Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın 'İmam Hasan' Hz. Hasan'ın savaş emri vermesiyle ilgili şu bilgilere yer verilmektedir:
"Hiçbir şekilde seçilmiş halife olan Hz. Hasan'a biat etmeye yanaşmayan Muaviye, Irak'a saldırmak için hazırlıklar yapmaya girişti. "Muaviye, bütün aşiretlerin ve orduların toplanması için genel seferberlik ilan etti. Emri altındaki bütün bölgelere "bu mektubu alır almaz, bütün imkanlarınızla beraber bana doğru harekete geçin" şeklinde mektuplar yazdı." (Şerh-u Nehcü'l Belaga, İbn-i Ebi'l Hadid, c.4, s.13).
Muaviye, Hz. Hasan'ın bütün ikazlarına rağmen egemenlik alanını genişletme hevesine düşmüş, Irak'a doğru Cisri Menbic'e kadar ilerlemişti. Çünkü Muaviye için Hz. Ali'nin şehadeti yararlanılabilecek güzel bir fırsattı. Bu sebeple Hz. Hasan'a biat etmek şöyle dursun, ona karşı güç toplamaya başladı. Bu olay Yâkubî'nin beyanıyla Hz. Ali'nin şehadetinden 18 gün sonra gerçekleşmiştir. (Tarih-i Yâkubî, c.2, s.191).
Öte yandan, Muaviye valilere yazdığı mektuplarda Kûfelilerin kendileri ve etrafları için can güvenliği istediklerini söylemekteydi. "Hidayet Önderleri" adlı eserde beyan edildiğine göre, "Eğer bu ifadeler doğru ise bu Kûfelilerin İmam Hasan'a yaptıkları ilk kalleşliktir." (Hidayet Önderleri, s.164).
Muaviye, bütün valilerine gönderdiği resmi yazının bir bölümünde şöyle demektedir: "… İmdi! Düşmanınıza ve halifenizin katillerine yönelik yeterli karşılığını ve yardımını size bahşeden, onları yok eden Allah'a hamd olsun. Yüce Allah kendi lutfuyla Ali b. Ebi Tâlib'e kullarından birini gönderdi. O kul ona suikast düzenleyip onu öldürdü. Bu olay sonunda taraftarlarını bölünmüş ve çatışmalı bir durumda bıraktı. Bize onların önderlerinin ve ileri gelenlerinin kendileri ve aşiretleri için can güvenliği isteyen mektupları geldi. Bu mektubum size geldiğinde gayretlerinizle, asakirlerinizle ve güzel hazırlıklarınızla bana yönelin. Hamd olsun ki öcünüzü aldınız. Emelinize ulaştınız. Allah saldırganları ve hakkı çiğneyenleri helak etti." (Makatilu't-Talibiyyin, s.38,39).
Muaviye'nin bu mektubunu alan valiler halkı İmam Hasan'a karşı savaşa girişmeye teşvik ettiler. Kısa bir süre sonra büyük bir askerî güç Muaviye'ye katıldı. Muaviye bunları Irak'a doğru hareket ettirdi. Ve ordunun komutasını kendi üzerine aldı. Şam'da vekil olarak Dahhak b. Kays el-Fehri'yi bıraktı. Kendisiyle birlikte sefere çıkan ordunun sayısı altmış bin kişi idi. Muaviye bu ordunun başında çölü geçti. Ve Menbiç köprüsüne varınca orada mola verdi. Ve işini sağlamlaştırmaya koyuldu…" (Hayatu'l İmam Hasan, c.2, s.71).
Hz. Hasan bu noktada, savaştan başka bir yol kalmadığını anlamıştı ve savaş emri verdi, savaş isteyen Muaviye'ye karşılık vererek cihat ilan etti. Hucr b. Adiyy'i valilerine ve halka göndererek sefere hazırlanmalarını emretti. Yüksek sesli biri halkı cemaatle namaz kılmaya çağırdı. İmam Hasan duyuruyu yapan kişiye, "İnsanların toplanmasından hoşnut olduğun zaman bana haber ver" dedi. Az sonra Said b. Kays el-Hemdanî, imamın yanına gelerek "cemaatin karşısına çık" dedi.
(devam edecek…)
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-I / 01.12.2020