Milli Ekonomi Modeli (MEM) ülkelerin kalkınmasının, ekonomik bağımsızlığın yegâne yoludur. MEM insan ihtiyaçlarını sınırlı olarak, kaynakları ise sınırsız olarak tanımlar, kapitalizmin aksine.
Kapitalist anlayış azınlıkların mutlu olduğu fakat çoğunluğun fakirlik ve açlık çektiği bir modeldir. Oysa MEM tüketim yanlısı bir modeldir. Bundan kasıt, toplumu oluşturan bireylerin tamamının belli bir gelir düzeyine çıkartılmasıdır.
MEM bu hedefleri yakalamak için 2 güce sahiptir. Bunlardan ilki para, ikincisi ise devlettir.
MEM'de devlet sadece alan el değil, aldığından daha fazlasını verebilme kudretinde olan iradedir. Sosyal Devlet yaklaşımı hem sosyal adaleti, hem de sürekli büyümeyi sağlamaktadır. Yani fakir bir insanı doğrudan desteklemek, dolaylı olarak sanayiciyi de desteklemektedir. Bu desteği sadece halkından topladığı vergilerle değil, aynı zamanda emisyondan elde ettiği senyoraj gelirini de halkına hizmet olarak aktaracaktır.
Senyoraj: Paranın üretim maliyeti ile üzerinde yazılı değer arasındaki farktır.
Kapitalist anlayışta serbest piyasa adı altında kaynakların azınlık kesimine aktarılması sağlanıyor ve devletin güçlenmesi ve piyasaları kontrol etmesi istenmiyor. Ancak MEM'de kaynakların ve paraların tekelleşmesi engellenerek, herkesin rahatlıkla ulaşacağı bir ortamın oluşması sağlanacaktır.
Milli Ekonomi Modeli mevcut hiçbir ekonomik görüşün alternatifi olmadığı, insana, paraya, kaynaklara, devlete, sosyal devlete, senyoraja, mikro ve makro analize, üretime, tüketime getirdiği orijinal yaklaşım ve çözümleriyle bir tez olduğu gerçeğini, 10 Uluslararası MEM Kongresine katılan 500'ü geçkin bilim adamları ortaya koymuştur.
Birkaç bilim adamının MEM ile ilgili görüşleri ise şöyledir;
Prof. Dr. Rovshan Guliev, "Bu eser baş aşağı giden ekonomiyi tekrar ayakları üzerine dikmiştir."
Prof. Dr. F.R. Grabau, "Alternatifi olmayan model veya tek alternatif model."
Prof. Dr. Ali Rızayev, "Bütün ekonomi uzmanları mutlaka bu eseri okumalı."
Prof. Dr. Goulnur Baltonova, "Prof. Dr. Baş'a Nobel ödülü verilmeli."
(devam edecektir…)
- Prof. Dr. Ali Ünal Emiroğlu / 20.07.2024
- Avrupa'da BTP / 28.02.2024
- Berlin’de Prof. Dr. Haydar Baş’ı andık / 18.04.2022
- Milli Ekonomi Modeli -8- / 26.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -7- / 23.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -6- / 21.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -5- / 19.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -4- / 17.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -3- / 16.03.2022