Eğitim ve terbiyede nazari bilgilere ihtiyaç vardır. Tarifler, açıklamalar, tavsiyeler, telkinler hatta misallendirmeler gibi hususlar tamamen nazaridir. Hastaya hiçbir tedavi metodu uygulamadan "iyi ol" demekle hastanın iyileşmesi mümkün değilse aynı şekilde insana verilen öğüt ve nasihatin ötesine geçmeyen eğitim metodunun da faydası yoktur.
Bir insanı ya da cemiyeti eğitirken onda olması gereken meziyetlerin davranışların ve faziletlerin canlı misalini ortaya koymak gerekir; nitekim Cenab-ı Hak Hz. Peygamber Efendimizi bütün beşeriyete gönderirken O'nu en mükemmel manada en güzel şekilde eğitim ile terbiye etmiş ve örnek olarak göndermiştir. (Makalat, s.239, Prof. Dr. Haydar Baş)
Hz. Peygamber başta olmak üzere Hz. Fatıma, İmam Ali, İmam Hasan, İmam Hüseyin'in hayatlarından, tavsiyelerinden bahsetmek bunları yaşamak, yaşatmak bizlere ve nesillerimize yol gösterecektir.
Hz. Hasan hidayetin yolundan bahsederken şöyle buyurmuşlardır:
"Ey insanlar kim Allah'a karşı ihlaslı olur ve O'nun sözünü kılavuz edinirse en doğru olana hidayet olur Allah onu olgunluk yolunda muvaffak kılar ve en güzel akıbete yönlendirir."
"Allah'a sığınan kimse emniyette yaşar ve mahfuz kalır, Allah'ın düşmanı ise yardımcısız kalır daima korku içerisinde olur."
"Kerem, istemeden önce vermek, iyi şekilde bağışta bulunmak ve kıtlıkta yemek yedirmektir."
"Kim dünyayı severse ahiret korkusu kalbinden kaybolur."
(İyilik nedir diye soranlara buyurdu ki) "İyilik geciktirmeden ve minnetsiz olarak yapılan iştir."
"Dünyada ayıplanmaya katlanmak cehennem ateşine tahammül etmekten daha kolaydır."
Hz. Hüseyin Efendimizin ilmi, alçak gönüllülüğü, merhameti, cesareti, hakkına sahip çıkması, cömertliği gibi ibadet hayatındaki müşahhas örnekleri rehber edinebiliriz.
"Ey Ademoğlu! Atalarının ve çocuklarının yere yıkılışlarını hatırla, düşün nasıldılar ve sonra nereye yerleştikleri ve sen çok kısa bir süre sonra onların durumuna düşecek ibret alanlar için bir ibret olacaksın."
"İnsanlar dünya kuludur, din ise sadece onların dillerinde dolaşır. Dinin sayesinde geçimlerini sağladıkları müddetçe onu (dini savunurlar) zorluklarla imtihan edildiklerinde dindarlar azalır."
Kerbela'da şehadetle neticelenen yolculuğa çıkmasını engellemek isteyenlere verdiği cevabı:
"Bana gitme diyorsunuz fakat ben gideceğim, öleceksin diyorsunuz bir erkek için ölmek kötü bir şey midir? İnsanın hedefi alçak şeyler olursa makam ve büyüklük taslamak için ölürse 'hedefine ulaşamadı' derler. Böyle ölüm kötü bir şeydir fakat Hakk'ı yüceltmek uğrunda Hak yolunda ölen birisi için hiç de kötü bir şey değildir çünkü o öyle bir yolda yürüyor ki Allah'ın salih ve layık kulları da o yoldan yürümüşlerdir." (İmam Hüseyin eseri, s.892-893, Prof. Dr. Haydar Baş)
Resûlullah Efendimizin ve Ehl-i Beyt'inin hayatı mü'min insanın nasıl tavırlar sergilemesi, hangi ahlaki özelliklere sahip olması gerektiği ile ilgili sayısız kıssa ve tavsiyelerle dolu. Haydar Baş Hocamız; yıllardır anlattığı, yaşadığı, yetiştirdiği İcmal Gençliği kadrosuna örnek gösterdiği Ehl-i Beyt'in hayatını, öğretmen gibi uygulamalı göstererek, yaptırarak davranışa dönüşmesini sağlamıştı.
Haydar Baş Hocamızın eğitim tarzı sevgiye dayalıydı. Gönüller alarak, gönül vererek, Peygamberin ve Ehl-i Beyt'inin yaşam tarzını çağımıza taşımış, onların hamuruyla mayalanmış bir gençlik ortaya koymaya çalışmıştır.
Gençlere tavsiye niteliğindeki Hocamızın sözleri ile bitirelim:
"Gençler! Geçmişteki kavimlerin batmasına sebep olan hastalıklardan biri de nifaktır. Nifak büyük bir hastalıktır, bir millete nifak girerse adalet ortadan kalkar, adaletin olmadığı yerde zulüm olur, siz bu konuda çok dikkatli olun, nifaka vesile olmayın, insanları da bu konuda uyarın!..."
Hatice Akdağ / diğer yazıları
- Hac Arafat'tır -3- / 09.07.2022
- Hac Arafat’tır -2- / 08.07.2022
- Hac Arafat’tır / 30.06.2022
- Hac Arafat’tır / 30.05.2022
- Baş hocamın anısına / 11.04.2022
- Gülistanda yetişen gençlik ‘İCMAL’ -4- / 06.02.2022
- Gülistanda yetişen gençlik, ‘İcmal’ -3- / 28.01.2022
- Gülistanda yetişen gençlik, ‘İcmal’ -2- / 25.01.2022
- Gülistanda yetişen gençlik, ‘İcmal’ / 24.01.2022
- İslam’da kadın hakları -5- / 09.12.2021
- Hac Arafat’tır -2- / 08.07.2022
- Hac Arafat’tır / 30.06.2022
- Hac Arafat’tır / 30.05.2022
- Baş hocamın anısına / 11.04.2022
- Gülistanda yetişen gençlik ‘İCMAL’ -4- / 06.02.2022
- Gülistanda yetişen gençlik, ‘İcmal’ -3- / 28.01.2022
- Gülistanda yetişen gençlik, ‘İcmal’ -2- / 25.01.2022
- Gülistanda yetişen gençlik, ‘İcmal’ / 24.01.2022
- İslam’da kadın hakları -5- / 09.12.2021