Doç. Dr. Çan, vücudun enerji kaynağının kan şekeri olan glikoz olduğunu, organizmanın alınan besinleri glikoza çevirerek yaktığını belirtti. Hem enerji sağlamak hem vücudun fonksiyonlarını sürdürebilmesi hemde hastalıklara karşı vücudun savunmasını artırabilmek için glikoza ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Çan, uykuda geçirilen açlık döneminin ardından enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için sabah kahvaltısının şart olduğunu ifade etti.
En önemli öğün
"sabah kahvaltısı"
Sabah kahvaltısının günün en önemli öğünü olduğuna değinen Çan, "Glikoz depoları erişkinlere oranla daha küçük olan çocuklar için sabah kahvaltısı daha da önemlidir. Kahvaltı yapılmaması yani dışarıdan glikoz sağlanmaması durumunda vücut, bu ihtiyacını kendi depolarını yıkarak karşılamaya çalışır.
Bunun sonucunda da kan şekerinin düşmesi, terleme, baygınlık geçirme gibi sıkıntılar yaşanabilir" dedi. Özellikle beynin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için glikozadaha çok ihtiyacı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çan, öğrencinin dikkatini toplayabilmesi, anlatılanları algılayabilmesi için kahvaltının ayrı bir önem taşıdığını kaydetti.
3 ana, 2 ara öğün
olmalı
Okul dönemindeki çocukların 3 ana, 2 ara öğün alması gerektiğine de işaret eden Doç. Dr. Çan, şunları söyledi: "Çocukların metabolizması erişkinlere göre çok daha hızlı çalıştığından öğrenciler, 3 ana öğünün yanı sıra 2 ara öğün almalıdır.Kahvaltı ve öğle yemeği ile öğle ve akşam yemekleri arasında bir meyveya da poğaça yenilmelidir. Öğrenimin tam gün olduğu okullarda, öğrenciöğle yemeğini küçük şeylerle geçiştirirse ciddi sıkıntılar yaşanabilir." Doç. Dr. Çan, daha iyi, dengeli ve yeterli beslenen çocukların, ergenlik dönemine daha çabuk girdiğini de kaydetti.
En önemli öğün
"sabah kahvaltısı"
Sabah kahvaltısının günün en önemli öğünü olduğuna değinen Çan, "Glikoz depoları erişkinlere oranla daha küçük olan çocuklar için sabah kahvaltısı daha da önemlidir. Kahvaltı yapılmaması yani dışarıdan glikoz sağlanmaması durumunda vücut, bu ihtiyacını kendi depolarını yıkarak karşılamaya çalışır.
Bunun sonucunda da kan şekerinin düşmesi, terleme, baygınlık geçirme gibi sıkıntılar yaşanabilir" dedi. Özellikle beynin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için glikozadaha çok ihtiyacı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çan, öğrencinin dikkatini toplayabilmesi, anlatılanları algılayabilmesi için kahvaltının ayrı bir önem taşıdığını kaydetti.
3 ana, 2 ara öğün
olmalı
Okul dönemindeki çocukların 3 ana, 2 ara öğün alması gerektiğine de işaret eden Doç. Dr. Çan, şunları söyledi: "Çocukların metabolizması erişkinlere göre çok daha hızlı çalıştığından öğrenciler, 3 ana öğünün yanı sıra 2 ara öğün almalıdır.Kahvaltı ve öğle yemeği ile öğle ve akşam yemekleri arasında bir meyveya da poğaça yenilmelidir. Öğrenimin tam gün olduğu okullarda, öğrenciöğle yemeğini küçük şeylerle geçiştirirse ciddi sıkıntılar yaşanabilir." Doç. Dr. Çan, daha iyi, dengeli ve yeterli beslenen çocukların, ergenlik dönemine daha çabuk girdiğini de kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.