logo
16 NİSAN 2025

Lokantalardaki 'baharatlıklara' dikkat

Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, lokantalarda ortak kullanılan ürünlerin korona virüsün yayılmasında etken rol oynadığını söyledi

27.10.2021 14:44:00
Lokantalardaki 'baharatlıklara' dikkat
Lokantalardaki 'baharatlıklara' dikkat
Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, lokantalarda ortak kullanılan ürünlerin korona virüsün yayılmasında etken rol oynadığını söyleyerek, "İşletmeler özellikle ağzı açık ikram ve turşu gibi ürünler ya da tek kullanımlık tuz, karabiber gibi ürünlerin tek kullanımlık uygulamasına geçebilir" dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, kış aylarının gelmesiyle insanların kapalı ortamlara girdiğini ve bundan dolayı daha fazla vaka ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Toker, "Maalesef 2 yıla yakın bir süredir Covid-19 pandemisi ile uğraşıyoruz.

Vaka sayıları yaz döneminde düşse bile kışın kapalı ortamlar nedeniyle daha fazla vaka ile karşı karşıyayız. Özellikle sosyal ilişkilerin artması ve bu dönemde ekonomik sıkıntılardan dolayı kısıtlamaların eskisi kadar uygulanamamasından dolayı bu kışta zor bir süreç gibi geçireceğiz gibi duruyor.

Kısıtlama değil ama kişilerin kendi tedbirleri geçerli. Yani maske, mesafe ve hijyen kapalı ortamların sık havalandırılması diyoruz ama bunun yanı sıra kullandığımız sosyal ortamlardaki ortak eşyalar, özellikle market, restoran ve AVM gibi sık gidilen mekanlarda kişilerin daha dikkatli olması gerekiyor" diye konuştu.

"Lokantalardaki masalarda ortak kullanılan ürünler enfeksiyonun yayılmasında etken rol oynuyor"

Toker, "Özellikle restoranlarda gıda tüketimi olduğu için maskelerimizi çıkartmamız gerekiyor. Burada ortak kullanılan ve masa üzerinde bulunan karabiber, tuzluk, pul biber, menüler gibi beraberinde turşu ya da ikram gibi sürekli açıkta bulunan ürünler maalesef enfeksiyonun yayılmasında etken rol oynuyor.

Bunlar gıda tüketimi ile alakalı değilmiş gibi olduğu için tekrar tekrar temizlenmiyor ve bütün vatandaşlar bunlara temas etmek durumunda kalıyor. Bunun sonucunda da el hijyeni sağlamadan yemeğini de tüketiyor.

Bu da maalesef bulaş hızını hızlandırıyor. Bu noktada işletmeler bu tür ortak kullanımları kısıtlayabilir. Özellikle ağzı açık ikram ve turşu gibi ürünleri ya da tek kullanımlık tuz, karabiber gibi ürünleri tek kullanımlık uygulamasına geçebilir. İnsanların birbirlerine temasını azaltmak gerekiyor" şeklinde konuştu.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
ABD'deki yabancı öğrenciler panikte
600'den fazla öğrencinin vizesi iptal edildi
Katil olay yerinde görüldü
Netanyahu, işgal altındaki Gazze'ye gitti
Sırrı Süreyya Önder kalp krizi geçirdi
DEM Parti'den açıklama
600 bin kamu işçisi merakla bekliyor
Zam pazarlığı yarın başlıyor
Takvim netleşti mi?
25 bin yeni öğretmen ataması için süreç başladı
Minguzzi'nin mezarını tahrip eden şahsın ifadesi ortaya çıktı
"O anki sinirle eylemleri gerçekleştirdim"
İslam ülkelerinin yapamadığını Maldivler yaptı
İsrail pasaportlu kişilerin ülkeye girişini yasakladı
Bungalovdaki gizli kamera skandalında flaş gelişme
31 yaşındaki işletme sahibi adliyeye sevk edildi
Trump'ın hedefinde bu kez Harvard Üniversitesi var
Talep listesini reddeden üniversitenin federal fonlarını durdurdu
Şehit Nurettin Tokyürek gözyaşlarıyla uğurlandı
Şehit Tokyürek Erzurum'da defnedildi
Vahşi Yahudilerden katiam üstüne katliam
Siyonist barbarlar çadırları vurdu
Sonu kansere kadar gidiyor
Spor kıyafetleri zehir saçıyor
Bu işin sonu yine acı bitecek
Ekonomi yeniden cari açık kıskacında
Şikayetler katlanıyor
Elektrikli araçlar saç baş yolduruyor
Ticaret Bakanı Bolat, Suriye yolcusu
Suriye'nin Türkiye'ye uyguladığı yüksek gümrük vergileri masada
ABD'deki yabancı öğrenciler panikte
600'den fazla öğrencinin vizesi iptal edildi
Katil olay yerinde görüldü
Netanyahu, işgal altındaki Gazze'ye gitti
Sırrı Süreyya Önder kalp krizi geçirdi
DEM Parti'den açıklama
600 bin kamu işçisi merakla bekliyor
Zam pazarlığı yarın başlıyor
Takvim netleşti mi?
25 bin yeni öğretmen ataması için süreç başladı
Minguzzi'nin mezarını tahrip eden şahsın ifadesi ortaya çıktı
"O anki sinirle eylemleri gerçekleştirdim"
İslam ülkelerinin yapamadığını Maldivler yaptı
İsrail pasaportlu kişilerin ülkeye girişini yasakladı
Bungalovdaki gizli kamera skandalında flaş gelişme
31 yaşındaki işletme sahibi adliyeye sevk edildi
Trump'ın hedefinde bu kez Harvard Üniversitesi var
Talep listesini reddeden üniversitenin federal fonlarını durdurdu
Şehit Nurettin Tokyürek gözyaşlarıyla uğurlandı
Şehit Tokyürek Erzurum'da defnedildi
Vahşi Yahudilerden katiam üstüne katliam
Siyonist barbarlar çadırları vurdu
Sonu kansere kadar gidiyor
Spor kıyafetleri zehir saçıyor
Bu işin sonu yine acı bitecek
Ekonomi yeniden cari açık kıskacında
Şikayetler katlanıyor
Elektrikli araçlar saç baş yolduruyor
Ticaret Bakanı Bolat, Suriye yolcusu
Suriye'nin Türkiye'ye uyguladığı yüksek gümrük vergileri masada
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.