Hipermarketler ve kontrollü satışlar Hipermarketlerden alınan mallar neredeyse garantili sayılmaktadır. Ancak mahalle bakkallarından özellikle kırsal bölgelerdeki küçük açık satışlara dikkat edilmesi gerekir! Onlarda değişik duygusal veya başka sebeplerle bazı hataların oluşması kolaylıkla mümkün olabilir. Kümesteki hayvanlar, hindiler, tavuklar, ördekler, yakın temasları varsa onların da aynı muameleden geçirilmesi gerekmektedir. Bazı korunma yöntemleri 1 - Her temastan sonra eller iyicene sabunla yıkanarak saf alkol veya güçlü kolonyayla temizlenmelidir. 2 - Alkol ve kolonya yokluğunda (bazıların tasfiye ettiklerine göre "% 1'lik çamaşır suyu"yla da mikropların temizlenmesi mümkün olmaktadır. İçme sularının kontrolü Göçmen kuşların gittikleri başlıca yerler sulu araziler, bataklıklar, sazlıklar, göl ve göletlerdir. Şehir ve köylerimizin yer üstü suları da genellikle bu tür kaynaklardan temin edilmektedir. Diğer taraftan göçmen kuşların konduğu yerler, avlandıkları yerler ve dışkılarını bıraktıkları yerler de buraları olmaktadır. Bu sebeple bu suların tüketilmesinde çok dikkatli olunması lazım. Mesela büyük su sistemlerinde bunların kontrolü kolaydır. Özel klorlama sistemleri mevcuttur. Ancak Küçük köy ve buna benzer yerleşim bölgelerinde bu genel klorlama sistemi bulunmuyorsa o zaman başka tedbirlerin alınması şarttır. Bu tür durumlarda: 1 - Kullanılacak suların çok uzun ve iyi kaynatılması, 2 - Bilgili bir şekilde klorlanması, 3 - İçmek için hazır suların şişelerde satılanlardan kullanılması gerekir. Her türlü şüpheli durumlarda da ilgililere müracaat edilmesi elzemdir. Diğer taraftan bu virüsle temas eden herkes hastalanmıyor. İstanbul'da hastanelere 54 kişi müracaat etti onların arasından 24 kişi yatırıldı. Küçükçekmece'de göl kenarındaki bölgede, iki kişide ise pozitif sonuç alındı. Bu hastalık çıkalı beri tavukçuluk entegre sistemleri çok etkilendi. Bazıları üretimlerini durdurmak zorunda kaldı. Halkımız tavuk yemeyi nerdeyse tam kesti. Ancak bu durumda bir bilgisizlik mevcuttur. Çünkü entegre sistemlerdeki tavuk üretimi kontrollü şekilde yapılmaktadır. Bu üretim sistemlerinde: 1 - Tavukçuluk tamamen kapalı sistemle gerçekleştirilmektedir. 2 - Tavukların dışarıyla temasları yoktur, dışarıdaki kuşların da tavuklarla hiç bir temasları olmamaktadır. 3 - Tüm beslenme, bakım, temizlik, yemlenme, ilaçlama, kontrol ve su sistemleri ile temizli sıkı kontrol altında tutulmaktadır. 4 - İlaçlama ve aşılar sistemli olarak yağılmaktadır, 5 - Sağlık elemanları, tarım ve veteriner ekipleri tesisleri devamlı olarak kontrol etmektedir. 6 - Ürettikleri ürünlerin yeri, tesisin adı, adresi ve teflonları açıkça belirtilmiştir. 7 - Böylece onlardan doğacak herhangi bir zararın peşinen tazmin edileceği de öylece adeta garanti altına alınmaktadır. Kaldı ki onlarla beraber o ürünlerin arkasında imzaları bulunan ve onlara bu müsaadeyi veren ve kullarını uygunluğunu takip eden Devlet kurumları da mevcuttur.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Prof. Dr. Cahit Babuna / diğer yazıları
- Batı kültüründe toplumsal çöküş -2- / 22.10.2006
- Batı kültüründe toplumsal çöküş / 21.10.2006
- Ramazan'da kazanılan değerler -2- / 20.10.2006
- Ramazan'da kazanılan değerler -2- / 19.10.2006
- Ramazan'da kazanılan değerler / 18.10.2006
- Oruç tutmak, aç kalmak değildir / 15.10.2006
- Ramazan-ı Şerif temizlenme ayı / 14.10.2006
- İbadetin insan sağlığına faydaları -4- / 09.10.2006
- İbadetin insan sağlığına faydaları -4- / 08.10.2006
- İbadetin insan sağlığına faydaları -3- / 07.10.2006
- Batı kültüründe toplumsal çöküş / 21.10.2006
- Ramazan'da kazanılan değerler -2- / 20.10.2006
- Ramazan'da kazanılan değerler -2- / 19.10.2006
- Ramazan'da kazanılan değerler / 18.10.2006
- Oruç tutmak, aç kalmak değildir / 15.10.2006
- Ramazan-ı Şerif temizlenme ayı / 14.10.2006
- İbadetin insan sağlığına faydaları -4- / 09.10.2006
- İbadetin insan sağlığına faydaları -4- / 08.10.2006
- İbadetin insan sağlığına faydaları -3- / 07.10.2006