Kuru fasulye el yakacak
Bu yıl rekoltesi düşen kuru fasulye fiyatıyla el yakacak. Türkiye'de üretimin yüzde 25'inin karşılandığı Konya Ovası'nda hasadı süren kuru fasulyede, geçen yıla göre yüzde 10'luk verim kaybına karşın yüzde 30'luk fiyat artışı yaşandı.
28.09.2020 14:39:00





Türkiye'nin 150 bin dekar arazide yaklaşık 50 bin tonluk kuru fasulye üretimiyle lider kenti Konya'da, düşük verime rağmen fiyat artışı çiftçileri memnun etti. Şeker pancarı, yağlık ayçiçeği, mısır, hububat ve bakliyatın yanı sıra et ve süt üretiminde ilk sırada bulunan Konya, birçok gıda kalemindeki üretimiyle ülkenin adeta gıda üssü konumunda yer alıyor. Ova çiftçisinin üretim sezonundaki üçüncü önemli gelir grubunda yer alan kuru fasulyede ise hasat sürüyor. Ekim alanı ve üretim miktarında ülkede ilk sırada yer alan Konya'daki çiftçiler, geçen yıla göre yaşanan verim kaybını yüzde 30'luk fiyat artışıyla telafi ediyor. 288 bin hektar arazide 88 bin tonluk üretimin gerçekleştiği ovada, bu yıl yüzde 10 üretim kaybı yaşanıyor.
Türkiye kuru fasulyede kendine yeter
Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Akbulut, geçen yıla göre rekoltede yüzde 10 civarında düşüşün yaşandığını belirterek, "Ortalama dekarda 325 kilogram olan üretimin, bu yıl 285 kilograma düştüğünü gördük. Rekolte kaybında bu yıl yaşanan gece-gündüz sıcaklık farklılıkları etkili oldu. Öte yandan ekim öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığının tohum desteğinin sağlanmasıyla ekim alanlarında belirli artış görüldü. Rekolte düşüklüğünü bu alanlardan karşılayacağımızı düşünüyorum. Fasulyede ülke olarak kendimize yetebilir pozisyondayız" dedi. Bakliyat üretiminde Türkiye'nin kendine yeterli noktada olduğuna işaret eden Akbulut, şunları kaydetti: "Nohutta fazlamız söz konusu. Yeşil mercimekte ihtiyacımızın gerisinde olduğumuzu söyleyebilirim. Kuru fasulyede dengeli pozisyonda üretimi sağlıyoruz. Fiyatlara bakıldığında geçen yıla göre, ortalama ton fiyatı 5 bin 500 lira olan fasulye, bu yıl 7 bin 250 lira civarında seyrediyor. Zaman zaman kilogram 8 liranın üstüne de çıkıyor. Üreticimiz açısından yüzde 10 rekolte kaybına karşın yaklaşık yüzde 30 fiyat artışı var." Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ise Konya'nın 50 bin tonun üzerinde üretimle Türkiye'nin fasulye ihtiyacının yüzde 25'ini tek başına karşıladığını dile getirdi. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.