İklim değişikliği gıda üretimini vuruyor
Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, küresel iklim değişikliğinin 2024 yılında da gıdada verimliliği etkilemeye devam ettiğine işaret ederek, “Küresel ısınma, dünyada ve ülkemizde tarımsal verimlilikte dalgalanmalara neden olmaya devam etti" dedi
19.01.2025 21:11:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, küresel iklim değişikliğinin 2024 yılında da gıdada verimliliği etkilemeye devam ettiğine işaret ederek, "Küresel ısınma, dünyada ve ülkemizde tarımsal verimlilikte dalgalanmalara neden olmaya devam etti. FAO verileri de iklim kaynaklı verim kayıplarının gıda fiyatlarına yukarı yönlü baskı yaptığını ortaya koyuyor. Diğer yandan 2023'te başlayan tedarik zinciri toparlanması 2024'te kısmen devam etti.
Ancak dünya genelinde yüksek faiz oranlarının ve jeopolitik gerilimlerin yatırım maliyetlerini yükselttiğini, tarımsal üretim ve gıda sanayine yönelik yeni yatırımları sınırladığını gözlemliyoruz" dedi.
Türkiye gıda sanayinin 2024 yılında yaklaşık 160 milyar dolar hacme ulaştığına işaret eden Sidar, "2024 yılını 25 milyar dolara yakın bir ihracatla kapatan gıda sektörü, Türkiye ekonomisinin başat aktörlerinden biri olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Önümüzdeki süreçte gıda sektörünün teknolojik yenilikleri yakalayabilmesi, mevcut üretim kapasitesini büyütebilmesi ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü daha da artırabilmesi için yatırım teşviklerine ihtiyaç var. Elbette uygun koşullu finansman desteği de gerekiyor. Bu noktada merkezi yönetimimizin teşvik edici destekleri sürdürmesinin önemini de bir kez daha vurgulamış olalım" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.