Muzda hasat zamanı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tropikal bir bitki olmasına karşın ülkemizde üretimi son yıllarda hızla artan muzda yüzde 145.8'lik gümrük vergisinin korunması gerektiğini bildirdi.
23.10.2017 00:00:00
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tropikal bir bitki olmasına karşın ülkemizde üretimi son yıllarda hızla artan muzda yüzde 145.8'lik gümrük vergisinin korunması gerektiğini bildirdi. Bayraktar, "Gümrük vergisiyle koruduğumuz ve örtü altı üretimi desteklediğimiz için muz üretimi 30 bin tonlardan 306 bin tona çıktı" dedi.
Muz üretiminin 1990'lı yıllarda 18 bin ton ile 36 bin ton arasında seyrettiğini, gümrük vergisiyle korunduğu ve örtü altı üretime geçildiği için 2016 yılında 306 bin tona kadar yükseldiğini bildiren Bayraktar, "1999 yılında 16 bin ton olan örtü altı üretim, 2016 yılında 252 bin tonu geçti. Bu yıl üretimin yüzde 3.9 artışla 318 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor" dedi. Bayraktar, şunları kaydetti: "Ülkemizde kişi başına muz tüketimi 10 yıl önce 2 kilogramken, 2015'te 5.6 kilograma çıktı. Bu rakam, Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD'de 15-20 kilogramı buluyor. 2016 yılında 209 bin ton muz ithal ettik. 103 milyon dolar döviz ödedik. Ülkemizde muz tüketimi çok daha fazla artacak. Bu talebin büyük bölümünü yerli üretimle karşılamamız gerekiyor. Yerli üretimin desteklenmesi çok önemlidir." EKONOMİ SERVİSİ
Muz üretiminin 1990'lı yıllarda 18 bin ton ile 36 bin ton arasında seyrettiğini, gümrük vergisiyle korunduğu ve örtü altı üretime geçildiği için 2016 yılında 306 bin tona kadar yükseldiğini bildiren Bayraktar, "1999 yılında 16 bin ton olan örtü altı üretim, 2016 yılında 252 bin tonu geçti. Bu yıl üretimin yüzde 3.9 artışla 318 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor" dedi. Bayraktar, şunları kaydetti: "Ülkemizde kişi başına muz tüketimi 10 yıl önce 2 kilogramken, 2015'te 5.6 kilograma çıktı. Bu rakam, Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD'de 15-20 kilogramı buluyor. 2016 yılında 209 bin ton muz ithal ettik. 103 milyon dolar döviz ödedik. Ülkemizde muz tüketimi çok daha fazla artacak. Bu talebin büyük bölümünü yerli üretimle karşılamamız gerekiyor. Yerli üretimin desteklenmesi çok önemlidir." EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.