş yaşanmıştı. Yaklaşık 500 bin nüfusa sahip Transdinyester'de halkın çoğu Moldova'nın yanı sıra Rusya pasaportu da taşıyor. Bölgede çoğunluk Rusya'ya bağlanmak istiyor ancak ülkenin Rusya ile kara bağlantısı yok. Ukrayna savaşı sebebiyle büyük yaptırımlarla karşılaşan Rusya'nın Zelenski'nin iddia ettiği gibi Moldova'yı da işgal etmesi pek öngörülmüyor. Fakat güneydeki koridoru Moldova'ya kadar uzatarak Transdinyester'de bulunan Rus kökenlilerin güvenliğini garanti altına almaya çalışacağı belirtiliyor.