Konutu gurbetçi ve yabancı alıyor
KONUTDER Başkanı Altan Elmas, Türkiye’de son 6 ayda satılan markalı konutların yarısının gurbetçilere ve yabancılara satıldığını dile getirdi. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım da “İnşaat maliyetleri yüzde 50 ile yüzde 140 arttı. Mesela demirin fiyatı yüzde 140 arttı. Buna rağmen fiyatlar artmıyor” dedi
05.12.2018 00:00:00





Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Türkiye'de son 6 satılan markalı konutların yarısının gurbetçilere ve yabancılara satıldığını dile getirdi. 8-10 Şubat tarihleri arasında Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenecek Evim Türkiye Fuarı'nın tanıtımında konuşan Elmas, şunları söyledi: "Türkiye'de gayrimenkul sektöründe yabancıya satış son 10 yıldır gelişiyor. Gayrimenkul artık ihracat yapan bir sektör haline gelmeye başladı. Bu yılı yabancılara 6 milyar dolar satış ile bitirmiş olacağız. 2019 yılında ise 65-70 bin konut satışına erişmeyi ve 10 milyar dolarlık satış yapmayı hedefliyoruz. Buna karşılık yabancılara konut satışı döviz kazandırıcı hizmet olarak görülmüyor. Bunun acilen düzelmesi gerekir. Bu yapılırsa konut üreten şirketler yurtdışı fuarlara katılmaları halinde devletten destek alabilir, Eximbank kredilerinden yararlanabilir."
'İnşaat sektörü haksızlığa uğruyor'
Gayrimenkul, inşaat ve konut sektörlerinin iç içe geçtiğini dile getiren Elmas, "Gayrimenkul, Türkiye'nin en önemli sektörü. Sektör aynı zamanda haksızlığa uğrayan bir sektör... 'Beton ile buraya kadar' gibi haksız eleştirilere maruz kalıyoruz. '450 milyar doları aldık, toprağa gömdük' ifadesi doğru değil. İnşaat ve gayrimenkul sektörüne yurtdışından 25 milyar dolar geldi. Bunun çoğu AVM ve ofis yatırımlarına gitti. Şu anda 180 milyar liralık bir konut kredisi stoku var. Yeni kredi verilmediğinden kredi miktarı düşüyor. Bu kredinin de yüzde 55'i ikinci el satışlarda kullanıldı. Kısaca yerli finansmanla dönüyoruz" dedi.
Sektörün yapısı hassas
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da sektörün dedikoduya açık ve hassas bir yapıya sahip olduğun işaret ederek, "Şu günlerde de dedikodu had safhada. Sektör buna rağmen dimdik ayakta. İnşaat maliyetleri yüzde 50 ile yüzde 140 arttı. Mesela demirin fiyatı yüzde 140 arttı. Fiyatlar ise artmıyor. Başka sektörlerden gelip de inşaata giren ya 'yandım Allah' diye çıkmıştır, ya da 'kârı beğenmeyip' çıkmıştır" dedi. Türkiye'nin merkez ülke ve halkının sıcak olduğunu ifade eden Durbakayım, "Türkiye en güvenilir ülkelerden biri. Bu ülkede polisin hatta vatandaşın giremediği sokak yok" şeklinde konuştu.
RECEP BAHAR / İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.