Çelik ihracatçılarının gözü Suriye pazarında
Geçtiğimiz yılı ton bazında yüzde 21.8, değer bazında da yüzde 8.7 artış ile tamamlayan çelik sektörü 2025 yılında ton bazındaki ihracatı yüzde 5 artırmayı hedefliyor. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Suriye'deki durumun normalleşmeye başlaması ile o bölgeye satışların da başladığını ve Suriye özelinde 2 milyon tonluk bir potansiyel olduğunu kaydetti.
04.02.2025 22:04:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
Çelik üretiminde dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer alan Türkiye'nin çelik ihracatı 2024 yılında 2023 yılına göre tonaj bazında yüzde 21.8 artış ile 17.7 milyon ton, değer bazında ise yüzde 8.7 artış ile 16.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2024 yılında miktar bazında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ürün sırası ile inşaat çeliği, yassı sıcak, dikişli boru, profil ve yassı kaplama olurken, ilk beş ülke ise Romanya, İtalya, Yemen, Ukrayna ve Irak olarak sıralandı. 2023 yılına göre en fazla ihracat artışı yaşanan ilk 5 ülke ise İtalya, Romanya, Birleşik Krallık, Yunanistan ve İspanya oldu.
Afrika'da açık hesap çalışılması Türk üreticilere yarıyor!
Çelik ihracatçıları olarak Kuzey Afrika, Batı Afrika ve Güney Amerika'ya odaklanacaklarını ifade eden Aslan, şöyle devam etti: "Afrika'daki en önemli avantajımız oradaki tüccarların akreditif açamaması. Çoğu ülkede bankacılık sistemi daha oturmamış durumda. Avrupalı ve Türk tüccarlar buradaki üreticilerden malı alıp açık hesap satıyorlar. En büyük rakibimiz Çinliler ise, devlet sektörü olduğu için açık hesap çalışamıyorlar, akreditifli çalışıyorlar. Dolayısıyla Çin, Afrika'ya çok hakim değil. Ayrıca İsrail ve Filistin bölgesine de Haziran ayından sonra ihracat açılabilir. Bunun yanında Güney Amerika pazarına da ilgimiz devam edecek." Suriye'deki durumun normalleşmesi ile birlikte İskenderun'daki üreticilerin Suriye'ye mal satmaya başladığını ifade eden Aslan, asıl hacmin 2025 yılının ikinci yarısından itibaren başlamasını beklediklerini aktardı.
Suriye pazarı açılırsa...
Suriye'ye sadece 200 bin tonluk bir ihracat yapıldığını ifade eden Aslan, "Bölgedeki durumun normalleşmesi ile birlikte yılın ikinci yarısında 750 bin ton civarına ulaşabiliriz. Oradaki potansiyel ise 2 milyon ton seviyesinde. Dolayısıyla ciddi bir fırsat var ve eğer her şey yolunda giderse bizim ihracat rakamlarımız üzerinde kayda değer bir etki yaratacak" dedi. Son dönemde Çinli firmaların Türkiye'deki ticarete ilişkin ilgilerinin arttığını da belirten Aslan, üç tane Çin firmasının çelik depoları açtığını kaydetti. Bu firmaların daha önce Türkiye'de ofislerinin olduğunu şimdi ise açtıkları depolarla iç pazara daha kolay mal verebileceklerini kaydetti. İç pazarda şu anda en fazla çeliğin hızlı tren projelerinde tüketildiğini belirten Aslan, bunun yanında deprem konutlarındaki projeler için de ciddi bir çelik talebi olduğunu belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.